Noćni kašalj, uzroci i lečenje. Kako smiriti noćni kašalj kod dece i odraslih?

Sadržaj teksta

Učestao noćni kašalj prilično umanjuje kvalitet života, remeteći san. Noćni kašalj najčešće je posledica virusnih infekcija gornjih disajnih puteva ali može biti simptom oboljenja koja uopšte nisu povezana sa organima za disanje.

Noćni kašalj kod odraslih – najčešći uzroci

Virusne infekcije kao što su prehlada i grip najčešći su uzroci noćnog kašlja. Za ove infekcije uobičajeno je da se u respiratornim putevima stvara veća količina sluzi koja nadražuje receptore za kašalj. Ovaj kašalj posebno je izražen u toku noći kada dolazi do slivanja sluzi iz nosa i sinusa u grlo što pokreće refleks kašlja.

Akutne infekcije uzrokovane virusima traju obično sedam do deset dana ali kod nekih pacijenata noćni kašalj može trajati i duže.

Astma i noćni kašalj

Kao hronična upala disajnih puteva astma izaziva suženje disajnih puteva i otežano disanje. Hronični kašalj je uobičajen i može biti sa sekretom ili suv. Pojačan je noću i u ranim jutarnjim satima. Pored kašlja simptomi su i kratak dah, pritisak i bol u grudima, šištanje pri izdisaju.

GERB – Gastroezofagusna refluksna bolest (GERB)

GERB je hronično oboljenje koje nastaje usled ponavljanog vraćanja želudačnog sadržaja iz želuca u jednjak zbog slabosti mišića (sfinktera) na prelazu jednjaka u želudac. Kiselina iz želuca izaziva refleks kašlja. Simptomi GERBa su i gorušica, bol u grudima, regurgitacija (vraćanje hrane ili kisele tečnosti nazad u grlo), osećaj kugle u grlu, hronični bol u grlu, i blaga promuklost.

Postnazalno slivanje i noćni kašalj

Postnazalno slivanje ili kapanje (drip) nastaje kada sluz kaplje iz nosnih kanala u grlo. Intenzivnije je noću jer je telo dugo u ležećem položaju. Tada se nadražuju receptori za kašalj i pojačava refleks za iskašljavanjem.  Uzrok postnazalnog slivanja je obično prehlada ili grip, mada može biti i bakterijska infekcija.

Simptom može prezistirati i do osam nedelja a može biti i znak upale sinusa. Lekar će proceniti da li je potrebno uključiti i antibiotike. Uz kašalj javlja se i upaljeno grlo, osećaj kvržice u zadnjem delu grla, problemi sa gutanjem, curenje iz nosa.

Noćni kašalj mogu izazvati i grinje, isparenja u nehigijenskim uslovima života, alergije…

Lekovi izazivači noćnog kašlja- Neki ACE inhibitori – lekovi za lečenje hipertenzije mogu kao nuspojavu imati pojačan kašalj noću.

Takođe, prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, sve češće se ponovo javljaju slučajevi oboljevanja od Pertusisa ili Velikog kašlja.

Kako smiriti noćni kašalj:

Bombone i lozenge sa mentolom

Kvalitetne bombone se dodatkom mentola mogu imati blagotvorno dejstvo na grlo, oblažu sluznicu i tako umanjuju iritaciju čime se i noćni kašalj ublažava. Treba biti umeren jer preterana upotreba može dovesti do suprotnog efekta tj. Može pojačati iritaciju. Za dijabetičare dostupne su lozenge bez šećera. Lagano se otapaju u ustima i ne primenjuju se nikako u ležećem položaju već neposrdno pre polaska na spavanje.

Ovlaživači vazduha pomažu kada je noćni kašalj uzorkovan suvim vazduhom

Aparati za vlaženje vazduha u modernim uslovima života imaju danas posebnu ulogu. Centralno grejanje u stanovima, zagađenost životne sredine, alergeni i dr. uzroci su suvog vazduha u stanovima. Ovi aparati dodaju vlagu vazduhu a pošto, tokom spavanja, stvaramo manje pljuvačke i grlo je suvlje nego inače, vlažan vazduh može umanjiti iritaciju. Kada vam je grlo suvo, osetljivije je na iritacije u vazduhu koji mogu izazvati epizodu kašlja. Kašalj uzrokovan suvim vazduhom može se pojavljivati i tokom dana i kao noćni kašalj.

