Polne bradavice

Sadržaj teksta
autor: Dr Mirjana Ilić – specijalista dermatovenerolog

Ni jedna medicinska skraćenica nakon HIV-a i AIDS-a nije toliko puta ponovljena na internetu i svakodnevnom životu kao što se ponavlja HPV (humani papiloma virus). HPV infekcije su vrlo rasprostranjene i smatra se da je 80% populacije bilo ili će biti inficirano u toku života. Postoji oko 200 HPV tipova virusa, koji uzrokuju različita obolenja odnosno promene. Najrasprostranjenije su genitalne bradavice koje u preko 90% slučajeva izazivaju tipovi 6 i 11.

Kondilomi ili polne bradavice najzastupljenija su polna bolest u Srbiji i svetu. Imaju izgled izraslina ružičaste, beličaste ili boje kože. Mogu biti zaravnjene i sjajne, jedva primetne, a ukoliko se ne tretiraju, mogu praviti čitave vence i ploče izraslina. Većina infekcija protiče bez ikakvih simptoma a prve manifestacije se javljaju 3 nedelje do 8 meseci po inficiranju.

HPV infekcija je idealna prilika da konačno razmislimo o sebi, svojim emocijama, seksualnosti, ljubavnim odnosima i našim unutrašnjim stavovima.

Inficirati se mogu sve polno aktivne osobe bez obzira na uzrast, homoseksualci i heteroseksualci, a vertikalnim prenosom i novorođenčad zaražene majke. Osim klasičnim seksualnim odnosom, prenosi se i dodirom, seksualnim igračkama i pomagalima, oralnim i analnim seksom (tako se osim na genitalnoj i analnoj sluzokoži mogu javiti i u usnoj duplji, sluznici oka itd.).

Najčešće prođe 3 meseca od infekcije do pojave prvih

simptoma mada nekada mogu proći i godine.

Među heteroseksualnim partnerima, u većini slučajeva se HPV prvo dijagnostikuje kod žene ali su muškarci latentni nosioci i infekciju prenose na svoju partnerku. HPV je i u biseksualnoj i muškoj homoseksualnoj populaciji izuzetno proširen, pre svega zbog promiskuiteta.

HPV infekciju ne možete dobiti dodirivanjem toaletne šolje.

Polne bradavice se moraju lečiti!

Polne bradavice obično ne izazivaju tegobe a ukoliko ih ima to su najčešće svrab, pečenje, curenje i krvarenje. Bez obzira da li tegobe postoje ili ne, polne bradavice treba lečiti. Razlozi su brojni. Možete zaraziti polnog partnera i tada nastaje ping-pong efekat, što izaziva ponovnu zarazu kod oba partnera. Polne bradavice se mogu proširiti i postati jako velike što uzrokuje brojne probleme od estetskih do funkcionalnih. Veoma je važno lečiti kondilome i zato što pacijenti često imaju mešane infekcije. Iako kondilome uzrokuju HPV virusi koji pripadaju grupi niskog rizika, u njima se katkad mogu dokazati i virusi visokorizične grupe (uzročnici karcinoma).

Kako se leče polne bradavice?

HPV u službenoj medicini nema specifičnu anti HPV virusnu terapiju koja bi delovala na biologiju virusa i uništila ga. Terapija je posredna: ili rešava manifestacije infekcije (polne bradavice i obične bradavice) ili deluje na imunološki sistem i epitel.
Problem su recidivi odnosno, polne bradavice su sklone da se ponovo javljaju i to na istim mestima, što često zahteva vrlo uporno i dugotrajno lečenje i, subkliničke forme odnosno promene koje u trenutku pregleda nisu vidljive.

Lečenje polnih bradavica može zahtevati lekarsku intervenciju, dok se blaže forme mogu lečiti i u kućnim uslovima. U ordinacijama i ambulantama primenjuje se tretman podofilinom, krioterapija, hirurško otklanjanje kao i uklanjanje bradavica spaljivanjem.

Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i nedostatke i procena je lekara koja je za pacijenta odgovarajuća. Posebno je popularna metoda uklanjanja bradavica laserom. Pogodna je za tretman vaginalnih i cervikalnih bradavica. Laser produkuje svetlosnu energiju koju apsorbuje voda unutar tkiva bradavice, čime se uzrokuje njeno uništavanje. Takođe, često se bradavice uklanjaju i hiruškim rezom u operacionim salama, što zahteva primenu anestezije.

Lečenje bradavica u kućnim uslovima

Polne bradavicePodofilotoksin – gel ili rastvor, nanosi se oprezno, samo na mesto kondiloma, nikako na zdravu kožu ili sluznice zbog izraženog iritirajućeg dejstva. U Srbiji nije registrovan gotov proizvod već ga neke apoteke po nalogu lekara mogu napraviti. Stopa recidiva je 5 –30 %.

Imikvimod 5% – deluje na receptor koji prepoznaje karakterističan molekul virusa.

Taj receptor daje signal imunološkom sistemu da podstakne odbranu organizma od virusa rasplamsavanjem lokalne upale pa su blaga iritacija i crvenilo normalna i očekivana reakcija na terapiju. Mogu se javiti i jače upalne reakcije kada treba konsultovati lekara. Imikvimod ne treba da se koristi na sluznice i ne preporučuje se za vreme trudnoće. Stopa recidiva je 15%.

Sastojci zelenog čaja, efikasni u borbi protiv polnih bradavica

Uticaj sinekatehina, supstanci izolovanih iz zelenog čaja u lečenju polnih bradavica detaljno je ispitan. Rezultati studija publikovani su u vodećim stručnim časopisima. Takođe, FDA je odobrila upotrebu masti sa 10% sinekatehina za lečenje polnih bradavica, što je prvi i ujedno jedini lek biljnog porekla koji se u ovu svrhu koristi. Ova mast od nedavno se može naći i na našem tržištu. Benefiti ovakvog biljnog leka su višestruki.

Pored dvostrukog dejstva, smanjuju umnožavanje virusom inficiranih ćelija i stimulišu imunološki odgovor samog organizma, kliničke studije su pokazale najnižu stopu recidiva. To omogućava da se mast u lečenju koristi samostalno, ali i u kombinaciji sa drugim terapijskim procedurama kao zaštita od ponovnog pojavljivanja. Još jedna vrlo važna prednost je što se mast nanosi na celo područje zahvaćeno polnim bradavicama pa se na taj način tretiraju i subkliničke promene (nevidljive forme koje ukoliko se ne tretiraju pojavljuju posle nekog vremena).

Pojava polnih baradvica nije znak neverstva!

Dešava se da sa problemom HPV-a, dođu žena ili muskarac baš kada su pronašli duboku ljubav ili su uplovili u bračne vode. Na žalost u takvim slučajevima proradi „crv sumnje”. Činjenica je da virus može dugo da spava pa samim tim, pojava polnih bradavica nije znak neverstva i prevare. Umesto da okrivljujete partnera/ku, sprovedite neophodne mere zaštite i počnite sa lečenjem. Kao mera zaštite preporučuje se upotreba kondoma. To važi i u toku terapije, sve dok se polne bradavice potpuno ne izleče.

Kada započnete terapiju, uključite takođe i vašeg partnera, odnosno partnerku. Iako vaš partner nema polne bradavice, mogućnost HPV infekcije postoji te i on/ona moraju biti pregledani i eventualno uključeni u terapiju. Time se izbegava „ping-pong” efekat, odnosno, ponovljena međusobna zaraza.

Polne bradaviceZaštita od polnih bradavica: kondomi i vakcina

Kondomom se možete zaštititi od polnih bradavica, ali samo regije gde kondom prekriva kožu (moguć je na primer kontakt: genitalije – ruka, genitalije – genitalije nepokrivene kondomom).

Kondom ne može da obezbedi apsolutnu zaštitu, posebno što se virus nalazi u epitelu na površini i može se preneti na kondom i tokom njegovog postavljanja.

Vakcina ispoljava efikasnost i formira stabilan imunitet ako se aplikuje pre prvog seksualnog odnosa.
 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3