Simptomi poremećaja štitaste žlezde kod dece

Sadržaj teksta

Štitasta žlezda ima važnu ulogu u regulisanju metabolizma vašeg deteta i od ključnog je značaja za razvoj mozga i rast.

Štitasta žlezda pomaže i u održanju osnovnih funkcija organizma kao što su disanje, cirkulacija i varenje i omogućava da svi organi u telu deteta pravilno rade.

Iako su poremećaji funkcije štitaste žlezde relativno retki, važno je znati kako prepoznati njihove naznake i simptome. Testiranje je jednostavno i za decu je izuzetno korisno uspostavljanje rane dijagnoze i lečenje. Poremećaji rada štitaste žlezde mogu se, u većini slučajeva, uspešno tretirati adekvatnim lečenjem koje će ublažiti simptome i detetu omogućiti da vodi normalan i zdrav život.


Šta je štitasta žlezda?

Štitasta žlezda je endokrina žlezda u obliku leptira koja se nalazi u prednjem delu vrata neposredno ispod Adamove jabučice. Ona je „glavni regulator” metabolizma i njen zadatak je da proizvodi tireoidne hormone; prenosioce poruka neophodne za pravilan i nesmetan rad tkiva i organa. Na taj način štitasta žlezda pomaže telu da koristi energiju i održava toplotu i omogućava mozgu, srcu, mišićima i drugim organima da pravilno rade.

Kod dece, hormoni štitaste žlezde su od ključnog značaja i za razvoj mozga i rast. Poremećaji funkcije štitaste žlezde javljaju se mnogo češće kod devojčica nego kod dečaka.

Problemi sa štitnom žlezdom

Kada je štitasta žlezda previše aktivna (radi suviše brzo), ona proizvodi previše hormona i sve funkcije organizma se ubrzavaju. Takvo stanje poznato je kao hipertireoza. Kada je štitasta žlezda nedovoljno aktivna (radi suviše sporo), ona ne proizvodi dovoljno tireoidnih hormona potrebnih za održanje telesnog metabolizma pa se ćelije i organi u telu usporavaju. Takvo stanje poznato je kao hipotireoza.

Upravo takve promene uslovljavaju pojavu simptoma hipertireoze i hipotireoze. Ako se neravnoteža hormona štitaste žlezde ne dijagnostikuje i ne leči, ona može imati ozbiljne posledice na neurološki razvoj deteta, rast, pubertet i opšte zdravstveno stanje. Pored toga, poremećaji funkcije štitaste žlezde mogu se ispoljiti kod dece i na drugi način, stvaranjem čvorića (ispupčenja na vratu), koji su veoma retki i obično nekancerogeni i koji se uglavnom mogu lečiti ako se rano ustanove.

UOČAVANJE SIMPTOMA POREMEĆAJA ŠTITATSTE ŽLEZDE

Kako biste uočili simptome koji se dovode u vezu sa hipotireozom i hipertireozom, zamislite ih kao leptire, sa potpuno različitim karakternim osobinama. Nazovimo ih Hipo (skraćeno od hipotireoza) i Hiper (skraćeno od hipertireoza).

hipotiroza kod deceUpoznajte Hipoa: sporog i tromog leptiraHipo je leptir plave boje. On se sporo kreće i sporije raste u odnosu na svoje drugare. Često je umoran i ponekad trom. Njegova koža je hladna, a rad srca sporiji nego kod drugih leptira.

HIPOTIREOZA KOD DECE

Ako štitasta žlezda vašeg deteta ne proizvodi dovoljno tireoidnih hormona, možete primetiti simptome koji zavise od uzrasta dece i trenutka nastanka problema. Ipak, najčešći simptomi mogu biti sledeći:

 • Bebe mogu izgledati umorno/pospano, može se javiti zatvor i problemi sa hranjenjem.
 • Deca kod koje se dijagnoza i lečenje ne utvrde na vreme, mogu imati probleme sa učenjem u školi i ponašanjem.
 • Kod starije dece, smanjena funkcija štitaste žlezde može uzrokovati zaustavljanje rasta kostiju i zuba.
 • Pored problema sa rastom, može doći i do kašnjenja puberteta.
 • Hipotireoza kod starijih adolescentkinja može uzrokovati učestale i obilne menstruacije.
 • Mogu se javiti i simptomi kao što su usporenost/pospanost, suva koža i gubitak kose, preosetljivost na hladnoću, usporen rad srca, povećanje telesne težine i zadržavanje tečnosti.

