Oralna higijena

Sadržaj teksta
napisala: Dr Jelena Đuknic, stomatolog

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije čak 96% populacije ima problem sa zubima i desnima. Da li u eri prevencije i agresivnog marketinga koji ima za cilj očuvanje oralnog zdravlja možemo objasniti činjenicu u kojoj odrastao čovek, nakon 35. godine ima status krezube osobe?


Zaštita zuba od karijesa, kao i zaštita desni od gingivitisa i parodontalnih oboljenja počinje još u mlečnoj denticiji. Tada se usvajaju navike koje su od posebnog značaja za održavanje zdravlja tokom čitavog života. Ako dozvolite detetu da po nicanju zuba zaspi sa flašicom mleka ili soka, velika je verovatnoća da će se razviti cirkularni karijes koji kao uragan pokosi sve zube. Kako se stiču tako navike mogu i da se izgube pa ovu nesumnjivo lošu, pokušajte da zamenite nekom zdravijom uz napomenu da su česte kontrole kod dečijeg stomatologa neophodnost. Potrudite se da dete zavoli dolazak u ordinaciju.

Važno pravilo !

Slatkiš dnevno jednom, zubići na bezbednom! Uz podsetnik da su sokovi slatkiši u tečnom lepljivom i time veoma opasnom obliku.

Trudnoća

Zbog čega se dešava da zubi propadaju, desni otiču, bole i krvare?

Drugo stanje je period kada ženom upravljaju hormoni i kada su psihofizičke promene očekivane i normalne. Frekventnije je unošenje hrane, po pravilu visoko kariogene. Često povraćanje u prvim mesecima menja pH usne duplje, čime objektivno nastaju uslovi za razvoj svih patogena. Potreba da se neželjeni osećaj gorčine u ustima neutrališe podrazumeva ponovno unošenje najčešće ugljenih hidrata i dobijamo jedan začarani krug. Kiselina iz želuca se zadržava dovoljno dugo da nagriza gleđ, šećer se lepi na ta mesta, mikroorganizmi bujaju na ovoj bogatoj podlozi, oslobađaju toksine, desni upozoravaju na problem crvenilom i oticanjem, pranje pojedinih zuba postaje bolno pa se odlaže rešenje u nadi da će problem nestati sam od sebe.

Postoji veza hormonskog statusa i reakcije desni u trudnoći, ali to je jedan minoran procenat u odnosu na ono što vidimo u svakodnevnoj praksi kada trudnica zanemari zdravlje svojih zuba.
Zubi u trudnoći ne propadaju zato sto je beba iscrpela sav kalcijum iz njih te su postali trošni, već zbog niza okolnosti koje se javljaju u tom specifičnom periodu. Važno je ne zanemarivati zdravlje zuba jer se problem neće sam od sebe rešiti, već se obratiti stručnom licu za savet i pomoć koja mora da bude prilagođena trudnici.

Pubertet

Jedno od najrizičnijih perioda za nastanak karijesa i početak parodontalnih oboljenja. Kiselost pljuvačke je izraženija, nivo oralne higijene niži, a psihofizički razvoj u ekspanziji. Ako ste naučili svog tinejdžera da ne spava sa cuclom u glazuri od meda kad je bio mali, minimalna je verovatnoća da će ovaj period dovesti do velikih problema. Međutim, poznato je da je saradnja sa ovim uzrastom teška zbog adolescentnog bihejvioralnog antagonizma prema savetima, zvanog bunt, koji dođe i prođe ali ostavi posledice po morfologiju zuba i arhitektoniku zubnog mesa. Poseban je izazov kada vam u ordinaciju uđe tinejdžer sa 17 karijesa, oteklim desnima, ostacima ručka od prethodnog dana i žvakom koju baca samo ako baš mora, a na pitanje: „Pereš zube svaki dan?” Odgovara: „Perem.’’- s grimasom koja čeka čvrgu zbog notorne laži.

Bez obzira na uzrast, stanje ili pol ono što je zajedničko za sva stomatološka oboljenja je: višak prostih šećera u ishrani.

Budući da se u pubertetu kao i u trudnoći opravdanje traži u hormonskom statusu za sve što se potencijalno desi, važno je da posete stomatologu budu redovne, jer pored stručnog saveta rana dijagnostika će učiniti da izbor terapije bude prihvatljiv i bezbolan.

Namirnice sa visokim glikemičkim indeksom, su direktno kariogene što praktično znači da njihovim unošenjem jako brzo dolazi do oslobađanja prostih šećera koji su odgovorni za nastanak početnog karijesa, a kasnije sekundarnog i dubokog uz nadražajne bolove.

Ovo je samo jedan od razloga zašto vaš izbor treba da budu namirnice sa nižim glikemičkim indeksom: jabuke, grejpfrut, trešnje, jagode, breskve, kajsije, kikiriki, badem. Ove namirnice imaju sastav koji vaš mozak percipira isto kao keks, čokoladu, sladoled. Keksom direktno dajete enormnu energiju patogenima, dok hranom niskog kariogenog potencijala mikroorganizmi moraju jako da se potrude da bi dobili mrvu osnovne energije. Odluka je vaša!

