Organska i prirodna kozmetika

Sadržaj teksta

Prirodna kozmetika samo zato što sadrži prirodne sastojke nije ultimativno bolja, bezbednija, nežnija za našu kožu.

autor: mr ph. Zorana Ivetić, specijalista kozmetologije


Sve se češće vodimo mišlju da su prirodni sastojci bolji, bezbedniji i nežniji po našu kožu – zato je poslednjih godina prirodna kozmetika doživela pravi procvat.

Da li pod uticajem medija ili zbog trendova „povratka prirodi“, u našim glavama se formirala percepcija da su prirodni proizvodi nežni i bezbedni, a da je sve što ima veze sa sintetskim supstancama – agresivno i štetno. Da li je sve baš crno i belo ili ima finesa?

Priroda nam je podarila mnogo fantastičnih sastojaka. Međutim, samo zato što je sastojak prirodnog porekla, ne mora da znači da će biti neiritabilan i bezbedan. Često je slučaj sasvim suprotan.

Voćne kiseline koje su čest sastojak pilinga, mogu biti previše agresivne prema koži ako se prečesto koriste, ili može doći do iritacije ako odmah nakon korišćenja izađete na sunce.

Etarska ulja koja se koriste u uljima za masažu ili aromaterapiji, česti su alergeni i mogu dovesti do iritacije, pogotovo ako se ne koriste razblažena.

prirodna kozmetika-neven

Dragocena biljna ulja, kao što su ulje žutog noćurka ili konoplje, mogu užegnuti ako se ne stabilizuju dodatkom određenih supstanci (užeglo ulje ne dobija samo neprijatan miris, već i gubi svoj kvalitet).

Suštinska razlika između tradicionalnih i organskih i prirodnih kozmetičkih proizvoda je u izboru i poreklu sastojaka i sirovina.

Za potrošača je najvažnije da organski i prirodni kozmetički proizvodi budu kvalitetni, efikasni i bezbedni i da ne ugrožavaju životnu sredinu. Često je ekološki neprihvatljivo neograničeno korišćenje prirodnog izvora sirovine. Neophodno je koristiti održiv izvor sirovine, makar to značilo i sintetski način dobijanja sirovine, koja je originalno poreklom iz prirodnog izvora.

Kada je nega kože u pitanju, potrebno je postići balans između efikasnosti, bezbednosti i održivosti izvora sirovina. Kombinacija održivih sastojaka prirodnog porekla, organski proizvedenih kvalitetnih ulja i pažljivo odabranih efikasnih sintetskih supstanci pruža bezbedan i kvalitetan kozmetički proizvod.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3