Svrab anusa – koji su uzroci?

Sadržaj teksta

Pruritus ani odnosno svrab u predelu analnog otvora je česta tegoba. Svrab analne regije može biti simptom mnogih bolesti i stanja a često se uzrok ove neprijatnosti i ne može sa sigurnošću utvrditi. Prisutniji je kod odraslih nego kod dece i zastupljeniji kod muškaraca.

autor: dr Slavica Milovanović-Đorović


UZROCI SVRABA ANALNE REGIJE:

 • Nedovoljna higijena analne regije nakon pražnjenja creva odnosno, zaostali feces na koži oko analnog otvora može izazvati iritaciju. Isto tako, preterana higijena uz upotrebu agresivnih sapuna može uzrokovati isušivanje kože, iritaciju i svrab. Kako bi se ovo izbeglo preporučuje se održavanje higijene preparatima koji su namenjeni intimnoj zoni. U apotekama se pored širokog asortimana intimnih gelova namenjenih ženama od nedavno može kupiti i namenjen muškarcima. Zahvaljujući aktivnim sastojcima biljnog porekla postiže se alkalni ph i ne narušava prirodnaph sredina ove regije pa se preparat može koristiti svakodnevno. Preparat možete pogledati
 • Preporučuje se i potpuno ali ne agresivno brisanje nakon defekacije. Prilikom pranja analne regije koristiti blage sapune, najbolje one koji su namenjeni intimnoj higijeni. Za brisanje, ne koristiti grube peškire. Nošenje pamučnog veša, umanjiće rizik za nastanak ovog problema.
 • Iako ne postoje studije koje bi to potvrdile, primećeno je u praksi da određene navike u ishrani mogu uzrokovati pruritus ani. Tačnije, konzumiranje ljute, masne, začinjene hrane, kao i česta upotreba alkohola, kafe ili gaziranih napitaka mogu izazvati svrab u analnoj regiji.
 • Bolesti kože kao što su psorijaza, kontaktni i alergijski dermatitis-ekcem, seboroični dermatitis mogući su uzročnici svraba. Kao pomoć u ovim situacijama koriste se kreme na bazi kortikosteroida. Ukoliko je uzrok svraba gljivična infekcija upotrebljavaju se lekovi iz grupe antimikotika i to u obliku masti ili krema. Upotreba oralnih preparata najčešće nije potrebna.
 • Bolesti organa za varenje uključujući i anorektalna oboljenja (hemoroidi, fistule, fisure, kožni papilomi), gljivične i bakterijske infekcije, prisustvo parazita. Hemoroidi i opušteni mišići oko anausa mogu uzrokovati „ispuštanje“ tečnosti iz analnog kanala što dovodi do iritacije kože i njenog pucanja. Neprijatan svrab može biti praćen i bolnim senzacijama.

Kod dece je najčešći uzrok zaraza valjkastim crvom Enterobius vermicularis. Svrab je izražen u toku noći kada odrasli crvi izlaze na površinu kože da polože jaja. Lečenje se sastoji od uzimanja lekova (oralno) koji ubijaju crve. Kreme sa koritikosteroidima olakšavaju svrab.

KAKO SE MANIFESTUJE PRURITUS ANI?

Glavni simptom je svrab analne regije, odnosno u predelu oko anusa. U početku može biti slabijeg intenziteta ali uvek izaziva neugodnost kod pacijenta. Ukoliko se svrab ne leči, njegov intenzitet se pojačava, izaziva češanje, koje intenzivira svrab i tako se stvara začarani krug. Nastaju ragade tj. pukotine na koži koje izazivaju dodatne komplikacije u vidu nastanka otoka i infekcije i pogoršavaju stanje.

Za postavljanje dijagnoze uglavnom su dovoljni dobro uzeta anamneza i klinički pregled. Lekar će  uraditi i analizu na parazite i bakterije kako bi ih isključio kao moguće uzročnike.

svrab analne regije

LEČENJE

Lečenje zavisi od uzroka. Ukoliko se radi o prisustvu parazita svakako će biti ordinirana odgovarajuća terapija. Ukoliko se radi o kožnoj bolesti, pacijent će dobiti kortikosteroidni preparat u vidu kreme i savet o higijeni.

Bez obzira na etiologiju, preporučuje se malo pažljiviji odabir namirnica u ishrani i izbegavanje većih količina kafe, alkohola, gaziranih pića, ljute, začinjene hrane.

U značajnom broju slučajeva uzrok svraba se ne otkrije. U tim slučajevima može se preporučiti krema sa cink-oksidom koja će malo zaštititi osetljivu regiju od iritacija. Suština terapije je stvoriti čistu, suvu i intaktnu kožu u analnoj regiji. Upravo zbog toga savetuje se pažljivija i detaljnija higijena preparatima specijano formulisanim za primenu na ovom osetljivom području.

Svrab anusa nije retkost, nemojte se ustručavati da potražite pomoć lekara, naročito ako simptomi traju duže vreme i ne prolaze na promenu vaših higijenskih navika.

ONO ŠTO MOŽETE I SAMI:

 • Izbegavajte sve ono što ste primetili da je povezano sa pojavom ili pogoršavanjem svraba. Ukoliko primetite da se nakon konzumiranja neke hrane svrab intenzivirao, izbegavajte je.
 • Koliko god bilo neprijatno, izbegavajte češanje. Češanjem se stanje samo još više pogoršava.
 • Potrudite se da imate redovnu stolicu i da ona bude mekane konzistencije. Izbegavajte odlaganje pražnjenja creva kada za to postoji nagon.
 • Pranje analne regije nakon defekacije pomoći će da se ukloni zaostali feces. Analnu regiju osušite nežnim brisanjem, ne trljajte i ne koristite grube peškire.
 • Omogućite koži da diše. Izbegavajte nošenje uskog veša posebno od sintetičkih materijala.
 • Izbegavajte dugo sedenje.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3