Da li ste sigurni da pravilno perete zube

Sadržaj teksta

Mudri i iskusni kažu da je bitnije znati kako se čuva zdravlje, nego kako se leči bolest. Ako savremena stomatologija poznaje glavne karakteristike karijesa i parodontopatije (kao najčešćih oboljenja zuba i desnih), od velikog značaja je poznavanje onih mera i postupaka koji će sprečiti, tj. prevenirati njihovo nastajanje.
Zna se da je dentalni plak glavni etiološki faktor kako za nastanak karijesa tako i parodonopatije. S tim u vezi, osnovni ali i preventivni zahvat je odstranjivanje dentalnog plaka i sprečavanje njegovog ponovnog nakupljanja.

autor: dr Selma Hasanagić, stomatolog


Uloga stomatologa u motivaciji i obučavanju pacijenta da održava oralnu higijenu je ogromna. Nekada nije dovoljno samo objasniti kako se peru zubi i na koji način se održava oralna higijena, već obrazložiti i zašto je to potrebno. Da bi pacijenti održavali dobru oralnu higijenu, pored volje, potrebno je da za to poseduju adekvatna sredstva kao i da znaju pravilno da ih koriste.

Četkice

Ona je osnovno i najvažnije sredstvo za održavanje higijene usta i zuba.
Kako bi njen učinak u oralnoj higijeni bio maksimalan, potrebno je da bude ispunjeno par uslova. Pre svega, četkicu treba pažljivo odabrati. Četkica, sem kvaliteta treba svojom veličinom, oblikom i osobinama da bude prilagođena uzrastu i potrebama pacijenta. Najčešće se koriste četkice srednje tvrdoće, tj. one sa osnakom „M“ (medium). Tvrdoća četkice zavisi od debljine njenih vlakana. Meke četkice (S-soft) se preporučuju osobama sa upalom desni, dok se upala ne sanira, a ultrameke se koriste nakon hirurške intervencije.

Verovatno se pitate kada je vreme za promenu četkice?

Četkica se zamenjuje novom kada se vlakna deformišu, jer se tada smanjuje učinak njenog mehaničkog čišćenja. U novije vreme u ponudi su četkice sa indikatorima. Pravilno pranje zubaRazlika je u tome što je u običnu četku ubačen jedan red vlakana obojen drugom bojom, obično plavom. Kada ta vlakna izblede to je znak da je četkica dotrajala i da je treba zameniti novom.
Danas se koriste četkice čija su vlakna izrađena od sintetike, sa zaobljenim vrhovima, kako ne bi došlo do povrede mekih tkiva. Sva vlakna moraju biti iste dužine.

Kako se zubi pravilno peru?

Osim četkice, pacijenta je potrebno obučiti kako se pravilno peru zubi. Za pranje zuba se koriste različite metode. Svaka tehnika pranja je prihvatljiva ako se njenom primenom uspešno odstranjuje dentalni plak, a koja ne oštećuje zube i meka tkiva.
Ne retko u svojoj praksi nailazim na pacijente koji, iako u zreloj životnoj dobi, zube peru nepravilno, preferirajući horizontalne pokrete četkicom, koji kao posledicu daju tanjiraste defekte gleđi u vratu zuba, ali i recesiju (povlačenje) gingive.

Svako od nas treba da zna –ZUBI SE PERU VERTIKALNIM POKRETIMA od desni ka ivici zuba.

Glava četkice se postavlja paralelno sa zubnim nizom, tako da vrhovi vlakana četkice leže na gingivi pod uglonm od 45°. Tada se četkica pomera ka okluzalnoj ravni uz istovremenu rotaciju. Pokreti četkice se uvek vrše od gingive ka okluzalnim (griznim) površinama, tj. incizalnim ivicama.

