Ekcem i suva koža

Sadržaj teksta

Koja je razlika između suve kože i ekcema?

Suvu kožu karakterišu zatezanje i hrapavost, koža se često peruta i ljušti. Usled isušenosti, odnosno dehidratacije elastičnost kože je smanjena pa koža izgleda starije. Problem suve kože pokušajte da reštite tako što ćete koži dodati dovoljno masnoće, jer upravo usled nedostatka masnoće koža ne može u sebi da zadržava vlagu, već je intenzivno gubi. Naročito se preporučuju emolijenti koji sadrže nezasićene masne kiseline, (kao što je Linola Losion sa linolnom kiselinom i čičkovim uljem ili Linola Fett krema koja sadrži nezasićene masne kiseline), koje treba koristiti nekoliko puta u toku dana.

Ekcem je zapaljenje kože. Počinje crvenilom koje malo natekne, zatim se pojave mali mehurići koji jako svrbe i peku, iz mehurića izlazi tečnost bledo žute boje, zatim se stvaraju krastice, a onda dolazi do ljuštenja, tj. otpadanja pokožice u malim listićima. Zato razlikujemo suvi ekcem (kao lišaj), lisnati ekcem (u listićima) ili orožali ekcem (keratozni). U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na mogućnost ekcema potrebno je zatražiti pomoć lekara dermatologa, da ne bi došlo do komplikacija i dodatnih infekcija kože, pojave čireva, ili upale limfnih žlezda. Ekcem se najčešće javlja kod male dece, nakon 2-4 meseca starosti. Iako je uzrok nepoznat, ekcem se obično povezuje sa alergijskim stanjima, kao što je astma. Kod odojčadi obično se javlja na obrazima koji postaju suvi i crveni zbog upale, a zatim se širi na telo i ruke.

Kako se sprečava pojava ekcema?

Umesto sapuna koristiti ulja za kupanje koja stvaraju zaštitnu emulziju na koži i povećavaju elastičnost kože, poboljšavaju hidrataciju i ublažavaju svrab. Izbegavati često i dugotrajno kupanje i tuširanje, sušiti kožu blagim tapkanjem peškirom a ne trljanjem, redovno koristiti emolijente sa nezasićenim masnim kiselinama. Za bebe koristiti kvalitetne pelene i redovno ih menjati.
Kako dolazi do neurodermatitsa i kako se on prepoznaje? Neurodermatitis je hronično dermatološko oboljenje koji se teško sanira, a koji se pojavljuje na različitim mestima, i prate ga crvenilo i jak svrab. Neurodermatitis se još naziva atopijski dermatitis, atopijski ekcem ili endogeni ekcem. Tačan uzrok bolesti nije poznat, ali se pretpostavlja da u nastanku bolesti određenu ulogu imaju hemikalije i drugi alergeni koji dovode do pojave osipa, crvenila, svraba, erozija na koži iz kojih curi bistra tečnost i mehurova koji svrbe. U subakutnom stadijumu dolazi do perutanja i naslaga na koži, a u hroničnom stadijumu dolazi do promena pigmentacije i do pojave zadebljanja na koži.

Kakvi su simptomi neurodermatitisa na poglavini/vlasištu?

Simptomi su: svrab, crvenilo i perutanje kože glave. Preporuka je da koristite šampone na bazi glukoze i prirodnih regulatora za održavanje vlage. Potrebno je da se koža i kosa glave čiste blagim sredstvima za pranje koja ujedno i neguju kožu. Idealan je Linola Šampon koji svojim specijalnim sastavom na bazi glukoze i zahvaljujući prirodnim sastojcima održava vlagu kose i kože glave, i na taj način čisti i neguje.
Kako da negujemo kožu nakon dermatoloških i estetskih tretmana laseri, hemijski piling…)? Posle estetskih i dermatoloških tretmana, prilikom kojih se koža namerno oštećuje sa ciljem podmlađivanja, potrebno je koristiti kreme koje, pre svega vraćaju vlažnost koži, a ujedno i poboljšavaju i ubrzavaju proces regeneracije kože. Prva tri dana nakon tretmana kožu je potrebno što češće mazati kremom da ne bude suva, a broj mazanja zavisi od stanja kože. Preporuka – izuzetno jaka hidratantna krema Linola sa visokim procentom vode (84% ) i linolnom kiselinom koja pospešuje prirodno regenerisanje kože i smanjuje zapaljenske procese na koži.

Kako negovati ojed kod deteta koje ima osetljivu kožu i sklono je ekcemu? Od izuzetne je važnosti da se suzbije svrab i crvenilo, pa se savetuje kupanje u uljanoj kupki Linola Fett N Olbad. Ovaj dodatak za kupanje će očistiti kožu, blago je zamastiti i omekšati. Nekoliko puta dnevno mazati kremu Linola Fett i koristiti je bez ograničenja. Preporučuje se redovno menjanje i korišćenje kvalitetnih pelena.
Moja beba ima upornu temenjaču, kako da je skinem? Izbor šampona je od izuzetnog značaja i mora se uzeti u obzir prilikom lečenja. Savetuje se korišćenje blagih sredstava na bazi glukoze i prirodnih regulatora za održavanje vlage. Imamo izvanredna iskustva sa Linola Šamponom koji ne sadrži alergene, boje i mirise i koji blago čisti i neguje kožu glave.

napisala: Mr sc. med. dr Slađana Ilić – dermatovenerolog, Opšta bolnica Ćuprija

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3