Pravilnim tretmanom rana sprečite nastanak ožiljaka

Sadržaj teksta

Rane i povrede su mala i neuodna iznenađenja u svakodnevnom životu, mogu se desiti bilo gde, u svakom trenutku – na poslu, u bašti ili kuhinji, ali mogu biti jako neprijatna na godišnjem odmoru i upropastiti lepe trenutke. Kada su deca u pitanju, laktovi i kolena najčešće stradaju.


Neke povrede ne mogu proći bez intervencije i pomoći lekara, dok lakše povrede tipa posekotina, ogrebotina, manjih ubodnih rana, uglavnom zbrinjavamo sami. Međutim, iako se radi o manjim povredama, pogrešnim ili neadekvatnim lečenjem može doći do infekcije ili upale, a proces zarastanja se usporava.

KAKO SE TRETIRA RANA

Osnovni koraci u tretmanu manjih rana:

Korak 1:  Zaustavljanje krvarenja

Korak 2: Čišćenje rane  – ispiranje fiziološkim rastvorom ili vodom iz česme

Korak 3: Prevencija infekcije – lokalnim antibiotikom

Korak 4: Zaštita – po potrebi

Korak 5: Prevencija nastanka ožiljka

Prevencija infekcije lokalnim antibiotikom

Lokalni antibiotik je idealno rešenje za ovakve tipove rana i neizostavni je deo svake kućne i putne apoteke. Pre nanošenja antibiotika, ukoliko je potrebno, ranu bi trebalo isprati i očistiti od eventualnih nečistoća i ostaviti da se malo osuši. Zatim naneti antibiotik i ako postoji potreba staviti flaster ili sterilnu kompresu.

Antibiotik za lokalnu primenu na koži postoji u obliku gela, koji mesto povrede prijatno hladi, bezbojan je, ne peče i ne masti odeću. Može se koristiti na vlasištu i drugim delovima tela obraslim dlakama, na licu ili pregibima.

Drugi oblik je prašak za kožu, namenjen za površinske, umereno vlažne rane. Prašak u dodiru sa ranom ne stvara grudvice, jer ima podlogu koja se rastvara u vodi. Pogodan je za tretman rana kod dece, jer se rana tretira bezbolno, bez direknog dodira.

Oba oblika Tyrosura® u Nemačkoj se proizvode duže od 50 godina, u našim apotekama dostupna su bez lekarskog recepta, a zbog praktičnog pakovanja su važan deo svake kućne i putne apoteke.

Zašto je važno sprečiti nastanak ožiljka

Pet dana nakon povrede, rana se kontrahuje, zatvara, započinje proces epitelizacije i stvaranja ožiljnog tkiva.

Ožiljci se razlikuju od kože koja ih okružuje i po funkciji i po izgledu.

Ožiljci mogu nastati kao posledica povreda, opekotina, operacija itd. Vidljiva oštećenja kože i prateći simptomi (crvenilo, otok, svrab, zatezanje) mogu značajno narušiti kvalitet života, posebno ako se ožiljci nalaze na mestima koja se teško pokrivaju – lice, vrat ili ruke.

Nažalost, današnja deca moraju da se nose sa izloženošću i pritiskom koji pre pojave društvenih mreža i modernih sredstava komunikacije nisu postojali, ili bar nisu postojali u ovolikoj meri. Zato je svaka različitost u odnosu na okolinu naglašena i može predstavljati ozbiljan problem za one koji rastu i formiraju svoju ličnost u današnjem okruženju. Ukoliko je to ikako moguće, trebalo bi se potruditi da im se okolnosti razvoja olakšaju i da se svaka prepreka, sa kojom deca ne moraju nužno da se nose, eliminiše u potpunosti ili bar ublaži u maksimalnoj meri.

„Deca se suočavaju sa sudom svojih vršnjaka te je jako bitno da im se, ukoliko je to moguće, pomogne da se ne osećaju izopšteno i negativno upadljivo i da nemaju vidljive ožiljke koji će ih dodatno izdvajati u odnosu na druge osobe“

kaže doc. dr Radoje Simić, spec. dečije hirurgije.

KAKO SPREČITI NASTANAK OŽILJKA?

Sa prevencijom nastanka ožiljnog tkiva, započinje se 5 dana nakon povrede ili neposredno nakon skidanja konaca, ukoliko je u pitanju hirurška intervenicja.

Contractubex® gel za tretman i prevenciju ožiljaka, naročito pogodnu kod živahnih mališana.

Vremenom će se ožiljak smanjivati, omekšavati i bledeti, a Vaše dete će odrastati srećno i puno samopouzdanja.

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek ili medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom!

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3