Vaške-kako izaći na kraj sa nezvanim gostima

Sadržaj teksta

Infekcija parazitskim insektom Pediculus humanis capitis u narodu poznatija kao vaš glave nije, stvar prošlosti. Prisutna je i danas i najčešće se javlja kod dece koja su u kolektivima (vrtić, škola, rekreativna nastava), jer je za njeno prenošenje sa osobe na osobu neophodan direktan kontakt ili upotreba zajedničkih češljeva, šalova, kapa, posteljine.


Vaške su sitni šestonogi insekti koji se vezuju za kožu glave i vrata i hrane se krvlju. Svaka jedinka je veličine zrna susama i veoma je teško uočljiva. Vaši  se najčešće  javljaju kod dece od  3-12 godina i jako su zarazne (brzo se šire).

Kako se vaške prenose

Vaške se najčešće prenose direktnim kontaktom, što omogućava insektu da pređe sa kose jedne osobe na drugu. One takođe mogu preživeti kraći period na odeći, ili ličnim stvarima, tako da deljenje istog češlja može omogoćiti vaškama da nađu novog domaćina. Vaške ne mogu preskočiti, niti preleteti sa jedne osobe na drugu.

Bitno je naglasiti da higijena nema veze sa pojavljivanjem vaši, čak se smatra da se lakše prenose na čistu kosu.

Kako uočiti problem

Prvi znak infekcije je svrab koji nastaje nakon uboda vaši koje se na taj način hrane krvlju domaćina. Najčešće je to u predelu potiljka ili iza ušiju i upravo su ovo mesta koje prvo treba pregledati ako postoji sumnja da je dete zaraženo. Ova mesta su toplija u donosu na druge delove glave što pogoduje izleganju jaja vaši poznatija u narodu kao gnjide koja se prilepe uz dlaku i jako teško kasnije odstranjuju. Može se javiti i crvenilo nastalo kao posledica češanja. Ako se postojanje vaši ne primeti na vreme, usled čestog češanja može doći do oštećenja kože glave i razvoja infekcije kože.

vaške kosa

Prvi korak

Vaške neće nestati same od sebe. Ukoliko sumnjate da je vaše dete zaraženo, postoji nekoliko koraka koje bi trebalo da preduzmete. Pre svega pregledajte pažljivo kožu i kosu vašeg deteta ali i sve ukućane. Obavestite vrtić, ili školu koju vaše dete pohađa, kako bi i ostala deca bila pregledana. Na kraju, lečite sve koji su bili u kontaktu istovremeno. Neophodno je da se zaustavi odnosno prekine lanac širenja infekcije.

Dobro je oprati donji veš, odeću i tkanine u kontaktu sa zaraženom osobom, koristeći sredstvo koje eliminiše ovu pretnju. NITOLIC Wash, dodatak za pranje veša za pranje takvih tkanina – posteljina, kape, peškiri i dr, možete pronaći u NITOLIC setu za tretiranje vaški.

Kako ukloniti vaške

U terapiji vašljivosti i borbi protiv ovih malih i dosadnih parazita, danas su roditeljima dostupni različiti preparati u vidu šampona i losiona.

Postoji nekoliko vrsta šampona, oni koji sadrže sintetske insekticide i šamponi koji sad5rže prirodne sastojke. Proizvodi koji su na „biljnoj bazi“ su manje štetni i iritantni za teme.

Opšte je poznato da su jaja vaši – gnjide, jako zalepljene za dlaku i da se sa nje mogu skinuti samo raščešljavanjem. Šamponi, sprejevi tj. svi preparati deluju na odraslu jedinku ali ne i na gnjide. Preparat se nanosi na suvu kosu dok ne bude potpuno mokra, potom bi bilo poželjno kosu umotati i držati umotanu oko 20-30 minuta, nakon toga dobro isprati.

Kosu pre ispiranja poželjno je češljati, jer šampon je prilično mastan i kosa se lakše raščešljava, dlaka je mekša i gnjide se lakše skidaju. Naravno, posle sušenja češljanje je obavezno.