Spavajte na višem uzglavlju

Kada je telo u ležećem položaju, sluz iz nosa lako se sliva u grlo, izazivajući iritaciju. Gusta sluz podstiče refleks kašlja a čak i sluz normalne konzistecije može dovesti do jake iritacije kada u grlo dospeju alergeni iritansi.

Da biste izbegli ovaj problem, podignite se na nekoliko jastuka tako da vam telo bude pod uglom od 45 stepeni (između sedenja i ležanja). Pokušajte ovo nekoliko noći kako biste grlu pružili priliku da zaceli.

Smanjite izloženost alergenima

Prašina, grinje, dlaka kućnih ljubimaca i čestice polena  zatim duvanski dim i dim od sagorevanja ogreva iz peći za grejanje mogu izazvati refleks kašlja pogotovu kod već postojeće prehlade ili bolesti disajnih organa.

Ako neko u vašem domaćinstvu puši ili koristite drva za grejanje, obavezno držite vrata svoje spavaće sobe zatvorena u svakom trenutku.

Neke mere predostrožnosti, poput držanja kućnih ljubimaca van spavaće sobe i držanja prozora zatvorenih tokom sezone alergija, nisu uvek moguće. HEPA prečišćivač vazduha u spavaćoj sobi može pomoći u smanjivanju iritanta koji izazivaju kašalj. Takođe birajte hipoalergijsku posteljinu, prekrivače i dušeke otporne na grinje.

Med pomaže kod svih vrsta kašlja

Med je prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja i protivupalno sredstvo. Čajna kašičica sirovog kalitetnog meda, dodata u čaj ili toplu vodu umiruje iritaciju i bol u grlu. Ruski travari preporučuju da malo meda razmažete na zadnju stranu kašike i polako ližete. Takav pokret jezikom omogućava da med dospe na zadnju stranu grla i ublaži iritaciju.

Najnovije Britanske preporuke (NICE 2018) za lečenje akutnog kašlja preporučuju da se ne upotrebljavaju antibiotici jer su najčešći uzročnici virusi, a kao prvu liniju terapije med i proizvode od meda koji smanjuju učestalost i težinu kašlja već prvog dana.

Hidratacija

Redovna hidratacija organizma je ključna za naše zdravlje i neophodna je za brže izlečenje.

Unošenjem bar 8 velikih čaša tečnosti omogućava se dovoljna vlažnost sluzokože grla što doprinosti održanju njenog zdravlja i zaštiti od iritirajućih supstanci. Tečnost se može nadoknaditi i konzumacijom toplih čajeva i toplih limunada.

Terapijske opcije za smirivanje noćnog kašlja

OTC lekovi , dostupni na preporuku farmaceuta, primenjuju se na osnovu vrste kašlja, dužine i intenziteta kašlja, uzrasta pacijenta. Tu su:

Nazalni dekongestivi sprečavaju prekomerno lučenje nosnog sekreta, ne utiču na sam uzrok bolesti već ublažavaju simptome. Mogu biti za lokalnu primenu u obliku kapi ili sprejeva, kao i za sistemsku primenu u obliku tableta. Tu spadaju, prema aktivnoj supstanci, simpatomimetici (efedrin, nafazolin, oksimetazolin, tetrizolin, ksilometazolin, tramazolin i dr.), kortikosteroidi (deksametazon, prednizolon, flutikazon, budezonid, mometazon i dr.) i antihistaminici (levokabastin, azelastin, antazolin, i dr.)

Ekspektoranski i antitusici – dve vrste lekova protiv kašlja koji su dostupni bez recepta:

Sredstva za suzbijanje kašlja (antitusici) sprečavaju vas da kašljete blokirajući refleks kašlja. Ekspektoransi razređuju sluz u disajnim putevima, olakšavajući iskašljavanje.

Sredstva za suzbijanje kašlja pogodnija su za suv noćni kašalj, jer sprečavaju da se refleks kašlja aktivira dok spavate.

Međutim, neophodno je da se konsultujete sa vašim farmaceutom kako bi dobili odgovarajući preparat shodno vašim indikacijama.

Preparati na biljnoj bazi kao pomoć kod noćnog kašlja Od preparata na biljnoj bazi preporučuju se oni u čijoj se osnovi nalaze komponente podjednako delotvorne i kod suvog i kod nadražujućeg kašlja. 

Ako kašalj traje duže od dva meseca ili ako se vremenom pogorša neophodno je posetiti lekara. Međutim iznenadna pojava bola u grudima, groznice i kratkog daha kao i pojava krvi i brzo gubljenje na težini mogu biti znaci ozbiljnih oboljenja.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Banner-Hemofarm-Presing
Post 2.2
05-300x300