Gubitak telesne težine – prvi korak u tretmanu predijabetesa

Sadržaj teksta

Gubitak telesne težine uz povećanje fizičke aktivnosti prvi su koraci u tretmanu predijabetesa.


Predijabetes je reverzibilni metabolički poremećaj, gde je vrednost šećera u krvi veća od referentne, ali nije dovoljno visoka da potvrđuje prisustvo dijabetesa tipa 2. To znači da su vrednosti šećera u krvi 5.6-6.9 mmol/L, oralni test glikemije našte (OGTT) 7.8-11.0 mmol/L i glikozirani hemoglobin (HbA1C) 5.7–6.4%.3,4,6

Pokazano je da gubitak u telesnoj masi 5-7% od ukupne telesne mase, uz redovnu fizičku aktivnost od minimum 150 minuta/nedeljno, povećavaju mogućnost da se predijabetes koriguje. Drugi korak u korekciji predijabetesa je uvođenje farmakoterapije odnosno leka metformina.3,4,6,8

Gubitak telesne težine

Gubitak telesne težine i povećanje fizičke aktivnosti doprinose smanjenju nivoa HbA1c za 1-2%, a uzimanje metformina ga dodatno smanjuje za 1,5%.

Iako se brojke možda čine malim smanjenje HbA1c za 2% odražava sniženje prosečnog nivoa šećera u krvi za više od 3,3 mmol/L.

Na ovaj relativno jednostavan način moguće je normalizovati nivo šećera u krvi, što značajno umanjuje šanse za razvoj dijabetesa kao i dodatnih zdravstvenih problema koji prate predijabetes i dijabetes.2,5

Ukoliko je osoba gojazna gubitak 5% -7% od početne težine može pomoći u korekciji predijabetesa. Na primer, žena koja je visoka 162 cm i teška je 75 kilograma bi primetila napredak u smanjenju nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i nivoa holesterola, već pri gubitku 4-8 kilograma. Gubitak telesne težine takođe može dovesti i do bolje kontrole predijabetesa.2,4,5

Kako izgubiti višak kilograma?

Gubitak telesne mase nikada nije lak, instant rešenja ne dovode do rezultata ali postizanje cilja uz adekvatnu strategiju i disciplinu je moguć.

Strategije koje se koriste kako bi se postigao gubitak telesne težine su različite i svaka ima svoje prednosti i nedostatke.

Niskokalorična ishrana5

Ne postoji jedna univerzalna vrsta ishrane koja će dovesti do gubitka telesne težine od svih osoba koje je praktikuju, pa tako ni kod svih osoba koje imaju predijabetes.

Režim ishrane sa malo masti može kod nekih osoba biti izuzetno delotvoran dok kod drugih bolji rezultat daje ishrana sa smanjenim unosom ugljenih hidrata.

Jedno istraživanje sa Harvarda je uporedilo četiri različite niskokalorične ishrane – visok sadržaj masti i visok sadržaj proteina; visok sadržaj masti i prosečan sadržaj proteina; nizak sadržaj masti i visok sadržaj proteina; nizak sadržaj masti i prosečan sadržaj proteina — kod 811 odraslih gojaznih osoba.

Mada su svi učesnici u proseku izgubili oko 6kg u prvih šest meseci (oko 7% njihove početne težine), nakon godinu dana su počeli da je vraćaju.

Dve godine kasnije, prosečan gubitak težine je bio isti, oko 3,5 kg, u sve četiri grupe. Zaključak koji je izvučen iz ovog istraživanja je da se za dalekosežan gubitak težine mora odabrati ishrana koja se osobi sviđa/prija kako bi je uspešno održala. U suprotnom će svaki gubitak težine biti privremen.

Zamene za obroke5

Neke osobe najuspešnije ostaju na putu gubljenja težine ako standardne obroke zamene šejkovima, proteinskim čokoladicama i već gotovim obrocima raznih proizvođača.

