Tetovaže i pirsing

Sadržaj teksta

Tetovaže i pirsing potiču još iz vremena urođeničkih plemena. Moda predstavlja bitan deo života savremenog čoveka. Svedoci smo da se modni trendovi vrte u krug. U modi se često koriste motivi iz narodne nošnje. Ovo se ne odnosi samo na garderobu, već i na šminku, pa i na preuzimanje tuđih običaja i rituala.

Postavlja se pitanje: da li savremeni čovek u traganju za sopstvenim identitetom treba da ide mnogo stepenika unazad da bi pronašao sebe? Ili je možda bolje da se okrenemo introspekciji? Da oslušnemo svoje emocije, prirodnu sposobnost i nadarenost. Da otkrijemo ko smo i za šta smo predodređeni. Ovo nije uvek lako ali je moguće. Zahteva vreme i pažljivo ispitivanje i osluškivanje sebe, brojne pokušaje, traganje i analiziranje.

Ovakav pristup sigurno dovodi do osećaja zadovoljstva i sreće. Ne odustajte od sebe. Ne povodite se za modnim trendovima pogotovo ako oni ostavljaju trajne posledice, kao što je tetovaža ili pirsing. Kreirajte sami svoju ličnost i svoj stil. Uvek se zapitajte: ko je taj što kreira modne trendove? Ili se zapitajte, zar ja treba da živim i da izgledam onako kako mi neko drugi nalaže? Ne! Budite svoji!

Ima situacija kada diskretna tetovaža može da posluži kao dobra kamuflaža za neki ožiljak na vidljivom mestu. Ukoliko ste dobro razmotrili sve razloge za i protiv, i ipak odlučite da se podvrgnete tetovaži ili pirsingu, tada dobro razmislite gde ćete to da uradite. Raspitajte se kakvim se bojama radi. Proverite na internetu koja kompanija proizvodi boje, njihov sastav i eventualnu štetnost.

Da li se radi iglama za jednokratnu upotrebu? Osmotrite salon u koji odlazite. Da li se dobro i čisto održava? Da li zaposlena osoba nosi sterilne rukavice? Gde odlaže upotrebljen materijal? Po zakonu, mora da postoji žuta plastična kofica sa poklopcem za odlaganje medicinskog otpada. Nikada ne radite tetovaže i pirsing na ulici u turističkim naseljima ili velikim hotelima. U pitanju su sezonski radnici koji imaju veliki opseg kretanja i oskudne mere zaštite od infekcija. Smatrajte sebe odgovornim za sve nepravilnosti koje uočite i odmah ih prijavite. Tako ćete pomoći sebi i drugima a neodgovorne osobe naterati da rade po propisu.

Tetovaže i pirsingPrethodno proverite svoju kožu kako reaguje na povredu. To ćete lako zapaziti na mestu vakcine. Ako imate ožiljak koji je veliki i nabujao, najverovatnije kod vas postoji sklonost ka stvaranju keloida ili hipertrofičnih ožiljaka. Nikada ne radite veliku tetovažu odjednom već deo po deo.

Dozvolite koži da se regeneriše do sledeće faze tetovaže. Pokušajte da zamislite kako će da izgleda taj deo tela koji je istetoviran kroz 20- 30 godina kada koža bude suva, smežurana i prekrivena flekama. Izbegavajte pirsing na regijama koje nisu lako dostupne za održavanje higijene. Zapamtite da su na koži i sluzokožama stalno prisutne brojne bakterije i gljivice koje postaju izazivači bolesti kada im se naruši prirodna ravnoteža.

Još jedna bitna informacija: na ušnim školjkama, nosu, licu i drugim delovima tela se nalaze brojne akupunkturne tačke čija trajna stimulacija, probodenom iglom, može dovesti do pojave nekog hroničnog oboljenja. Pri tom doktor ne može da nađe pravi uzrok bolesti pa rizikujete da tokom celog života uzimate povremeno određene lekove. Nakon urađenog tretmana tetovaže moguća je upala kože ili alergijsko reagovanje. U tom slučaju se obratite dermatologu.

napisala: dr Suzana Kostić, dermatovenerolog,kozmetolog i mezoterapeut – ordinacija „Yuta Centar“, (032) 344-575

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3