Vaša krv čuva vašu mladost

Sadržaj teksta
napisala: Dr Suzana Kostić, spec. dermatovenerologije

Na ovom principu zasniva se nova tehnika podmlađivanja kože i regeneracije tkiva, primenom plazme obogaćene trombocitima (PRP, engl. platelet-rich plasma).Plazma obogaćena trombocitima je biološki proizvod koji se dobija iz sopstvene krvi pacijenta. Krv se sastoji od crvenih krvnih ćelija (eritrocita), koje prenose kiseonik i dostavljaju ga tkivima, belih krvnih ćelija (leukocita), koje se bore protiv infekcija i pločica odnosno trombocita, sićušnih ćelijskih fragmenata koji dolaze na mesto povrede i pomažu u zarastanju rana. Svi krvni elementi nalaze se u tečnom delu krvi koji se naziva plazma.

Kada dođe do povrede tkiva, na mestu oštećenja aktiviraju se trombociti iz njih se oslobađaju faktori rasta koji stimulišu regeneraciju tkiva. Upravo ovu fiziološku reakciju organizma primenila je švajcarska kompanija RegenLab da dizajnira medicinsko sredstvo koje efikasno rešava problem starenja kože, alopecije, usporenog zarastanja rana, a veoma uspešno se koristi i u reumatologiji, ortopediji, sportskoj medicini, stomatologiji, veterini.

Reč je o krajnje jednostavnoj proceduri. U posebno dizajniranu epruvetu doktor prikuplja malu zapreminu pacijentove sopstvene krvi (oko 8 ml), centrifugira je i izdvaja plazmu sa trombocitima od ostalih krvnih ćelija. U tako dobijenoj plazmi koncentracija trombocita je i do 4 puta viša nego u krvi u normalnim uslovima. Takva plazma obogaćena trombocitima (PRP) se tankim iglicama injektuje u regiju koja se sanira.

▶ Za primenu u estetici kompanija RegenLab je dizajnirala RegenACR kitove.

Ukoliko se rešava problem bora i linija na koži, injektovana PRP će stimulisati obnavljanje potkožnog tkiva i tako popuniti bore iznutra, koži vratiti tonus, elastičnost i mladalački izgled. Dakle, princip primene PRP nije da se popuni bora nekom supstancom, najčešće hijaluronskom kiselinom, već da se stimulišu ćelije kože da same sintetišu novi kolagen i ostale komponente vanćelijskog matriksa. Kako se ovom procedurom primenjuje pacijentova sopstvena krv praktično nema mogućnosti za nastanak reakcija preosetljivosti.

Primena PRP-a može se preporučiti i radi bržeg oporavka kože nakon drugih kozmetsko-plastičarskih tretmana, poput hemijskog pilinga ili tretmana laserom. Tada se primenjuje kao maska, natopljenom papirnom maskom ili pomešana sa kremom.

Ukoliko postoji problem opadanja kose, tada se PRP injektuje u vlasište. Iz aktiviranih trombocita se oslobađaju faktori rasta koji regulišu životni ciklus folikula dlake. Dolazi do ponovnog rasta kose, a kosa postaje jača i vlasi punije. Efekat se primećuje veoma brzo, kroz svega par meseci.

▶ Za primenu u hirurgiji i drugim situacijama osim u estetici, RegenLab je dizajnirao RegenKit Surgery.

Ako pacijent ima ranu koja teško zarasta, PRP se pomoću posebnog aplikatora može primeniti površinski ili injektovati u oštećeno tkivo i značajno ubrzati zarastanje rane (na primer rane izazvane radioterapijom, nakon različitih operacija, zarastanje tetiva…). Posebno se efikasnom pokazala primena PRP za ubrzavanje saniranja opekotina.

Kompanija RegenLab prozvodi kitove u kojima je sadržano sve što je potrebno za jedan PRP tretman – epruvete sa patentiranim gelom za razdvajanje krvnih ćelija, špricevi, igle, kanile… Krv ni u jednom trenutku ne dolazi u kontakt sa vazduhom iz spoljašnje sredine tako da nema kontaminacije PRP-a mikroorganizmima koji bi mogli da izazovu infekciju na mestu primene.

Od izuzetne je važnosti da se za pripremu PRP-a koriste kvalitetna medicinska sredstva, kako bi se osigurala bezbednost i efikasnost tretmana. Odabirom RegenLab kitova možete biti sigurni da ste napravili pravi izbor.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3