Radi lakšeg razumevanja, pacijentima se kaže da četkicama peru zube u smeru njihovog nicanja, a deci se za gornju vilicu daje metaforički primer „kako pada kiša“, tj. „kako trava raste“ za donju. Idealno bi bilo da se zubi peru nakon svakog obroka. Stil života savremenog čoveka, kao i odsustvo svesti građanstva u nedovoljno razvijenim zemljama su razlozi zbog kojih se ovo načelo obično ne poštuje. Stoga je od velike važnosti pacijentu nametnuti značaj pranja zuba ujutro i uveče, tj. nakon poslednjeg obroka.

Posebno je večernje pranje važno jer se tokom noći nakupljena hrana razgradjuje, oslobadjajući kiseline koje oštećuju gleđ, a bakterije koje se razmnožavaju u tim naslagama izazivaju upalu desni.

Koliko dugo treba da traje samo pranje zuba?

Efikasnost pranja zavisi i od njegovog vremenskog trajanja. Koliko će pranje potrajati, zavisi od više faktora (na pr. broja zuba, njihovog položaja, protetskih radova, ortodontskih aparata).
Pacijent mora da zna. Pranje zuba traje dovoljno dugo koliko je potrebno da se dentalni plak u potpunosti ukloni. Prakasa kaže da taj čin traje između 3-5 minuta, ali, opet napominjem, to je individualno i ne može se generalizovati.
Pored četkice, kao osnovnog sredstva za održavanje higijene, postoje i pomoćna sredstva. U tu grupu spadaju; pasta za zube, čačkalice, interdentalni stimulatori i četkice, konac i trake za zube, sredstva za ispiranje zuba, boje za otkrivanje (detekciju) dentalnog plaka.

Paste za zube

Paste za zube su samo pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene, ali ništa manje značajna. Uglavnom su sastavljene od abrazivnih čestica, sapuna i drugih alkalija sa dodatkom nekih aromatičnih, antiseptičkih i drugih sredstava.
Njihova abrazivna komponenta pomaže lakšem uklanjanju dentalnog plaka, ali istovremeno i glača površinu zuba i na taj način otežava njegovo ponovno nakupljanje. U paste se dodaju i neka profilaktička sredstva i medikamenti kao što su fluroidi.
U novije vreme, u sastavu paste se često nalazi i hlorheksidin, antiseptik koji redukuje akumulaciju plaka i deluje na bakterije. U neke paste se ubacuje i soda bikarbona koja menja Ph u ustima. Poznato je da kod upale (inflamacije) desni postoji niži Ph i u tkivu i u pljuvački, što pogoduje razvoju bakterija. Postoje specijalne paste za osetljive zube koje sadrže kalcijumhlorid koji vrši mineralizaciju dentina, zatvara dentinske tubule i smanjuje osetljivost zuba.

Konac i trake

Svakodnevnu primenu u održavanju oralne higijene našli su konac i trake za zube. Koriste se za čišćenje međuzubnih prostora, jer se upravo u njima hrana najviše i najduže zadržava. Potrebno je da ih koriste svi kod kojih je položaj zuba takav da četkicom ne mogu da uklone ostatke hrane i dentalni plak.
U tržišnoj ponudi je više vrsta konaca za zube. Razlika je u tome da li je sa ili bez voska, tj. čist ili navošten. Ja savetujem upotrebu konca bez voska, jer prilikom upotrebe navoštenog, perlice voska mogu da ostanu izmedju zuba. Osobama sa protetskim radovima i paradontološkim problemima, kao dopuna oralnoj higijeni savetuje se i upotreba aparata sa mlazom vode. Sprej vode, pored dentalnog plaka uklanja meke naslage i ostatke hrane sa mesta koja su za četkicu nepristupačna.

Interdentalne četkice

Interdentalne (interproksimalne) četkice su najpotrebnije osobama koje iz bilo kojih razloga imaju veće interdentalne (medjuzubne) prostore. To se obično dešava kao posledica migracije zuba kod parodontopatije ili nakon hirurške intervencije na parodoncijumu.
Zbog svog oblika ove četkice su medju pacijentima popularne kao „odžačarke“, a svojim oblikom podsećaju na četke kojima se peru flaše i epruvete.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
baner-em-sporiji
CG-19-INSTA-696x696