Pege i fleke

Sadržaj teksta

Hiperpigmentacija je poremećaj boje kože koji se manifestuje pojavom tamnijih područja na koži i nastaje usled nakupljanja melanina u površinskim slojevima kože. Najčešće se hiperpigmentacije javljaju na delovima kože koja je izložena svakodnevnom dejstvu sunca: licu, rukama, vratu.

U tretmanu hiperpigmentacija koriste se brojni preparati koji u svom sastavu sadrže supstance koje imaju izbeljujuće dejstvo. Najefikasnija takva supstanca je hidrohinon.


napisala: Gordana Tomić, diplomirani estetičar

Boja kože uslovljena je prvenstveno količinom pigmenta melanina koji apsorbuje UV zrake i na taj način štiti površinski i srednji sloj kože. Sunčeva svetlost, kroz UVA i UVB zrake, ubrzava starenje kože, nastanak raka kože, malignu transformaciju mladeža, i dovodi do hiperpigmentacije, tj. pojačanog nakupljanja melanina. Hiperpigmentacija nastaje i usled infekcija, alergijskih reakcija, opekotina (sunce, solarijum) i nekih dermatoloških oboljenja poput atopijskog dermatitisa.

Najveći kozmetski (estetski) problem pričinjavaju hiperpigmentacije kao što su lentigo solaris (staračke pege) i melasma (kloazma).
Lentigo solaris se karakteriše pojavom pigmentovanih mrlja na koži hronično izloženoj suncu koje su najčešće prisutne na šakama, podlakticama i licu, veličine do 1cm. Pojačavaju se nakon izlaganja suncu, spontano se ne povlače.

Melasma je hiperpigmentacija ograničena na lice. Javlja se kod trudnica i kod osoba koje uzimaju kontraceptivna sredstva što ukazuje na hormonsku ulogu u nastajanju ove hiperpigmentacije. Promene su najčešće mrke boje i pojačavaju se posle izlaganja suncu.

Najvažniju ulogu u lečenju ovih promena ima prevencija od sunčanih UV zraka, tj. neizlaganje suncu i korišćenje krema sa zaštitnim faktorom. Ukoliko su se pege i fleke ipak pojavile koriste se proizvodi u vidu kremova, gelova itd za njihovo izbeljivanje. Najefikasniji su oni proizvodi koji u svom sastavu sadrže alfa-hidroksi (AHA) i poli-hidroksi kiseline (PHA), zaštitni faktor od sunca (SPF) i druge sastojke za izbeljivanje kože.

Proizvodi koji se koriste u terapiji hiperpigmentacije baziraju se na sledećim supstancama:

hidrohinon, je aromatično jedinjenje tipa fenola i smatra se najefikasnijim agensom za izbeljivanje kože (što je potvrđeno brojnim kliničkim studijama). Hidrohinon se koristi noću, ili preko dana uz visok zaštitni faktor od sunca. Kao alternativa hidrohinonu, koriste se kodžik kiselina ili arbutin. Ovi agensi su podjednako efikasni u izbeljivanu hiper-pigmentacija, a naročito dobar efekat ostvaruju u kombinaciji sa AHA i PHA (alfa hidroksi i poli hidroksi kiselinama.

arbutin (medveđe grožđe) je glikolizovan hidrohinon vrlo sličan belom dudu

kodžik kiselina, nusproizvod pri fermentaciji pirinča, poseduje antibakterijska svojstva

limunska, glikolna i bademova kiselina dobijaju se iz hranjivih sirovina kao što su šećerna trska i mleko. Imaju prodornu moć kroz površni sloj kože gde vršeći eksfolijaciju uklanjaju i sam pigment.
glukonolakton i laktobionska kiselina su sledeća generacija hidroksi kiselina sa još kvalitetnijim prodorom u epiderm uz odlična antioksidantna svojstva.

Za najbolje efekte, proizvode sa ovakvim supstancama potrebno je koristiti u kontinuitetu najmanje 4 nedelje.

Napadnite fleke odmah nakon sunčanja

Tamne fleke i sve više pega jedna su od posledica sunčanja, i tipičan znak starenja kože. Sunce, naravno, nije jedini faktor stvaranja pigmentnih mrlja – snažan uticaj imaju i hormoni, pa su fleke veoma česte na koži tokom trudnoće. Najbolje vreme da počnete treman pigmentnih mrlja na koži je jesen, neposredno nakon sunčanja, kako biste imali što bolji efekat.
Predlažemo NeoStrata Bionic Skin Lightening Cream SPF 15 koja je pogodna za tretman i vrlo osetljive kože. Ova krema u svom sastavu sadrži hidrohinom zahvaljujući kome se diskoloracije poput fleka i pega raličitog uzroka, od sunca ili hormona, izbeljuju a zaštitni faktor obezbeđuje bezbednu upotrebu tokom leta. Ipak, preporučuje se da uz ovakav tretman ne izlazite na jače sunce. Glukonaton i laktobionska kiselina – iz grupe polihidroksi kiselina koje su nežne za kožu – nude antioksidativnu negu i sprečavaju stvaranje novih fleka.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3