Osetljivost zuba na nadražaje, hladno i slatko

Sadržaj teksta

Prema statistikama, jedna od tri osobe se žali na osetljivost zuba na nadražaje. U pitanju je jak, oštar, probadajući bol, koji traje koliko i nadražaj, eventualno par sekundi duže. Obično se javlja na hladno i slatko, kao i na mehanički nadražaj, prilikom pranja zuba.

autor: dr Tijana Đerić, stomatolog


ZAŠTO NASTAJE OSETLJIVOST ZUBA?

Osetljivost  je posledica eksponiranosti dentina uticaju spoljašnje sredine. Dentin je tvrdo zubno tkivo, kroz koje prolaze nervni završeci iz zubnog živca. U kruničnom delu zdravog zuba  zaštićen je zubnom gleđi, u vratnom delu desnima, a u korenskom delu cementom. Ukoliko iz bilo kog razloga dođe do oštećenja ovih zaštitnih tkiva, dentin će biti izložen spoljašnjim  uticajima, nervni završeci će da sprovedu nadražaj do zubnog živca, a on će reagovati bolom.

 KOJI SU NAJČEŠĆI UZROCI OŠTEĆENJA GLEĐI?

Najčešći uzrok oštećenja gleđi je karijes. Takođe, uzrok može biti mehaničko oštećenje nastalo usled povrede ili trošenja gleđi kao posledica nefunkcionalnih kretnji (škripanje i stezanje zubima).

Tvrda četkica i grubi pokreti prilikom pranja  zuba mogu dovesti do mehaničkih oštećenja tankog sloja gleđi u predelu vrata zuba. Tada nastaju defekti u vidu klina uz samu ivicu desni, a zovemo ih klinaste erozije. Obično su locirane na premolarima (četvorke i petice) i javljaju se kod osoba sa izuzetno dobrom oralnom higijenom.

Osetljivost zubaGleđ može biti oštećena i dejstvom kiselina iz hrane i pića, dejstvom želudačne kiseline usled dugotrajnog povraćanja ili posle korišćenja nekih agresivnih preparata za izbeljivanje zuba.

Povlačenje desni, bilo da je posledica oboljenja desni (parodontopatija) ili mehaničkog oštećenja usled grubog četkanja, ostaviće ogoljen vrat zuba. Kod velikog broja ljudi u tom delu zuba, dentin nije pokriven ni gleđi ni cementom, te će svaki nadražaj dovesti do osetljivosti.

REAKCIJE NA OSETLJIVOST

Iako je bol kratkotrajan, vrlo je neprijatan, te nakon izvesnog vremena pacijenti počinju da izbegavaju hranu i pića koja dovode do bolnih senzacija. Neretko se dešava da se izbegava i oralna higijena, jer vlakna četkice izazivaju bol.

Ukoliko u Vašim ustima postoji bolna osetljivost, svakako je potrebno konsultovati stomatologa, da bi se utvrdio uzrok tome. U nekim slučajevima neophodna je stomatološka intervencija, a nekada je dovoljno samo promeniti navike i uvesti posebnu negu.

Savetuje se upotreba četkica sa mekim vlaknima i učenje adekvatne tehnike pranja, kao i upotreba specijalnih pasti i rastvora. Na tržištu se može naći širok spektar preparata čijim nanošenjem na eksponiran dentin dolazi do zatvaranja dentinskih kanalića, a samim tim se smanjuje provodljivost nadražaja do živca.

OSTEOPOROZA I IMPLANTATI

Osteoporoza odnosno smanjenje gustine kostiju, normalni je pratilac starenja (primarna osteoporoza). Češća je kod žena u menopauzi zbog smanjenja nivoa estrogena ali nije isključivo vezana za žene već se javlja i kod muškaraca. Sekundarna osteoporoza nastaje kao posledica nepravilne ishrane (anoreksija, bulimija), upotrebe nekih grupa lekova (glukokortikoidi), prevelike konzumacije alkohola, nekih endokrinoloških bolesti (Cushingov sindrom), sistemskih bolesti (dijabetes, reumatoidni arthritis).

Propadanjem mikroarhitekture koštanog tkiva osteoporotična kost je krhka i podložna prelomima pa se nameće pitanje mogu li osobe koje imaju osteoporozu nedostatak zuba rešiti ugradnjom implantata?

Višegodišnji rezultati implantološke terapije dokazuju da osteoporoza nije presudan faktor za neuspeh osteointegracije. Implantati kod osoba  sa primarnom osteoporozom traju godinama dok je rizik od odbacivanja kod osoba koje imaju sekundarnu osteoporozu nešto veći i to uglavnom zbog loše kontrolisanog dijabetesa ili lečenja kortikosteroidima.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
baner-em-sporiji
CG-19-INSTA-696x696