Dugotrajno uzimanje vitamina B6 i B12 i rizik od karcinoma pluća

Sadržaj teksta

Vitamini B grupe jedan su od najpopularnijih dodataka ishrani. Da sa unosom ovih vitamina ne treba preterivati potvrdilo je i istraživanje čiji su rezultati objavljeni u  Journal of Clinical Oncology..

Muškarci koji uzimaju visoke doze vitamina B6 i B12 imaju veći rizik za razvoj karcinoma pluća, posebno ako su još i pušači. Dodatno povećan rizik imaju pušači koji dnevno uzimaju više od 20mg B6 ili 55mg vitamina B12, u toku deset godina.

Učesnici istraživanja koji su uzimali B6 u dozi od 20mg, imali su 3 puta veći rizik od razvoja karcinoma pluća dok je rizik kod konzumenata 55mg vitamina B12 bio još veći, čak 4 puta u odnosu na osobe koje ne konzumiraju ove vitamine.

Ovo je prva studija koja je detaljno istražila povezanost dugotrajne upotrebe visokih doza vitamina B6 i B12 i rizika od razvoja karcinoma pluća. Obuhvatila je 77.000 osoba.

Vitamin B6 naziva se još i piridoksin i može se reći da je najvažniji vitamin B grupe. Učestvuje u brojnim imunološkim i metaboličkim procesima. B6 je zastupljen u brojnim namirnicama biljnog i životinjskog porekla pa je nedostatak vrlo redak. Dobri izvori ovog vitamina su: iznutrice, suvo voće, banana, kvasac, mleko, riba itd. Obradom namirnica, deo prisutnog vitamina B6 se gubi. 

 

Vitamin B12 od velike je važnosti za normalno funcionisanje nervnog, hematološkog i probavnog sistema. Najbolji izvori su plodovi mora, riba, žumance, mleko, sirevi. Obradom namirnica dolazi samo do malih gubitaka ovog vitamina. Kod ljudi koji konzumiraju ove namirnice nedostatak je redak ali kod vegana i vegeterijanaca preporučuje se dodatni unos. Vitamin B12 je najčešće prisutan u dodacima ishrani zajedno sa drugim vitaminima B grupe.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
CG-19-INSTA-696x696