Hipertrihoza i hirzutizam

Sadržaj teksta

Hipertrihoza ili pojačana maljavost, predstavlja prisustvo dlaka koje su brojnije, duže, deblje u odnosu na uobičajeni broj ili izgled karakterističan za datu regiju, starost, pol i rasu. Tako se na primer, gustina dlaka ispod pazuha koja je uobičajena za Italijana, može smatrati prekomernom kosmatosti kod Japanaca.

autor: Mr sci dr Miloš Trojanović, specijalista dermatovenerologije


Pojačana maljavost može biti nasledna, ste­čena, simptomatska, jatrogena i idiopatska (primarna).

Nasledna pojačana maljavost

Nasledne hipertrihoze koje zahvataju celo telo se javljaju izuzetno retko te se u literaturi mogu susresti pojmovi tipa „čovek-medved“, „divlji čovek“, dok se ograničena maljavost susreće kod mladeža koji zovemo „Beckerov“ mladež. Karakteriše ga tamna prebojenost kože i pojačana maljavost. Naj­češće se javlja u pubertetu, u predelu rame­na, ređe na licu i ekstremitetima.

Stečena maljavost

Stečeni poremećaji koji mogu dovesti do pojačane maljavosti mogu biti povrede glave, infektivne bolesti, često nošenje tereta, na primer, na jednom ramenu.

Pojačana maljavost kao simptom bolesti

Simptomatska pojačana maljavost se može javiti kod hipotireoze, porfirije, anoreksije itd.

Maljavost uzrokovana lekovima

Lekovi koji dovode do pojačane maljavosti su: kortizol, difenilhidantion i penicilamin izazivajući promene na kolagenu, dok psoraleni pojačavaju dejstvo UV zraka na dlačne folikule. Antimalarici, ciklosporin, diazoksid, minoksidil, streptomicin tako­đe mogu dovesti do hipertrihoze. Nakon prestanka uzimanja lekova u periodu od nekoliko meseci do godinu dana nestaje pojačana maljavost.

Idiopatska hipertrihoza može naročito kod dece može da predstavlja ozbiljan kozmet­ski i psihološki problem.

Šta je hirzutizam?

Hirzutizam je pojava dlakavosti kod žena na androgen-senzitivnim područjima (na­usnice, obrazi, brada, oko areola dojki, gru­di, središnja linija trbuha, glutealni predeli i unutrašnja gornja trećina butina, odnosno, na mestima gde se dlake u žena normalno ne pojavljuju, a u muškaraca se normalno nalaze i predstavljaju sekundarnu seksualnu karakteristiku. Konverzija testosterona u dihidrotestosteron pod uticajem enzima 5alfa-reduktaze predstavlja hormonski sti­mulus za rast dlake.

Hipertrihoza predstavlja prisustvo dlaka koje su brojnije, duže, deblje u odnosu na uobičajeni broj ili izgled karakterističan za datu regiju, starost, pol i rasu. Tako se na primer, gustina dlaka ispod pazuha koja je uobičajena za Italijana, može smatrati prekomernom kosmatosti kod Japanaca.

Najčešći uzroci hirzutizma

Najčešći uzrok hirzutizma je sindrom po­licističnih ovarijuma, ređe kongenitalna adrenalna hiperplazija, „Cushingov” sindrom, insulinska rezistencija, androgen sekretujući tumori, postmenopauzna terapija androge­nima itd. Uz hirzutizam se može javiti i virilizacija (frontalna ćelavost, muški habitus, atrofija dojki, produbljen glas, uvećanje kli­torisa i psihičke promene).

Virilizacija je po pravilu prisutna samo kod žena sa veoma izraženim hirzutizmom i znak je izrazito povećane produkcije testosterona.

Lečenje pojačane maljavosti zahteva timski rad dermatologa, ginekologa i endokrinologa. Dlake se mogu uklanjati brijanjem, depilacijom, elektrolizom, laserskom epilacijom itd.

Osim pomenutih metoda uklanjanja dlaka u terapiji hirzutizma koristi se i redukcija telesne težine, te primena oralnih antian­drogena (spironolakton, ciproteron-acetat, finasterid) i oralnih kontraceptiva.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3