Potrebno je da prođe sedam do deset dana da se iz položenih jajašaca razviju vaške. Tada se ponavlja procedura. U međuvremenu kosu ručno čistiti češljanjem, najbolje u kupatilu nad kadom ili u tuš kabini, jer kad vaši padnu samo ih sperete, a i vidljivije su na svetlijim površinama pa lakše imate uvid da li ih još uvek ima, takođe manji je rizik da se prenesu na odeću i okolinu.

Kada jedan član porodice dobije vaši neophodno je da i svi ostali primene terapiju pranja odgovarajućim šamponom po uputstvu proizvođača.

Pri izboru preparata najvažnije pitanje koje treba postaviti apotekaru treba da bude sledeće: da li je preparat 100% efikasan u svim razvojnim fazama vaški?Ukoliko na preparatu nije naglašena efikasnost od 100%, to može značiti da se bolest ne bi izlečila nakon jedne primene, i da se treba pripremiti za dužu borbu sa parazitima.

Mere predostrožnosti

Ukoliko imate dete koje boravi u kolektivu, na žalost ne možete učiniti ništa kako biste ga zaštitili od vaški. Najbolja odbrana je da redovno proveravate kosu deteta kako biste uočili zarazu na vreme. Pravovremeni tretman će sigurno pomoći da vaške ne pređu na ostale ukućane.

Kao zaštita od infekcije odlično su se pokazali preparati u vidu spreja za zaštitu od vaši, kao i u vidu gumica za kosu.

Sprej je na bazi eteričnih ulja koja lepo mirišu i zovu se u farmaciji „repelenti“ (repellent =odbijanje). Takve arome smetaju vaškama i generalno insektima pa ih odbijaju.

Kad se nanesu na kosu, mora se vlas prirodno osušiti i onda ima dejstvo 24h. Logično je da se osuši prirodnim putem jer će fen ubrzati isparavanja i samim tim neće biti toliko efikasni.

Gumice za kosu su sa zanimljivim aplikacijama u kojima se nalaze takođe eterična ulja pogodne su za devojčice. U pakovanju se nalazi i mala kesica u koju se gumice odlože i čuvaju kako miris ne bi ispario pre vremena.

NITOLIC PREVENT je potpuna novina na našem tržištu – namenjen je zaštiti od vaški, na bazi prirodnih biljnih ekstrakata, u slučaju da je pedikuloza zabeležena na mestima boravka dece (u predškolskim ustanovama, školama ili kampovima).

Čišćenje prostora

Pored terapije koju je potrebno sprovesti što ranije, neophodno je i detaljno očistiti prostor u kome živimo i eliminisati na taj način parazite kako ne bi došlo do ponovne infekcije.

Pored posteljine savetuje se i pranje gardreobe koju je zaražena osoba nosila prethodna dva dana. Roditeljima poseban problem predstavljaju plišane igračke kojima se deca igraju. Igračke se ne moraju prati, mogu se „očistiti“ na visokim temperaturama u mašini za sušenje.

Kućni lekovi u borbi protiv vaški

Neki roditelji tvrde da su majonez ili sirće efikasni prirodni lekovi u borbi protiv vaški. Po ovim tvrdnjama majonez može da „uguši“ vašku ako se nanese gust sloj i ostavi na glavi preko noći. Za sirće se veruje da može da rastvori lepak pomoću kojeg se gnjide lepe za dlaku. Takođe, postoji verovanje da za prevazilaženje ovog problema mogu poslužiti i: petrolej, beli luk sa limunovim sokom koji se ostavi na kosi preko noći, mešavina raznih ulja koja se uveče nanesu kao maska a potom ujutru ispere. Međutim, naučnih dokaza o uspešnosti ovih tretmana nema.

Svakako, jedan od saveta roditeljima je redovni pregled kose i kože glave dece koji će omogućiti otkrivanje vašljivosti u ranom stadijumu što olakšava lečenje i smanjuje mogućnost zaraze drugih.

Mitovi

Najveća zabluda je to da su vaške zaraza koja zahvata samo niže slojeve društva. Isto tako se misli da su znak loše higijene. Ova zaraza zahvata decu svih slojeva društva. Takođe vaške mogu da izdrže pod vodom i do 6 sati, tako da su podložna zarazi i deca koja se redovno kupaju. Dobra vest je to da vaške nisu prenosioci bolesti.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3