Dečje proteze

Sadržaj teksta

Već se na prvom pregledu kod stomatologa (o čemu smo pisali u nekom od prethodnih brojeva ovog časopisa) može ustanoviti da li postoji neka od anomalija lica, vilica i zuba, i ukoliko postoji kada treba započeti sa terapijom. Oblast stomatologije koja se bavi ovim pitanjem je ortopedija vilica.

autor: Dr Tamara Čurović, stomatolog, tamara_curovic@yahoo.com


Anomalije lica, vilice i zuba mogu biti urođene ali i posledica navika poput sisanja palca, dugotrajnog korišćenja flašice ili loše higijene kada dolazi do prevremenog gubitka nelečenih mle­čnih zuba od karijesa. Ove anomalije nisu samo stvar estetike već dovode do poremećaja zagrižaja i ishrane.

Dete može pregledati opšti stomatolog ali specijalista ove oblasti odlučuje u kom periodu dete treba da stavi protezu, koji će se efekti njenim nošenjem postići, koliko dugo će je nositi. U saradnji sa dečjim stomatologom doneće odluku o popravci i eventualnom vađenju mlečnih zuba u cilju što uspešnije terapije.

DEČJE PROTEZE: MOBILNA ILI FIKSNA

Proteze mogu biti mobilne, ili fiksne.

Dečje proteze su obično mobilne, što znači da ih dete samo stavlja u usta i skida. Mogu ih nositi deca od najranijeg uzrasta, za razliku od fiksnih proteza koje su fiksirane na površine zuba tzv. bravicama i međusobno povezane žicom. Njih postavlja doktor na određeni način i doktor ih skida nakon postignutih rezultata. Fiksne proteze namenjene su starijoj deci koja imaju sve stalne zube i odraslima. Ali da do ovoga ne bi došlo potrebno je dovesti dete na pregled za mobilnu protezu čim postane školarac.

KAKO USTANOVITI DA LI DETE TREBA DA NOSI PROTEZU?

Posebnim merenjima vilica i zuba, analizom rentgen snimaka dolazi se do odluke kada dete treba da krene sa nošenjem proteze. Obično se kreće sa nošenjem proteze kad dete krene u školu. Tada mu je u ustima prisutna mešovita denticija tj. mlečni zubi, a stalne jedinice, dvojke i šestice. Razlog zašto se čeka nicanje ovih stalnih zuba je zato što se na njih kače žice i kukice koje daju stabilnost protezi.

Do proteze se dolazi tako što doktor uzima otisak zuba (posebnim metalnim ili plastičnim kašikama u koje se smešta masa za otiske). To nije bolno ali je neprijatno i jedini problem može biti ako dete ima pojačan refleks za povraćanje. Ali i u tom slučaju postoji način da se prevaziđe ova nelagodnost (poseban položaj glave deteta, disanje na nos i skretanje pažnje). Uzimanje otisaka traje kratko, svega nekoliko minuta, koliko je potrebno masi za otiske da se veže (stvrdne). Današnje mase su obično raznih ukusa (voćnih) što je prihvatljivije i zanimljivije za decu.

Nakon nekoliko dana dete dobija protezu koja može biti raznih boja, sa ili bez šljokica, sa sličicama, štraftama, tufnama ili slovima. To detetu posebno znači jer samo bira izgled svoje proteze i daje mu podstrek da je nosi. Uloga roditelja u davanju podrške detetu je takođe bitna jer roditelj je taj koji će kontrolisati nošenje proteze.

KAKO I KOLIKO SE NOSI PROTEZA?

Prvo stavljanje proteze u usta neobično je za dete. Ono će primetiti kako su mu odjednom puna usta pljuvačke. Povećano lučenje pljuvačke je posledica osećaja stranog tela koje se gubi nakon kratkog vremena. Tada će dete hteti da je skine, ali doktor će objašnjenjima ukazati na važnost proteze a roditelj svojim podsticajem olakšati njeno nošenje, naročito u prvih nekoliko dana. Posle toga dete će zaboraviti da je ima u ustima ali roditelj to mora stalno da kontroliše.

Proteza treba da se nosi dve trećine vremena (celu noć i osam sati u toku dana). Deca obično u školi ne nose proteze jer nerazgovetno pričaju, a na sportu mogu da se povrede. Pre jela ih vade iz usta, a nakon završetka obroka ih vraćaju. Proteze se peru četkicom i pastom, i čuvaju u plastičnim kutijicama (ali najveći deo vremena treba da su u ustima). Na kontrole se odlazi obično na mesec dana, kad se gleda napredak terapije.

ZAGARANTOVAN USPEH

Dečjim tj. mobilnim protezama može se mnogo toga dobiti: širenje vilica, pomeranje zuba, skupljanje ili derotacije zuba. Sve ovo može se postići jer koristimo period rasta deteta kada su rezultati nošenja proteza mnogo brži i efikasniji nego kada propustimo taj period. Proteze ne utiču samo na promenu izgleda zuba i vilica nego menjaju i profil lica. Takođe i govor postaje razgovetniji, jasniji što je izuzetno važno za opšti razvoj svake osobe. Rezultati koji se postignu u dečjem periodu su neuporedivo bolji nego kododrasle osobe.

Nošenje proteze traje duže od detetovog strpljenja i možda prvobitne želje da nosi protezu, ali važno je da roditelji ostanu dosledni u nameri da deca koriguju položaj zuba.
Mnogo se postiže sa malo truda.

Anomalije lica, vilice i zuba mogu biti urođene, ali i posledica navika poput sisanja palca, dugotrajnog korišćenja flašice ili loše higijene, kada dolazi do prevremenog gubitka nelečenih mlečnih zuba od karijesa.

Proteza treba da se nosi dve trećine vremena (celu noć i osam sati u toku dana). Deca obično u školi ne nose proteze jer nerazgovetno pričaju, a na sportu mogu da se povrede.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
baner-em-sporiji
CG-19-INSTA-696x696