Melazma, kako se rešiti fleka na koži

Sadržaj teksta

Melazma je poremećaj pigmentacije koji se manifestuje pojavom fleka na delovima kože koja je bila izložena suncu.

autor: dr Suzana Kostić, dermatolog. Yuta Centar Čačak. tel: 032 344 575


Melazma je poremećaj pigmentacije koji se javlja na delovima kože koji su izloženi suncu. Nejčešće na licu ali nije retkost ni na vratu i rukama. Ovaj poremećaj je 9 puta češći kod žena nego kod muškaraca. Nejednake pigmentacije na koži lica mogu biti veliki estetski problem a sa dolaskom lepog sunčanog vremena raste i strah od mogućih komplikacija.

Zašto nastaje melazma?

Boja kože je pod kontrolom pigmentnog sistema i primarno je određena količinom, tipom i raspodelom melanina. Proizvodnja melanina je proces u kojem učestvuje mnogo enzima među kojima je najvažniji tirozinaza. O problemu melazme dosta se govori i raspravlja ali ipak tačan mehanizam nastanka po­re­mećaja i šta taj mehanizam inicira, nije poznat.

Smatra se da melazma nastaje zbog genetske predispozicije i izlaganja uv zracima bez obzira da li su to prirodni odnosno UV zraci koji potiču od sunca ili solarijuma.

Da li lekovi ili hormoni mogu biti okidač nastanka melazme? 

Na nastanak melazme uticaj ima i hormonski status čime se objašnjava veća učestalost kod žena. Kada postoji hormonski disbalans, usled uzimanja kontracepcijskih tableta ili trudnoće dolazi do porasta broja estrogenih receptora koji stimulišu melanocite.

Okidač za nastanak melazme mogu da budu i brojni fotosenzitivni i fototoksični lekovi kao i kozmetički preparati. Dokazano je da kod melazme ne dolazi do povećanja broja pigmentnih ćelija već su one znatno veće i aktivnije.

Tipovi melazme

Postoje tri tipa melazme. Najčešći je tip koji se javlja na središtu lica (centrofacijalni tip), drugi oblik zahvata obraze dok je treći prvenstveno lociran na donjem delu lica, najčešće bradi.

Kako se melazma leči?

Lečenje melazme nije nimalo jednosta­van proces. Otežava ga činjenica da ćelije pigmenta mogu biti smeštene u različitim slojevima kože. Pigment se tako, može nakupljati u površinskom sliju (epodermu) ali nije retkost da doseže i u dermis ili oba sloja.

Prvi korak u lečenju melazme je sprečiti dalju aktivnost melanocita i proizvodnju pigmenta. Tek nakon toga može se ići sa uklanjanjem pigmenta. Neophodno je izbegavati glavne uzročnike i koristiti preparate za zaštitu od zračenja.

Prilikom odabira preparata za zaštitu od UV zraka treba obratiti pažnju da imaju UVA i UVB filtere. Bez obzira na modne trendove treba nositi šešire sa širokim obodom i naočare za sunce. Žene koje uzimaju kontracepcijske pilule a imaju melazmu, trebaju konsultovati svog ginekologa o drugim metodama kontracepcije.

Preparati za uklanjanje pigmentacija

Na tržištu postoji više preparata kojima se mogu uklanjati pigmentacije. Najstariji su sa hidrohinonom. Ovi preparati sprečavaju aktivnost jednog od glavnih krivaca za nastanak melazme, tirozinaze. Sigurnost primene preparata sa hidrohinonom je diskutabilna pa se više ne koriste.

Umesto njih, koriste se preparati sa kojičnom kiselinom čiji se princip delovanja takođe zasniva na sprečavanju aktivnosti tirozinaze, azaleičnom kiselinom, glikolnom, tretinoinom itd.

Kada primenom lokanih preparata očekivani uspeh izostane mogu se primenjivati i alternativne metode u koje spadaju hemijski pilinzi (svake četvrte nedelje), dermoabrazivne metode, frakcioni laseri, IPL.

Prevencija nastanka melazme 

Lečenje melazme je dugotrajno i ponekad iscrpljujuće. Kako su promene najčešće na licu i teško ih je pokriti pa su veliki estetski problem. Preporuka je, koristiti kreme sa UVA/UVB filterima tokom cele godine i na prvi znak hiperpigmentacije reagovati kako bi se lečenje započelo u ranoj fazi nastanka poremećaja kada ga je i najlakše lečiti.

Alergija na sunce, sve što treba da znate

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Please select listing to show.