Terapija suve kože i ekcema

Sadržaj teksta

Šta je ekcem? Atopijski dermatitis spada u jedno od najčešćih oboljenja kože. Izraz „atopijski“ ukazuje da bolest ima nasledni karakter, a u oko 60% slučajeva je udružena sa drugim alergijskim oboljenjima, kao što su alergija na hranu, astma ili alergijska kijavica.


Javlja se kod više od 10% dece, a izgled promena na koži veoma varira, u zavisnosti od uzrasta deteta.

U odojčeta tipična mesta na kojima se javlja su obrazi. Promene izazivaju jak svrab, vlaže i često se inficiraju. U kasnijem uzrastu promene se javljaju uglavnom na pregibima laktova i kolena, koža je suva, perutava i jako svrbi. Često se sreće i pucanje kože ispod uva, kao i nagomilavanje čvorića koji izazivaju svrab na butinama i drugim delovima tela. Usled jakog češanja koža se istanji i liči na koru drveta, a dobija i tamniju nijansu.

Jedna od ključnih karakteristika atopijskog dermatitisa je suvoća kože. Ona je uzrokovana poremećajem u sintezi masnih kiselina, tako da osobama sa ekcemom nedostaje na koži gornji masni sloj koji sprečava gubitak vlage. Kupanje dopunski isušuje kožu, jer uklanja ovaj sloj i dovodi do skoro potpunog gubitka vode iz kože.

Stoga je od izuzetnog značaja korišćenje kvalitetnih medicinskih krema koje povećavaju vlažnost. Vrlo je važna pravilna nega i zaštita kože proizvodima koje sadrže nezasićene masne kiseline zbog toga što poboljšavaju barijernu funkciju kože, povećavaju vlažnost, elastičnost i otklanjaju svrab.

PRAKTIČNI SAVETI

• Kupanje i tuširanje moraju trajati kratko (10-15 minuta) a voda ne sme biti previše topla
• Koristite dermatološke preparate (u obliku gela ili ulja kao dodatak za kupanje i tuširanje) bez sapuna, koji vrlo malo pene. Važno ih je dobro isprati.
• Izbegavajte jako brisanje i trljanje peškirom.
• Odmah nakon kupanja kožu celog tela obavezno namažite kremom ili losionom koje obiluju nezasićenim masnim kiselinama (linolna kiselina…)
• Izbegavajte preparate sa mirisnim sastojcima koji mogu biti potencijalni iritansi i alergeni.

Izraz „atopijski“ ukazuje da bolest ima nasledni karakter, a u oko 60% slučajeva je udružena sa drugim alergijskim oboljenjima, kao što su alergija na hranu, astma ili alergijska kijavica.

ZA OTKLANJANJE PRVIH ZNAKOVA EKCEMATOZNE I SUVE KOŽE DR.WOLFF PREPORUČUJE:

• Linola Fett, masna krema sa nezasićenim masnim kiselinama i naročito važnom linolnom kiselinom, otklanja simptome ekcema, suzbija svrab, povećava vlažnost i elastičnost jako suve kože. Koristi se bez vremenskog ograničenja nekoliko puta u toku dana.
• Linola Gamma, hidratantna krema sa uljem iz semena žutog noćurka u koncentraciji od 20%. Primenjuje se jedan do dva puta dnevno u tankom sloju.
• Linola Fett N, dodatak za kupku je uljana kupka na bazi linolne kiseline koja ujedno čisti i neguje kožu. Mogu je koristiti kako bebe i deca tako i odrasli prilikom kupanja u kadi ili tuširanja.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3