Osobe koje 12 puta nedeljno koriste zamene za obrok u vreme redovnog obroka izgube oko 11% težine u prvoj godini, dok one koje su koristile dva nedeljno izgube oko 6%.

Bitna je i činjenica da se osobe koje češće konzumiraju zamene za obrok najčešće i zdravije hrane i uglavnom su dostizale sve svoje ciljeve tokom istraživanja.

Ako se odlučite za pića koja zamenjuju obroke, proteinske čokoladice ili druga jela, evo nekoliko kriterijuma koje trebaju ispunjavati:

broj kalorija 150 do 300, sadržaj masti 3 do 10 grama, proteina 10 do 20 grama i ugljenih hidrata 10 do 45 grama.

Zamene za obrok su obično obogaćene vitaminima i mineralima i sadrže malo vlakana. Uglavnom sadrže minimalnu količinu šećera. Pre uvođenja ovakve vrste ishrane neophodna je konsultacija dijetologa kako ne bi naškodili svom zdravlju.

Treba imati na umu da zamene za obroke nisu za svakoga. Neke osobe vole šejkove i supe i smatraju ih pogodnim načinom za održavanje smanjenog unosa kalorija, drugima to ne odgovara pa često ovakve obroke “obogaćuju” dodacima što povećava energestku vrednost i može dovesti do povećanja telesne mase. Loša strana zamena za obroke je i ta što je teško vratiti se na “pravu” hranu.

Grupni programi5

U društvu je lakše, poslovica koja je primenjiva i na programe za mršavljenje. Kod nas postoje brojni grupni programi za mršavljenje. Ovi programi uključuju edukacije o promenama u ishrani, fizičkoj aktivnosti i kontroli navika kao i pružanje podrške na putu sprovođenja istih.

Da li je povremeni post (intermittent fasting) dobra strategija za gubitak telesne težine?5

Suština ove tehnike gubljenja težine je veći fokus na vreme obroka nego na to šta se nalazi u samom obroku. Postoje tri glavne vrste povremenog posta:

  • naizmenični post: kombinacija dana kada se ne jede ništa i dana bez kalorijskih ograničenja
  • modifikovani post: unošenje ne više od četvrtine dnevno potrebnih kalorija nekim danima, drugi dani su bez kalorijskih ograničenja
  • vremenski ograničena ishrana: ograničavanje ishrane na period od par određenih sati (recimo, između 10 i 18 časova).

Osobama sa predijabetesom i dijabetesom se ne preporučuju ovakvi postovi. Posledice povremenog posta mogu biti opasne za osobe koje koriste određene lekove, posebno insulin ili sulfonilureu, povećavajući rizik od hipoglikemije.

Ukoliko se osoba sa predijabetesom ili dijabetesom ipak odluči za ovu tehniku gubljenja težine, obavezno je savetovanje sa lekarom kako bi se pažljivo pratili nivoi šećera u krvi i usklađivali lekovi u slučaju potrebe.

Kada očekivati rezultate? 5

Uz sprovođenje redukcionih dijeta i redovno vežbanje gubitak telesne težine je ravnomeran u prvih 6 meseci. Nakon toga se gubitak težine kod većine ljudi usporava, iz još uvek nejasnih razloga.

Jedna od teorija je da sistem regulacije telesne težine “oseća” da telo gladuje i zato usporava metabolizam i povećava nivoe hormona odgovornih za osećaj gladi.

Druga teorija je da se ljudi nakon nekog vremena jednostavno umore od dijeta i postepeno počnu da jedu više.

No, nije to kraj sveta. Istraživanje koje je pratilo ljude koji su uspešno izgubili i zadržali željenu težinu dugi niz godina zapazilo je 6 navika koje su im bile zajedničke pročitajte u našem tekstu 

Reference:

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
slika1-1024x2048
INSTA-2-696x696
02-predijabetes-1-696x696