Alopecija, tipovi i mogućnosti lečenja

Sadržaj teksta

Patološki proces gubljenja dlake se naziva effluvium ili defluvium, a stanje koje nastaje tim procesom se zove alopecija ili ćelavost. Alopecije su grubo podeljene na ožiljne i neožiljne.


Ožiljna alopecija nastaju zbog oštećenja folikula dlake nekim patološkim procesom, u toku raznih bolesti i karakterišu je upala, atrofija i ožiljavanje folikula. Kod neožiljnih alopecija nema ovakvih upala folikula dlake. Kod njih je produžen telogenski stadijum tj. period ispadanja dlake.

Neožiljne alopecije se dele na: kongenitalne (urođene), difuzne, traumatske, androgenske i alopecie areate.

Zadnje dve su najčešće i samim tim najinteresantnije.

Androgenska alopecija

Androgenska alopecija: počinje u pubertetu oko 17. godine kod muškaraca, a kod žena između 15. i 30. godine života. U njenoj osnovi je genetska predispozicija. Počinje ispadanjem dlake u čeono-slepoočnoj regiji kod muškaraca a kod žena u čeono-temenoj regiji.

Po naučniku Hamiltonu ovaj tip ćelavosti je gradiran na 8 stadijuma. Počinje gubitkom kose u predelu zalistaka koji se produbljuju prema nazad i pojavom okruglog pečata na prelazu temena ka potiljku koji se kasnije spaja sa zaliscima sve dok ostane samo mali pojas kose u predelu potiljka i slepoočnica.

Kod žena ispadanje kose nije tako drastično, kod njih kosa više difuzno ispada ali najviše u predelu temena. Žene pokazuju blažu formu androgenske alopecije zato što u odnosu na muškarce imaju niži nivo slobodnog testosterona u cirkulaciji.

Kod muškaraca postoji 8 tipova,a kod žena 3 tipa androgenske alopecije.

Prema studijama, 30% muškaraca u 25. godini, 40% muškaraca u 40-tima, 50% muškaraca u 50-tima kao i 20–30 % žena pokazuju znakove androgenske alopecije.

Kod androgenske alopecije postoji povećana osetljivost genetski predisponiranih dlačnih folikula kose prema androgenim hormonima. Dlačni folikulli kapilicijuma kod osoba sa androgenskom alopecijom pokazuju povećanu aktivnost enzima 5 alfa-reduktaze koja deluje na sledeći način:

a) Enzim 5 alfa-reduktaza pretvara testosteron u DHT (dihidrotestosteron)
b) DHT se veže na androgene receptore na folikulu dlake
c) DHT smanjuje ciklus dlačnog folikula i izaziva njihovo smanjenje

Posledice delovanja DHT-a se manifestuju kroz otvrdnuće kolagena oko korena dlake, čime se onemogućava dotok hranjivih materija pa tako koren postaje sve slabiji, a dlake sve tanje, sve dok koren u potpunosti ne prestane rasti.

DHT može izazvati razne upalne procese, a naročito perut. Uz navedeno, zbog DHT-a skraćuje se anagena faza rasta kose dok se produžava telogen, faza mirovanja i ispadanja kose.

Za pacijente je najkritičniji taj početni momenat dok se naviknu na gubitak kose. U toj fazi im je potrebna psihička podrška i lečenje.

Alopecija areata

Alopecija areata je gubitak kose na pečate. Najčešće je uslovljen nekim stresom. Folikuli dlake su očuvani, nema promena na koži, samo nedostaje dlaka.

Pacijenta treba umiriti i reći da će kosa sigurno porasti ali istovremeno rešavati psihički problem koji ima. Nova dlaka koja počinje da raste iz tog alopecičnog areala je najčešće bela-bez pigmenta a kasnije dobija pigment.

Uobičajeni dnevni gubitak je od 60 do 100 dlaka. U različitim patološkim stanjima (citostatici, jonizujuće zračenje, rigorozne dijete,o peracije, sistemske bolesti, hipotireoza) i u nekim fiziološkim stanjima (kod novorođenčadi, žene posle porođaja) broj ispalih dlaka se povećava i ako premaši 25% od ukupnog broja dalaka, tada se klinički manifestuje alopecija.

U svim ovim slučajevima dolazi do difuznog ispadanja dlaka tj. podjednako na svim delovima kosmatog dela glave.

Traumatska alopecija

Traumatska alopecija nastaje delovanjem fizičke sile na folikul dlake.

Trihotilomanija je jedan oblik traumatske alopecie koji nastaje najčešće nesvesnim izvlačenjem i čupkanjem sopstvene kose. Ovo se viđa kod dece koja imaju psihičkih problema i na neki način žele da privuku pažnju roditelja. Ovaj oblik alopecije se leči iskrenim razgovorom dece i roditelja uz pomoć stručnog lica.

Kozmetske alopecije su drugi tip traumatske alopecije koji se relativno često viđa kod žena koje koriste agresivne metode beljenja, bojenja i uvijanja kose, koristeći jake preparate.

Kako se boriti protiv alopecije?

Kod ispadanja dlake je neophodno proveriti štitastu žlezdu, krvnu sliku i obavezno serumsko gvožđe, polne hormone, prisustvo neke sistemske bolesti, uočiti da li je pacijent pod stresom ili je na nekoj drastičnoj dijeti.

Ishrana je veoma važna. Neophodno je unošenje proteina, minerala i vitamina.

Više o ishrani koja se preporučuje pročitajte: Zdrava i jaka kosa odraz su zdravlja i stila života

U terapiji se koriste razni preparati za lokalnu primenu. Većina njih deluje tako što širi krvne sudove i ubrzava cirkulaciju na mestu alopecije pa se ishrana dlake u folikulu poboljšava.

In-vitro testovi koje su radili dermatolozi Univerziteta u Jeni, na folikulima genetski predisponiranih osoba, dokazali su da kofein obezbeđuje zaštitu od štetnog dejstva testosterona. Kofein su, zbog efikasnosti i dobrog podnošenja, preporučili u tretiranju problema opadanja kose, ali i u prevenciji gubljenja kose kod osoba koje imaju genetsku predodređenost.
U Americi se osim preparata za lokalnu upotrebu koristi i lek Propecia. On istina obustavlja ispadanje dlake, ali pošto „uništava“ testosteron on takođe dovodi do impotencije pa se zato ne preporučuje.

Značajan efekat u lečenju alopecie daje primena mezoterapije sa kofeinom i vitaminima. Osim konkretnog dejstva ovih preparata, mezoterapija ima i efekat akupunkture. Pacijent treba samo da dođe sa čistom kosom a procedura se ponavlja jednom nedeljno.

U lokalnoj terapiji se koriste još i Minoksidil losion (u koncentracijama 2% za žene i 5% za muškarce), kao i tretinoin kao dodatak rastvoru minoksidila.

U sistemskoj terapiji se daju estrogeni samo kod žena, finasterid kod muškaraca retko zbog neželjenih efekata (impotencija,smanjenje libida,uvećanje dojki itd.) hiruške intervencije (transplatacija kose), kao i razne estetske korekcije (bojenje kose,trajno kovrdžanje,perike itd.)

Od narodnih lekova se godinama unazad koriste razne biljke (kopriva, koren čička, ekstrakt belog luka) potopljene u komovoj rakiji. Suština primene svih ovih preparata je da se dobro utrljaju u kožu glave i da izazovu pojačanu cirkulaciju radi bolje ishrane folikula dlake.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3