Bolesti štitne žlezde

Sadržaj teksta

Šta je potrebno da zna svaka buduća majka:

Šta je štitasta žlezda i šta ona radi?

Štitasta žlezda je leptirastog oblika, smeštena u prednjem delu vrata ispred dušnika. Štitasta žlezda kontroliše metabolizam i od velikog je značaja za reprodukciju i plodnost kod žena.

Kada se pojavi problem…

Kod žena se najčešće javlja problem bilo zbog smanjenja aktivnosti štitaste žlezde (hipotiroidizam) – gde telo proizvodi nedovoljnu količinu tiroidnog hormona što dovodi do usporavanja metabolizma, bilo zbog povećane aktivnosti štitaste žlezde (hipertiroidizam), gde telo proizvodi veliku količinu tiroidnog hormona što dovodi do ubrzavanja metabolizma.

Štitasta žlezda i začeće

Mnoge žene nisu upoznate sa činjenicom da štitasta žlezda igra značajnu ulogu u reprodukciji upravo zbog efekata hormona štitaste žlezde na jajnike. Parovi koji imaju problem sa sterilitetom (neplodnošću) trebalo bi da se obrate svom doktoru radi testiranja štitaste žlezde i odredjivanja neophodne dnevne doze joda.

Jod – upoznajte se sa činjenicama

·  Jod je od vitalnog značaja za plodnost i zdravo telo; nedovoljan unos joda kroz ishranu može da dovede do smanjenja aktivnosti štitaste žlezde.

·  Jod se prirodno nalazi u hrani kao što su morska riba / plodovi mora, hleb, sir, kravlje mleko, jaja, jogurt

·  Žene u generativnom periodu trebalo bi da unose 150 mikrograma joda dnevno.

·  Trudnice i dojilje trebalo bi da unose 250 mikrograma joda dnevno kako bi se štitasta žlezda njihove bebe pravilno razvila.

Oboljnje štitaste žlezde i trudnoća

Ukoliko se na vreme ne otkriju i ne leče, i smanjena i povećana aktivnost štitaste žlezde mogu imati loš efekat  na Vas i na Vašu bebu.

Oboljenje štitaste žlezde povećava rizik od prevremenog porodjaja ili rodjenja mrtve bebe, a može dovesti  i do problema u razvoju mozga kao i do odlubljivanja placente, potencijalno fatalnog stanja za majku i dete jer se placenta rerano odvaja od unutrašnjeg zida materice, pre rodjenja deteta.

Trudnice bi trebalo da izvrše pregled štitaste žlezde barem jednom na početku svoje trudnoće. Ukoliko ste već imali probleme sa štitastom žlezdom, preporučuje se da u trudnoći kontroliše štitastu žlezdu na svakih šest do osam nedelja. Na taj način bićete sigurni da ste Vi i Vaše dete pod kontrolom.

NA ŠTA BI TREBALO DA OBRATITE PAŽNJU?

Problemi sa štitastom žlezdom, tokom i nakon trudnoće, mogu se lako poistovetiti/pomešati sa normalnim telesnim reakcijama. Majke treba da osluškuju svoj organizam i kontaktiraju lekara u slučaju da osećaju neki od navedenih simptoma:

Ključni siptomi smanjene aktivnosti štitaste žlezde:

Ključni siptomi povećane aktivnosti štitaste žlezde:

  • Gubitak težine ili izostanak povećanja telesne tužine u trudnoći

  • Razdražljivost i anksioznost

  • Ubrazan rad srca

  • Tremor ruku

  • „Iskolačene oči“

NAJNOVIJI TEKSTOVI
slika1-1024x2048
INSTA-2-696x696
02-predijabetes-1-696x696