Botulinskim toksinom protiv pojačanog znojenja

Sadržaj teksta

Pojačano znojenje znojenje koje nastaje usled jačeg rada znojnih žlezda naziva se hiperhidroza. Hiperhidroza nije ozbiljan poremećaj ali može u velikoj meri da naruši kvalitet života. Osim nelagodnosti i stida, hiperhidroza zbog pojačanog vlaženja kože, može biti uzrok bakterijskih ili gljivičnih zapaljenja kože.

aitor: dr Maja Velimirov


Ako se uzme u obzir da na ljudskom telu ima između dva i četiri miliona znojnih žlezda, čudno je da u svakom trenutku nismo okupani znojem. Većina znojnih žlezda nalazi se na tabanima i u pazušnoj jami, a najmanje ih je u području bedara.

Aktivnost znojnih žlezda kontroliše deo simpatičkog nervnog sistema koji nije pod uticajem naše volje odnosno, čovek ni na koji način ne može uticati na to koliko će se znojiti.

OBLICI HIPERHIDROZE

  • Fiziološka hiperhidroza pojavljuje se za vreme teškog fizičkog rada, u trudnoći, kod gojaznih osoba, u klimakterijumu, pod uticajem visokih spoljnih temperatura.
  • Simptomatska hiperhidroza, pojavljuje se kao jedan od znakova tj. simptoma bolesti. Pojačano znojenje mogu prouzrokovati kardiovaskularne bolesti, pad nivoa šećera u krvi (hipoglikemija), konzumiranje nekih lekova, alkohola, nikotina i kofeina.
  • Emocionalna hiperhidroza je znojenje koje je podstakuto emocijama i psihičkim stresom.
  • Genetska hiperhidroza je urođeni poremećaj znojenja, odnosno nasleđena sklonost jačeg rada znojnih žlezda.

Šta može pomoći?

Za osobe koje se prekomerno znoje održavanje higijene je od posebne važnosti. Preporučuje se češće pranje i osvežavanje kritičnih tona, nošenje komotne odeće i obuće od prirodnih materijala.

Upotreba dezodoranasa i antiperspiranata je oblik lokalne terapije čiji je osnovni cilj upijanje vlage, ublažavanje kiselkastog mirisa i zatvaranje spoljnih izvodnih kanalića znojnih žlezda.

Dezodoransi i antperspiranti delotvorni su samo kada ih nanosimo na depiliran pazuh, suvu i čistu kožu.

Ovi proizvodi mogu izazvati alergijske reakcije što je njihov najveći nedostatak.

Vrlo teški oblici hiperhidroze koji se ne mogu uspešno „sanirati” primenom lokalnih mera, mogu se rešiti uklanjanjem znojnih žlezda pazušnih jama hirurškim putem. Estetski rezultati ovih zahvata najčešće nisu zadovoljavajući. Pored klasične hirurgije, hiperhidroza se može reštiti i primenom lasera kada se kroz mali rez na koži pomoću lasera vrši destrukcija znojnih žlezda.

Takođe, jedan od metoda lečenja je i torakoskopska simpatektomija.

Botulinskim toksinom protih hiperhidroze

U lečenju jakih oblika hiperhidroze od pomoći može biti primena botulinskg toksina. Posebno je pogodan za primenu u području pazuha. Botulinski toksin je izuzetno efikasan za suzbijanje znojenja. Ubrizgava se intradermalno na prethodno označena polja pojačanog znojenja. Efekat ostvaruje blokirajući mehanizme koji podstiču oslobađanje znoja. Postupak je skoro bezbolan a dejstvo traje oko 6 meseci.

U oko 95% slučajeva značajno poboljšanje postiže se već nedelju dana nakon aplikacije.

Aplikacija botulinskog toksina izvodi se ambulantno i pacijent je odmah sposoban da obavlja svoje svakodnevne aktivnosti. Pacijenti kojima je hiperhidroza veliki problem, terapiju botulinskim toksinom primenjuju na 6 meseci.

Botulinski toksin je lek pa tako ima i svoje kontraindikacije odnosno stanja i bolesti kada se ne sme primenjivati. To su: generalizovana hiperhidroza, miastenija gravis, tudnoća, dojenje kao i primena nekih lekova. Aplikovanje smeju izvoditi samo doktori.

Jonoforeza

Primena botulinskog toksina za rešavanje hiperhidroze stopala i dlanova nije pogodna jer je za ova područja izuzetno bolna.

Pojačano znojenje stopala i dlanova  rešava se jonoforezom.

To je postupak kojim se putem putem jednosmerne struje joni uvode u kožu, smanjujujći rad znojnih žlezda.  Ovim postupkom znojenje se ne može u potpunosti suzbiti ali se značajno smanjuje.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3