Alergijski konjuktivitis, kako ublažiti tegobe

Sadržaj teksta

Alergijski konjuktivitis je oboljenje oka koje se češće javlja kod osoba koje imaju neku od alergijskih bolesti. Simptomi se javljaju vezano za sezonu alergena (npr. polen trave). Alergiju mogu uzrokovati neke supstance kao što su kozmetika, parfemi, proteinske naslage na kontaktnim sočivima ili neki lekovi. Bolest obično zahvata oba oka i obično je praćena natečenim kapcima.


Konjuktivitis je upala konjuktive, tankog providnog pokrivača koji pokriva unutrašnju stranu kapaka i prednji deo oka osim rožnjače.
Najčešći simptomi i znaci alergijskog konjuktivitisa su lak otok područja oko očiju, crvenilo, svrab i suzenje. Takođe može da dođe do simptoma od strane nosa kao što je otok nosne sluznice, kijanje, curenje iz nosa i svrab. Dok su drugi nealergijski konjuktivitisi obično jednostrani, alergijski konjuktivitis zahvata oba oka. Postoji pet različitih tipova alergijskog konjuktivitisa: sezonski, nesezonski, vernalni, atopijski i gigantopapilarni.

SEZONSKI ALERGIJKSI KONJUKTIVITIS

Sezonski alergijski konjuktivitis je najuobičajeniji oblik alergijskog konjuktivitisa. Obično se javlja kada konjuktiva dođe u dodir sa alergenima koji se sezonski nalaze u vazduhu. Obično se radi o polenu i semenu trava. Vrlo često ljudi koji imaju ovakvu alergiju imaju i alergijski rinitis.

NESEZONSKI ALERGIJKSI KONJUKTIVITIS

Nesezonski alergijski konjuktivitis je uzrokovan prašinom koja potiče od kućnih ljubimaca ili domaćih životinja, grinja, perja i sličnih supstanci. Ovaj oblik konjuktivitisa se može javljati tokom čitave godine. Simptomi su obično izraženiji na prelazu između godišnjih doba. Simptomi su veoma slični sezonskom konjuktivitisu. Pacijenti osim lekova koji im se prepisuju treba da izbjegavaju dodir sa alergenima.

Ako se ne tretiraju i jedan i drugi oblik konjuktivitisa retko dovode do hroničnih komplikacija. Nekada mogu da dovedu do ozbiljnih problema u drugim delovima oka kao što je na primer upala dužice ili rožnjače.

VERNALNI KONJUKTIVITIS

Vernalni konjuktivitis predstavlja hronični oblik konjuktivitisa koji se najčešće dešava tokom proleća i jeseni. Ova hronična bolest konjuktive može dovesti do trajnih oštećenja vida zbog čega predstavlja jedan od dva najopasnija oblika alergijskog konjuktivitisa.
Vernalni konjuktivitis se češće javlja kod muškaraca nego kod žena, a ima i alergijsku i nealergijsku komponentu. Najbolje je da se ovom bolesti i njenim tretmanom bavi oftalmolog kome je uža specijalnost prednji segment oka i alergije oka.

ATOPIJSKI KONJUKTIVITIS

Atopijski konjuktivitis je oblik alergijskog konjuktivitisa koji je udružen sa atopijskim dermatitisom (ekcemom) kapaka i lica. Simptomi su sličnim onim kod sezonskog i nesezonskog konjuktvitisa, dok je njegova specifičnost gusti mukozni konjuktivalni sekret.
Ovaj oblik alergijskog konjuktivitisa se najčešće ispoljava tokom adolescencije ili u ranim dvadesetim godinama života. Takođe, može da se javi u osoba koje imaju u anamnezi alergije, naročito alergijski rinitis i astmu.

Kao i kod vernalnog konjuktivitisa, atopijski konjuktivitis može uzrokovati trajna oštećenja oka.

GIGANTOPAPILARNI KONJUKTIVITIS

Gigantopapilarni konjuktivitis je najčešće uzrokovan nošenjem kontaktnih sočiva. Veruje se da je uzrokovan alergijskom reakcijom na belančevine koje se nakupljaju na površini kontaktnih sočiva, očnih proteza ili krajeva konaca – sutura koji vire iz konjuktive nakon određenih hirurških zahvata na oku.

alergijski konjuktivitis

KAKO SE ALERGIJSKI KONJUKTIVITIS LEČI?

Cilj lečenja alergijskog konjuktivitisa jeste smanjenje simptoma ili prekidanje ciklusa reakcije na jednom od tri nivoa: na nivou medijatora upale, na nivou mastocita ili na nivou eozinofila. Očigledno je da bi idealna terapija bila ona koja prekida alergijsku reakciju u njenom korenu.

Najčešće se daju antihistaminici koji smanjuju osećaj pečenja, crvenila i otoka rožnjače. Mogu se davati sistemski kao tablete ili lokalno kao kapi.
U lečenju alergijskog konjuktivitisa presudni su anamneza i pravilan i detaljan očni pregled. Pri sumnji na alergijski konjuktivitis određivanje pravilne dijagnoze potrebno je prepustiti oftalmologu. Nekritična primena kortikosteroida, posebno bez redovitih oftalmoloških kontrola, može stvoriti ozbiljne nuspojave i maskirati znakove upale sasvim druge geneze.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Post 2.2
alergije-eBook
pressing pharmamedica