Obrezivanje tj. cirkumcizija, istine i zablude

Sadržaj teksta

Obrezivanje tj cirkumcizija predstavlja hirurško uklanjanje kožnog nabora koji pokriva glans, tj. glavić penisa. Svi dečaci se rađaju sa ovom kožnom prevlakom i obrezivanjem se ona hirurški uklanja i glavić ostaje slobodan. Kod odraslih muškaraca je procedura uklanjanja drugačija nego kod dece i zahteva bolju veštinu i preciznost u radu.

Kada se radi obrezivanje?

Ukoliko je beba zdrava ova hirurška procedura može da se uradi pre nego što novorođenče napusti bolnicu ili neposredno nakon izlaska. Ukoliko beba ima neki zdravstveni problem, obrezivanje se radi nakon oporavka i to najčešće tokom druge ili treće nedelje života.

Ponekad se procedura radi kod starije dece, pa čak i kod odraslih, ali je kod ovih pacijenata veći rizik od komplikacija i proces oporavka može duže da traje.

Sama procedura traje oko 10 minuta kod novorođenčadi i oko sat vremena kod odraslih, a oporavak pet do sedam dana.

Šta obrezivanje donosi?

Pozitivni aspekti obrezivanja

Obrezivanje smanjuje rizik od infekcija urinarnog trakta. Obrezani muškarci su manje izloženi riziku od seksualno prenosivih bolesti, obrezivanje sprečava razvoj karcinoma penisa i smanjuje rizik od karcinoma grlića materice kod ženskog partnera.

Obrezivanje sprečava upale glavića i kožnog nabora. Zapanjenje sluzokože glavića zove se balanitis, dok se zapaljenje i sluznice glavića i kožnog nabora koji ga pokriva naziva balanopostitis.

Obrezivanjem se sprečava fimoza. Obrezivanjem se takođe sprečavaju fimoza (nemogućnost prevlačenja kožice preko glavića) i parafimoza (nemogućnost da se nakon prevlačenja preko glavića kožica vrati u prvobitni položaj).

Još jedna korist od obrezivanja je lakše održavanje higijene glavića penisa.

Negativni aspeki obrezivanja

Sa druge strane, obrezivanje smanjuje seksualni senzibilitet kod oba seksualna partnera, što posledično može uticati i na seksualno uživanje.

Kožica muškog polnog uda je erogeno tkivo, koje između ostalog poboljšava seksualno osećanje penisa za vreme seksa, a osim toga deluje i kao štit od spoljašnjih činilaca. U glaviću penisa prepliću se različiti nervni završeci.

Stalna izloženost glavića kod obrezanih muškaraca s vremenom uzrokuje da penis postane manje osetljiv na dodire.

Istraživanja koja su urađena kod odraslih muškaraca koji su bili obrezani pošto su već bili seksualno aktivni, pokazala su da se kod mnogih od njih seksualno osećanje prilikom seksa dramatično pogoršalo u poređenju sa seksom kada je njihov penis bio neobrezan.

Mitovi vezani za obrezivanje

Postoje mnoga pogrešna shvatanja i mitovi o obrezivanju, a jedan od njih je da obrezivanje menja veličinu penisa. Obrezivanje ne povećava niti smanjuje veličinu penisa. Umesto toga, poboljšava izgled penisa tokom erekcije i olakšava ličnu higijenu.

Moguće komplikacije nakon intervencije

Moguće komplikacije nakon procedure obrezivanja su krvarenje, infekcije i ožiljci. Takođe u nekim retkim slučajevima se može dogoditi da se ne ukloni sav višak kože ili da se ukloni previše. Naknadnom operacijom se ovo može korigovati.

Kakav je post-operativni tok?

Post-operativni tok se razlikuje kod dece i kod odraslih.

Post-operativni tok kod dece

Nakon uklanjanja kožice na vrhu penisa ostaje otvorena rana. Ova otvorena rana može da se inficira, tako da se postupak obrezivanja mora obaviti u strogo sterilnim uslovima. Tokom cele procedure lekar mora nositi rukavice i koristiti sterilne instrumente, gaze koje se koriste za zaustavljanje krvarenja i previjanje rane takođe moraju biti sterilne.  Pre samog postupka kožica se dobro očisti antiseptikom.

Nakon operacije, pa sve do potpunog zarastanja, higijena rane je veoma važna. Pri svakom menjanju pelena ranu treba previti čistom sterilnom gazom uz obavezno pranje ruku sapunom i vodom pre i posle previjanja.

Post-operativni tok kod odraslih

Kod odraslih se koriste rastvorljivi šavovi i posebna bandaža za tretiranje rane nakon obrezivanja. Bandaža se ne sme skinuti pre vremena koje je lekar odredio, a donji veš treba da bude takav da drži bandažu na mestu, kako bi se izbegli pokreti.

Odraslim pacijentima se savetuje da sa seksualnim aktivnostima sačekaju do potpunog zarastanja rane. Proces oporavka obično traje jednu do dve nedelje.

Kolika je učestalost obrezivanja

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2007. godine, oko 30 odsto muškaraca u svetu je obrezano. Procedura je najprevalentnija u muslimanskom svetu i Izraelu (gde je skoro univerzalna), SAD-u i delovima Jugoistočne Azije i Africi.

U našoj zemlji se obrezivanje uglavnom vrši na verskoj osnovi i kada dete ima fimozu, zbog čega dete ne može adekvatno da mokri ili može imati problem sa erekcijom, kada se javlja bol, a može postojati i kao estetski problem.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Please select listing to show.