Za sprečavanje razvoja bolesti usta i zuba pored ishrane podjednako važano je i mehaničko čišćenje svih karijes predilekcionih mesta kao i nega desni.
Oboljenja parodoncijuma, odnosno svega onoga što se nalazi oko zuba i čini ga stabilnim, je danas svakodnevna slika. Manifestuje se povlačenjem desni oko pojedinih zuba, topljenjem kosti u tom regionu, proces se sporo i hronično asimptomatski potmulo širi na celu vilicu i na kraju imamo generalizovanu parodontopatiju sa migracijom, rotacijom, klaćenjem i ispadanjem zuba.
Veliku ulogu u nastanku bolesti ima genetska predispozicija međutim, loša ishrana i neadekvatna higijena su gorivo da ovaj proces bude agresivniji i mnogo brži.

Postoji jednostavan način da se bolest prevenira, a ukoliko se već razvila, mogućnost da se terminalna faza odloži i za 10 godina.

Zamenite tvrdu ili medium četkicu, mekom
Prelaskom na mekanu četkicu nećete imati utisak da su zubi čisti, ali to je samo zato što ste navikli da tvrdim vlaknima pocepate desni, pa čak vrlo često otkinete i pokoju prizmu gleđi. Nemojte odustati posle prvog pranja! Vaši zubi i mozak nisu navikli na tako meka vlakna, ruka će pokušati da kompenzuje tu mekoću silom, koja svakako nije rešenje. Jači pritisak nije u proporciji sa učinkom pranja. Četkica sa mekim vlaknima (soft, ultra soft) je revolucionarni proizvod. Koncept podrazumeva malu radnu površinu kojom se možete zavući i očistiti najmanje pristupačne površine umnjaka, a gustim mekim vlaknima ulazite u interdentalne predele koje je najteže očistiti, negujete svoje desni na način koji je zdrav i bez posledica.

Budite intimni sa svojim zubima. Posvetite im se, dok perete nemojte razgovarati, oblačiti se, šetati po stanu, gledati TV, misliti o svemu drugom..jer, ispitivanja pokazuju da u tom odsutnom činu 60% površina zuba ostane neoprano. Mislite o tome šta i kako radite.

Interdentalne četkice

Za sve vas koji želite odvojiti i malo više vremena, a da budete sigurni da radite najbolje moguće za oralno zdravlje na tržištu postoje interdentalne četkice, dizajnirane tako da prolaze i najuže prostore. Za istu namenu koristimo zubni konac, koji je mnogima težak za manipulisanje. Onima koji su vešti, treba ukazati na prednosti četkica. Nastavite koristiti konac za prednje zube, a u predelu bočnih zuba i najveštiji povređuju desni ili imaju problem laganog prolaska kroz tačku gde se dva zuba dodiruju.To je i trenutak kada se čišćenje prekida.

Ako zamislite međuzubni prostor između bočnih zuba shvatićete da to nije tanak linijski prostor kao kod prednjih, jer ni oblik ovih zuba nije isti. Ako želimo biti sigurni da je ovaj piramidni prostor potpuno čist, interdentalne četkice po svom dizajnu upravo odgovaraju ovakvoj viziji.

Međuzubni prostor je karijes predilekciono mesto upravo zbog anatomije dva susedna zuba i afiniteta da zadrži ostatke hrane. Ukoliko su zubi u teskobi ili rotirani i nagnuti van zubnog niza utoliko je prostor teže očistiti.

Pacijenti koji već imaju parodontalne džepove, upravo ovim četkicama onemogućavaju njihovo produbljivanje i potencijalnu inflamaciju praćenu tupim bolom, krvarenjem, neprijatnim mirisom, nelagodom.
Boja interdentalnih četkica ukazuje na veličinu odnosno promer vlakana, pa je crvena najuža, sledeća žuta, plava, zelena..itd.

Paste

Subjektivan osećaj eksplozivne svežine u toku pranja je ujedno i razlog zbog koga su zubi uskraćeni za optimalno vreme potrebno da se očiste. Pasta je u ovom kontekstu kozmetički proizvod, jer je lokalno dejstvo suviše kratko da bismo diskutovali o prednostima jednih u odnosu na druge. Koju god izaberete, odlična je …posvetite se četkici!

Živimo u vremenu kad je vizija postala stvarnost. Pre 4000 godina stari Egipćani su pripremali zubnu pastu od smese pepela volovskih kopita, spaljenih ljuski jajeta i izmrvljenog vulkanskog kamenja. Četkica je bila prst, a sve što dolazi kasnije su čačkalice i njoj slične improvizacije za čije pravilno korišćenje ne bi bila dovoljna pisana reč, već skice i workshop-ovi.

Nikada u istoriji civilizacije nije bilo lakše i komfornije prati zube nego danas.
Setite se toga već danas kad pokažete zube svom liku u ogledalu.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
baner-em-sporiji
CG-19-INSTA-696x696