Benigna hiperplazija prostate

Sadržaj teksta

Jedno od najčešcih stanja koje se javlja kod starijih muškaraca benigna hiperplazija prostate BPH (Benign Prostatic Hyperplasia), definiše se kao benigno (ne-kancerozno) povećanje prostate uzrokovano rastom novih ćelija prostate.


 Razlog za benignu hiperplaziju prostate nije u potpunosti razjašnjen. Na osnovu činjenice da se kod muškaraca kastriranih pre puberteta ne razvija BPH, može se zaključiti da testosteron ima značajnu ulogu. Uvećanje prostate se javlja zbog dejstva muškog polnog hormona dihidrotestosterona (DHT). Testosteron se metaboliše u mnogo potentniji androgen DHT, uz pomoć dva podtipa enzima 5-alfa reduktaze(5AR), podtip I(5AR1) i podtip II (5AR2).

DHT je primarni androgen, odgovoran za rast i razvoj prostate. Poznato je da i rasne i genetske predispozicije kao i način života i ishrana mogu uticati na razvoj BPH.

Učestalost BHP povećava se s godinama. Kod 45 – 90% muškaraca između 50 i 80 godina nađeni su histološki znaci BPH. Ta učestalost je:

•   8% kod muškaraca od 31 do 40 godina,

•   50% kod muškaraca od 51 do 60 godina,

•   > 80% kod muškaraca preko 80 godina.

Simptomi

Primećeno je da muškarci smetnje pri mokrenju različito doživljavaju. Neki muškarci izrazite smetnje doživljavaju kao normalno stanje za svoje godine, te se i ne obraćaju lekaru, dok drugi reaguju i na minimalne promene vezane za mokrenje.

Muškarci oboleli od BPH imaju simptome koji uključuju: usporeno ili odloženo mokrenje, slabi mlaz, nepotpuno pražnjenje (podražaj za mokrenjem odmah nakon mokrenja), isprekidanost (prekid mlaza tokom pražnjenja mehura), kapanje (kapanje mokraće koje traje nekoliko sekundi pri kraju mokrenja, a znak je da detrusor više ne može zadržati jaki mlaz), nokturija (potreba za mokrenjem 2 do 3 puta tokom noći), dizurija (bol pri mokrenju), hematurija (prisutnost krvi u mokraći), retencija mokraće (zastoj mokraće), učestalije mokrenje, urgentno mokrenje (jak i iznenadan podražaj za mokrenjem), inkontinencija (nekontrolirano isticanje mokraće).

Prostatizam se često koristi kao naziv za niz simptoma izazvanih benignom hiperplazijom prostate.

Simptomi BPH mogu se podeliti u dve kategorije: opstruktivniiiritativni. Opstruktivni simptomi (usporeno ili odloženo mokrenje, slabi mlaz, isprekidanost, nepotpuno pražnjenje i kapanje na kraju mokrenja) su direktna posledica uticaja BPH na uretru, a iritativni(učestalost, noćno mokrenje, urgentno mokrenje, inkontinenciju, dizuriju, hematuriju, infekciju mokraćnog sastava i retenciju mokraće) su manifestacija nestabilnosti detrusora usled opstrukcije. Kod nekih muškaraca s BPH postoji opstrukcija ali bez simptoma – to je tzv. tihi prostatizam.

Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma, razgovarajte sa svojim lekarom i ne dozvolite da oni utiču na kvalitet Vašeg života!

NAJNOVIJI TEKSTOVI
prostenal
slika1-1024x2048