Gubitak kose kod muškaraca, kako pomoći

Sadržaj teksta

Gubitak kose kod muškaraca najčešće je uzrokovan povećanom osetljivošću folikula dlake na dejstvo dihidrotestosterona (DHT).


Muški tip ćelavosti, poznat i kao androgena alopecija, je najčešći oblik gubitka kose kod muškaraca. Smatra se da preko 50% muškaraca starijih od 50 godina bude pogođeno ovim problemom u nekoj meri.

Gubitak kose kod muškaraca -mogući uzroci 

Popularno je verovanje da ćelavi muškarci imaju više testosterona. Ali, da li je zaista tako? Muški polni hormoni (androgeni) imaju brojne funkcije, među kojima je i regulacija rasta kose. Do gubitka kose dolazi zbog suženja folikula dlake, što utiče na ciklus rasta dlake; nova dlaka je sve tanja i mekša, dok na kraju folikul ne postane uspavan.

Muški tip ćelavosti je izazvan hormonima, a iza svega stoji i genetika.

Za gubitak kose kod muškaraca odgovoran je hormon koji se zove dihidrotestosteron (DHT). Dihidrotestosteron (DHT) nastaje od testosterona pod dejstvom enzima 5-alfa reduktaze, a prisutan je u koži, folikulima dlaka i prostati. Ćelavost nije posledica velike količine DHT, već zavisi od osetljivosti folikula dlaka na njegovo dejstvo, što je genetski određeno. Kada su receptori za DHT pojačano osetljivi, lakše se aktiviraju u prisustvu čak i malih količina hormona, pa je gubitak kose izraženiji.

Starost, stres i drugi faktori takođe mogu biti uzrok gubitka kose, ali geni igraju najvažniju ulogu.

Karakteristike muškog tipa ćelavosti

Muški tip ćelavosti ima karakterističan izgled. Prednja linija kose se povlači, posebno sa bočnih strana, formirajući oblik slova M i ovo je tzv. čeona ćelavost. Teme glave takođe ćelavi i na kraju se ove dve oblasti povezuju formirajući slovo U. Gubitak dlaka se može širiti ka grudima, ali je interesantno da se na nekim drugim delovima tela, poput lica, može javiti pojačan rast.

Iako žene imaju mnogo niži nivo testosterona nego muškarci, ima ga dovoljno da se i kod njih može javiti androgena alopecija. Kod žena stanjivanje ide preko vrha vlasišta u obliku „novogodišnje jelke“, ali se prednja linija kose ne povlači.

Ko je u riziku

Proces gubitka kose može započeti još u tinejdžerskom dobu, ali se češće javlja kod odraslih muškaraca i intenzivira se kako godine prolaze. Genetika igra veliku ulogu. Muškarci koji imaju bliske rođake, posebno sa majčine strane, koji imaju problem sa gubitkom kose u većem su riziku da i sami počnu da ćelave u nekom trenutku.

Koja su moguća rešenja?

Za sve one muškarce koji nisu zadovoljni svojim izgledom i želeli bi da dobiju puniji izgled vlasišta postoje određene tehnike, manje ili više uspešne, koje se mogu primeniti.

Ako je gubitak kose lokalozovan moguće ga je sakriti izborom prave frizure, u čemu treba potražiti savet iskusnog frizera. Neki muškarci se odlučuju za nošenje perika i tupea, kojima se može pokriti istanjena kosa, povučena linija skalpa i potpuna ćelavost. Postoje i umeci koji se ušivaju u kosu, ali je za to potrebno da se ima dovoljno svoje kose.

Postoje i metode medikamentoznog lečenja koje se zasnivaju na “ometanju” dejstva testosterona i DHT.

Finasterid je oralni lek koji kod nekih muškaraca usporava gubitak kose. Deluje tako što blokira produkciju muških hormona odgovornih za gubitak kose. Za vidljive rezultate je potrebno 3 meseca do jedne godine, ali se po prestanku terapije problem vraća.

Finasterid se inače koristi u terapiji benigne hiperplazije prostate u dozi od 5mg tj 1 tableta dnevno. Režim izdavanja je na lekarski recept. Kao i svaki lek i finasterid ima neželjene efekte među kojima se navode impotencija, smanjenje libida, poremećaj ejakulacije itd. Upravo zbog mogućnosti pojave neželjenih efkata finasterid se ne sme koristiti samoinicijativno.

Minoksidil je lek koji se primenjuje lokalno na kožu glave. Inicijalno minoksidil se koristio oralno u terapiji bolesti srca, kada je kao neželjeni efekat prijavljena pojačan rast kose. Naučnici su iskoristili ovaj efekat i napravili preparat koji se koristi lokalno u vidu losiona ili šampona. Minksidil, usporava gubitak kose kod nekih muškaraca i stimuliše rad folikula i rast novih dlaka. Za vidljive rezultate je potrebno 4 meseca do godinu dana, ali se i u ovom slučaju problem opadanja ponovo javlja po prestanku upotrebe.

Hirurško presađivanje kose je najinvazivniji i najskuplji tretman. Funkcioniše tako što se dlaka uzima sa regija gde postoji aktivan rast i presađuje na delove sa proređenom kosom. Često je potrebno više tretmana, a procedura nosi rizik od ožiljaka i infekcije. Prednost presađivanja je da kosa izgleda prirodnije i trajna je.

Koliko su od pomoći šamponi i tonici

Šamponi za kosu koji su namenjeni održavanju higijene (kopriva, breza, sa dodatkom aloje itd.) neće imati efekta u slučaju povećanog gubitka kose ali postoje medicinski šamponi i tonici koji su specijalno formulisani i namenjeni rešavanjanu ovog problema.

Vodeći brend na svestkom tržištu je Pantogar® čije proizvode možete pronaći i u našim apotekama. U liniji proizvoda namenjenoj muškarcima nalaze se Pantogar® šampon i tonik. 

Šampon u svom sastavu pord zaštićene molekule  ProcapilTM kompleks, sadrži još i kofein, apigenin i vitamine B grupe. Redovnom upotrebom ovog šampona deluje se na folikule i smanjuje osetrljivot na dejstvo homona dihidrotestosterona, povećava se prokrvljenost skalpa pa samim tim i dotok neophodnih hranjivih materija. Koren dlake je bolje ishranjen što doprinosi smanjenom opadanju.

Pantogar® tonik predstavlja intnzivnu formulu protiv opadanja kose i za stimulaciju rasta nove kose. Preporučuje se upotreba dva puta dnevno. Tonik se nanese na kožu glave i umasira. Prijatnog je mirisa, ne ostavlja masne tragove i kosa se nakon upotrebe može stilizovati na uobičajen način.

Najbolji rezultati postižu se ukoliko se šampon i tonik primenjuju tokom tri meseca.

Prednost ovih preparata u odnosu na gore pomenute lekove je u sigurnosti primene (bez sistemskin neželjenih dejstava).

Da li se gubitak kose kod muškaraca može sprečiti

Nije poznato da se muški tip ćelavosti može sprečiti. Postoji teorija da stres može izazvati gubitak kose tako što povećava nivo polnih hormona u organizmu. Na smanjenje nivoa stresa pozitivno će uticati šetnja, slušanje opuštajuće muzike i uživanje u tišini.

Možda će vas zanimati i: Alopecija

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3