Uzroci hipotireoze kod dece

Hipotireoza kod dece, najčešće se javljaj dva oblika:

 • Hipotireoza koja je prisutna od rođenja, poznata kao kongenitalna hipotireoza
 • Hipotireoza koja se javlja kasnije kod dece, poznata kao kasna ili stečena hipotireoza.

Kongenitalna hipotireoza

Kongenitalna hipotireoza javlja se kod beba u 1 od 2000 do 4000 slučajeva. Obično se javlja kada se štitasta žlezda ne razvije pravilno dok dete raste u materici. U tom slučaju, štitasta žlezda ostaje u području baze jezika, i naziva se ektopična štitasta žlezda. Kod neke dece sa ektopičnom štitastom žlezdom, žlezda se delimično razvija dok se kod druge ne razvija uopšte.Bebe sa nelečenom kongenitalnom hipotireozom nemaju dovoljno hormona štitaste žlezde potrebnih za normalan rast i razvoj mozga. Iz tog razloga, ona mogu imati poteškoće u učenju.

Stečena (kasna) hipotireoza

Najčešći uzrok stečene hipotireoze kod dece je stanje poznato kao Hašimotov tireoiditis. Pri ovom poremećaju imuni sistem napada štitastu žlezdu i sputava proizvodnju tireoidnih hormona. Obično se javlja kod dece starije od šest meseci, kod ukupno 1 do 2% adolescenata u svetu.

Kako se hipotireoza dijagnostikuje i leči

Hipotireoza kod dece konstatuje se jednostavnim testom krvi (test funkcije štitaste žlezde). Ovi testovi utvrđuju da li štitasta žlezda ima normalnu funkciju. Osim toga, rentgen šake i zgloba (kolena kod dece) pokazaće na koji način se dete razvija i da li je došlo do zaostatka u razvoju kostiju.

Kada se ustanovi hipotireoza, dete se može lečiti tako što se tireoidni hormoni koji mu nedostaju zamenjuju levotiroksinom, sintetički proizvedenim hormonom štitaste žlezde. Lečenje kod dece isto je kao i kod odraslih, preporučuje se levotiroksin, s tim što se doza prilagođava težini i individualnim potrebama deteta.

HIPERTIREOZA KOD DECE

hipotireoza kod deceUpoznajete Hiper: veoma aktivnog i nemirnog leptira. Hiper je mršav, previše aktivan i živahan leptir roze boje. On je i vrlo razdražljiv i lako se uznemiri. Često je gladan i iako puno jede i dalje gubi na težini.

Simptomi hipertireoze kod dece

Ako vaše dete ima hipertireozu, njegova štitasta žlezda je previše aktivna i proizvodi previše tireoidnih hormona, što čini da se telesne funkcije i metabolički procesi odvijaju brže nego što je normalno.

Zato, najčešći znaci i simptomi hipertireoze mogu biti:

Uzroci Hipertireoze kod dece

Hipertireoza (povećana aktivnost štitaste žlezde) je relativno retka kod dece i javlja se u 8 od 1.000.000 slučajeva kod dece mlađe od 15 godina. Kod dece mlađe od 4 godine javlja se u 1 od 1.000.000 slučajeva.

Najčešći uzrok hipertireoze kod dece je stanje poznato kao Grejvsova bolest. Reč je o autoimnom poremećaju kod kojeg se u telu obolelog proizvode antitela koja stimulišu štitastu žlezdu da proizvodi preteranu količinu tireoidnih hormona.

Kako se hipertireoza dijagnostikuje i leči?

Hipertireoza se dijagnostikuje na osnovu simptoma kod deteta i putem analize krvi (testovi funkcije štitaste žlezde) kojima se utvrđuje da li je funkcija štitaste žlezde normalna.

Kada se uspostavi dijagnoza hipertireoze kod dece, postoji nekoliko načina lečenja kojima se mogu ublažiti simptomi i tretirati osnovni uzroci:

 • Beta blokatori se mogu koristiti u lečenju simptoma uznemirenosti kao što su ubrzan rad srca i razdražljivost, ali oni neće uticati na osnovni uzrok.
 • Lekovima za regulisanje aktivnosti štitaste žlezde postižu se rezultati tako što se blokira lučenje njenih hormona.
 • Trajna lečenja hipertireoze uključuju terapiju radioaktivnim jodom i operaciju kojom se uklanja deo štitaste žlezde.

Ako je vašem detetu dijagnostikovana hipertireoza važno je sa lekarom razmotriti prednosti i mere ovakvih načina lečenja.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
slika1-1024x2048
INSTA-2-696x696
02-predijabetes-1-696x696