Nega kože lica na osnovu tipa kože

Sadržaj teksta

Nega kože nije pomodarstvo već odraz kulture i zdravstvene prosvećenosti. Koža je ogledalo zdravlja i životnog stila.

autor: Dr Suzana Kostić, dermatovenerolog – ordinacija „Yuta Centar”, 032-344-575


Istraživanja pokazuje da je posebno ženama izgled kože vrlo važan. Kako bi kožu učinile što lepšom one dosta novca troše na različite kreme. Dešava se, kada im krema ne odgovara da imaju osećaj „bačenog“ novca. Poštedite sebe ovog osećaja i za prave savete o nezi kože obratite se dermatologu ili kozmetičaru.

Vrlo često žene između sebe razmenjuju razne informacije o tipu kože ili kremovima za negu.Tu su i zaposleni u parfimerijama koji nisu adekvatno edukovani već samo rade posao trgovca i o kremama znaju onoliko koliko piše na kutiji. To po pravilu nije dovoljno pa se uglavnom prave greške pri kupovini krema.Tako se događa da bacimo gomilu novca na razne kozmetičke proizvode koji nam ne odgovaraju.

Zato, za savete o nezi kože obratite se dermatologu ili kozmetičaru.

Koji tipovi kože postoje?

Gruba podela tipova kože je na: normalnu, masnu, suvu i mešovitu.Svaki od ovih tipova može imati još neku komponentu. Npr.dehidrirana (znači nedostaje vlaga) ili kuperozna (crvena sa proširenim kapilarima).

Kako negovati normalni tip kože?

Normalna koža sadrži ujednačen odnos vlage i masnoće.Čista je i ima dobru elastičnost.Ovaj tip kože se retko viđa u praksi. Zahteva kremove za negu, blago mleko za ukanjanje šminke i puder za normalnu kožu.Tek kada se uoče znakovi starenja početi sa anti age tretmanima.

Da li je teško negovati masnu kožu?

Masna kože je dobro promašćena, sa proširenim porama na seboroičnim regijama (čelo,nos i brada), nešto je deblja i kod većine ljudi nečista.

Ovaj tip kože može biti nezgodan u periodu adolescencije jer je sklonost ka stvaranju akni mnogo veća nego kod suve kože. U starijem uzrastu masna koža je veoma zahvalna jer se manje bora od suve.

Masnu kožu treba dobro očistiti mlekom za čišćenje, a potom oprati gelom ili penom za pranje. Sapuni se ne preporučuju jer kupe vlagu sa površine kože tako da je posle dužeg vremena mogu potpuno dehidrirati. Iz istog razloga ne treba koristiti losione sa alkoholom. Za negu masne kože se preporučuju gelovi ili kreme sa nekom podlogom koja sadrži više vode i koju koža odmah upije, tako da površina kože ostaje suva.

Puder ne sme da sadrži ulje, treba dobro da prekriva promene na koži a da ne zapušava pore. Uvek birajte namenski puder za masnu kožu. Npr.Dior compaktni puder bez ulja ili RVB hidra control za masnu kožu ili Givanchy krem puder za masnu kožu…

Kada je u pitanju profesionalna nega kože, ovakav tip kože se u periodu adolescencije i kod osoba koje žive ubrzanim tempom, čisti kod kozmetičara jednom mesečno ili na dva meseca. Ako postoji problem akni neophodno je lečenje kod dermatologa u saradnji sa kozmetičarem. Dermatolog će odrediti terapiju, ako je potrebno uradiće hemijski piling i preporučiće preparate za negu.

Nega kože koja je suva

Suva koža je tanka sa gotovo nevidljivim porama, izuzetno slabo promašćena, sklona stvaranju fleka i brzog boranja.

Ovaj tip kože je zahvalan kod mlađih osoba jer nemaju problem akni. U starijem uzrastu ove osobe imaju problem ubrzanog starenja kože.

Suva kože se čisti mlekom za skidanje šminke i nečistoća sa lica i umiva samo mlakom vodom (bez sapuna,gelova losiona i sl.). Nakon toga se koristi krem sa podlogom koja ima u sebi veći procenat masnoće a manji procenat vode.

Suva koža ne zahteva često čišćenje lica (možda 4 puta godišnje), ali su zato neophodni anti age tretmani i tretmani za rehidrataciju. Npr. hemijski piling sa glikolnom kiselinom (bez ljušćenja kože) koja rehidrira kožu i stimuliše sintezu sopstvenog kolagena i elastina.

Nega kože koja je po tipu mešovita

Mešovita koža je u centralnim regijama lica masna a na bočnim stranama obraza suva, pa je tako i treba negovati, kao kombinaciju masne i suve.

Nega kože koja je dehidrirana

Dehidrirana kože se neguje kremama koje sadrže više vlage a manje masnoće. Pogodni su kremovi sa ureom. Ukoliko je koža dehidrirana za čišćenje se ne sme upotrebljavati sapun niti alkoholni losion.

Najčešća greška u nezi dehidrirane kože koja se pravi je upotreba masnih kremova. Ova greška proističe iz neprepoznavanja tipa kože pa se često meša dehidrirani tip sa suvom kožom. Dehidriranoj koži fali voda a ne masnoća. Ukoliko imate dilemu koji tip kože imate najbolje bi bilo da se za savet obratite dermatologu ili profesionalnom kozmetičaru.

Nega kože spolja nije dovoljna kada je u pitanju dehidrirana koža već se preporučuje i veći unos tečnosti kao i izbegavanje izlaganja suncu i vetru.

Osobe sa veoma dehidriranom kožom treba da provere serumsko gvožđe i krvnu sliku. Ako je to sve u granicama referentnih vrednosti onda preispitati način nege kože.

Nega kože sa kuperozom 

Kuperozna kože je veoma osetljiva i reaguje na naglu izmenu temperature. Osobe sa kuperozom su veoma emotivne.

Ovakva koža mora uvek biti zaštićena kremovima sa visokim zaštitnim faktorom. U letnjem periodu SPF od 30 do 50 a u zimskom periodu SPF od 5 do 15.

Obloge od mlakog čaja žalfije 3 puta dnevno u trajanju od 15 minuta odlično smiruju crvenilo na licu. U toku primene tih obloga glava mora da bude potpuno „prazna”. Ni jedna misao ne treba da bude prisutna, a pogotovu ne neki problem ili posao koji čeka na Vas.

Ako je problem kuperoza jače izražen i ako duže traje može vremenom preći u jedno kožno oboljenje koje se naziva Rosacea. Tada je crvenilo na koži lica jače izraženo i mogu se pojaviti tzv. acne rosacea pa je neophodno lečenje antibioticima i drugim preparatima.

Zato, problem kuperoze treba rešavati odmah i ne treba ga olako shvatati.

I da zaključimo…

Kažu da su oči ogledalo duše a ja smatram da je kože indikator za sve što se događa u nama, kako u domenu fizičkog tako i u domenu našeg psihičkog zdravlja. Jednim pogledom na kožu može se zaključiti kakva ste osoba, kako živite, kako se hranite, kakve su vam navike, a li ste pod stresom i da li imate neko organsko oboljenje.

Ukoliko želite da znate šta sve sadrže kozmetički preparati i ima li razmoga za zabrinutost pročitajte tekst: Šta sve sadrže kozmetički proizvodi, ima li razloga za zabrinutost

Tekst je prvi put objavljen 11.8.2011. Revizija je urađena na osnovu novina u kozmetologiji i dermatologiji.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3