Opadanje kose, ima li razloga za zabrinutost

Sadržaj teksta

Opadanje kose u toku proleća i jeseni uobičajena su pojava i najčešće nije razlog za zabrinutost. Normalnim se smatra ispadanje do 100 vlasi dnevno. Problem nastaje kada intenzivno opadanje kose duže traje.

autor: dr Suzana Kostić dermatolog


Preterano opadanje kose može biti posledica reakcije organizma na stres, lošu ishranu, uzimanje nekih lekova ili pojedinih zdravstvenih stanja. Ukoliko intenzivno opadanje traje tri i više meseci neophodno je javiti se dermatologu.

Životni ciklus dlake

Životni ciklus dlake se sastoji iz tri faze: anagena faza ili faza rasta traje 2-6 godina, katagena ili prelazna koja traje dve nedelje i telogena faza odnosno faza mirovanja koja traje 3-4 meseca.

U svakom trenutku oko 90% naše kose je u fazi rasta. Mesečno kosa poraste oko 1cm. Kako čovek stari kosa menja kvalitet, boju i izgled. Do početka promena u boji i strukturi kose izmeni se u proseku oko 10 ciklusa rasta. Kada se dlaka nađe u telogenoj fazi, vlas ostaje u folikulu sve dok ne bude istisnuta rastom nove vlasi koja je u anagenoj fazi.

Stara vlas otpada i zamenjuje je mlada, nova.

Obično je samo 10-15% vlasi u telogenoj fazi ali iznenadni stresni događaj može dovesti do toga da mnogo veći procenat vlasi uđe u telogenu fazu, što znači da će nakon tri meseca sve te vlasi i otpasti. Razloga za brigu nema, jer istovremeno počinju da rastu nove pa će vremenom kosa dobiti pređašnju gustinu.

Uzroci opadanja kose

GENETIKA

Naučnici danas veruju da više gena koje nasleđujemo od oba roditelja utiču na prevremen gubitak kose i da je taj gubitak u 80 odsto slučajeva genetski predodređen.

STRES

Svakodnevna izloženost emocionalnom stresu povećava nivo hormona stresa. Nakon određenog vremena emocionalni stres počinje i da se fiziološki manifestuje. Narušava se raznoteža u organizmu i imamo fizičke posledice emocionalnog stresa kao što je opadanje kose.

TELOGEN EFFLUVIUM

Najčešći oblik gubitka kose kako kod žena tako i kod muškaraca naziva se telogen effluvium i predstavlja reakciju organizma na stres kojem je telo bilo izloženo, na dejstvo hormona a može biti i posledica uzimanja nekih lekova.

Ovaj problem može pogoditi osobe bilo kod životnog doba. Javlja se naglo, nakon nekog stresnog događaja koji deluje kao okidač. Manifestuje se više kao proređivanje kose i njeno stanjivanje nego kao ćelavost u pravom smislu te reči. Problem je prolazan. Vremenom se stanje poboljšava što je i razumljivo budući da je telogen effluvium povezan sa prirodnim ciklusom rasta dlake.

Većina ljudi u nekom životnom periodu doživi period telogen effluviuma bilo zbog bolesti ili nekih drugih stersnih i traumatičnih događaja.

HORMONI

Dovoljno je reći da je DHT (dihidrotestosteron) glavni krivac za ćelavost. Kako u organizmu postoji ravnoteža između „muških“ i „ženskih“ hormona (testosteron, estrogen, progesteron…), svaki poremećaj jednog uticaće na poremećaj ostalih. Da li je to uticaj mesečnog ciklusa, trudnoće, nekih lekova-sve ove pojave mogu da utiču na rast kose.

ANDROGENA ALOPECIJA

Androgena alopecija je čest oblik gubitka kose i povezan je sa nivoom hormona u organizmu. Ovaj tip alopecije pogađa skoro 50% muškaraca pa je to i najčešći vid ćelavosti muške populacije. Razvija se postepeno sa godinama.

Zanimljivo je da se ovaj tip ćelavosti javlja kod skoro istog procenta žena starijih od 40 godina.

U osnovi ovog vida ćelavosti je nivo supstance dihidrotestosterona (DHT) koji se i u organizmu muškarca i žene stvara pod uticajem enzima 5-alfa reduktaze. Kada je nivo ovog enzima povećan raste i nivo DHT-a koji deluje na folikul dlake, kosa postaje sve tanja i na kraju potpuno nestaje.

Kod muškaraca se rubna linija kose postepeno povlači ili se na temenu postepeno povećava zona bez kose. Kod žena androgena alopecija uzrokuje proređenost čitave kose a vlasi se najviše gube na vrhu i sa ove strane glave.

ALOPECIJA AREATA

Alopecija areata je uobičajeni gubitak kose kod žena i autoimune je prirode. Imuni sistem iz nekog razloga napada folikule dlake koji postaju sve manji, rast kose se drastično usporava i dešava se da mesecima nema znakova mlade, nove kose na vlasištu.

Nakon nekog vremena kosa može nastaviti da normalno raste, može se desiti da se rast nastavi samo u pojedinim zonama vlasišta a nije isključena ni mogućnost da kosa više nikada ne izraste. Dobra vest je to što folikuli ostaju živi pa se u nekom trenutku mogu aktivirati a loša, da nije pronađen način njihove aktivacije.

OPADANJE KOSE KAO POSLEDICA BOLESTI

Opadanje kose može nastati i usled prisustva nekog upalnog procesa u organizmu, oboljenja štitaste žlezde, anemije, ginekoloških poremećaja (policistični jajnici), uzimanja lekova (kontraceptivne pilule, lekovi iz grupe beta blokatora kao i oni za razređivanje krvi, protiv depresije, protiv bolova..), gojaznosti. Lečenjem bolesti koja je uzrok opadanja kose i ovaj problem se rešava.

OPADANJE KOSE MOŽE BITI POSLEDICA ISHRANE

Da li je u pitanju brzi način života i brza hrana, smanjen  unos vitamina i minerala zbog nedovoljnog konzumiranja voća i povrća, niskokalorične dijete ili nešto četvrto, kvalitet naše kose će opasti usled neadekvatne i neizbalansirane ishrane. Preporučuje se povećan unos proteina što je i razumljivo ako se zna da je keratin koji je sastavni deo kose protein. Prednost se u ovom slučaju daje proteinima biljnog porekla zbog manjeg sadržaja masti. Pored proteina preporučuje se i unos antioksidantnih vitamina kao i vitamina B grupe.

O vitaminima B grupe možete pročitati više: Vitamin B kompleks

DOBA GODINE

Primećeno je pojačano opadanje kose u proleće i jesen. To je pre svega posledica fiziološkog ciklusa rasta dlake. Iako je pokazano da izlaganje sunčevom zračenju produžava fazu rasta, znamo da sunčevo zračenje oštećuje samu vlas kose, kao i da može da izazove oštećenje temena glave. Ova pojava je naročito izražena leti, kada se i najviše izlažemo suncu i kada je zračenje najintenzivnije.

U većini slučajeva nikada samo jedan od ovih faktora neće uticati na Vašu kosu. Zdrava kosa je pre svega odraz Vašeg zdravlja i celokupnog stanja organizma, tako da svaki poremećaj  ravnoteže ostavlja posledice na Vašu kosu, zbog čega ona i zahteva posebnu negu.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3