Prirodni antibiotici, moćni saveznici u hladnim danima

Sadržaj teksta

Prirodni antibiotici imaju i prednosti pred sintetskim jer ih organizam mnogo lakše podnosi, pri čemu se glavni organi detoksikacije – jetra i bubrezi ne opterećuju.


Penicilin je svetla prošlost medicinskih otkrića ali, nekritična upotreba antibiotika u medicini i poljoprivredi stvorila je „mudre bakterije“, uporne i zarazne, koje zastrašujućom brzinom razvijaju otpornost.

Hladni dani koji su pred nama su vreme prehlada, infekcija i antibiotika.

Prirodni antibiotici „skriveni“ u hrani, nekada su potpuno dovoljni da reše tegobe prehlade ili virusnih infekcija. Epidemiolozi savetuju da se prirodni antibiotici uzimaju kako preventivno tako i kada virusi nadvladaju liniju odbrane organizma. Prirodni antibiotici se mogu koristiti kao dopuna propisane terapije.

Epidemiolozi savetuju da se prirodni antibiotici uzimaju preventivno kao i uz već propisanu terapiju lekovima jer nemaju kontraindikacija i ne dovode do nuspojava i preosetljivosti.

Prirodni antibiotikANTIBIOTIK U FRIŽIDERU

Uvek su vam na dohvat ruke, čak i kada o njima ne razmišljate. Započnite dan sokom sveže ceđene pomorandže ili limunadom bez šećera. Pored dobre hidracije obezbedili ste sebi i dnevno dovoljnu dozu vitamina C. Vitamin C je prirodni antioksidant koji ima specifičnu ulogu u mobilizaciji odbrambenih snaga organizma. Veliki broj istraživanja potvrdio je ulogu vitamina C na prvom mestu u prevenciji infekcija i skraćivanju trajanja bolesti. Zanimljiva su istraživanja dr Freda Klenera, koji je primenjivao vitamin C intravenski, a koja su potvrdila delovanje vitamina C ne samo na viruse i bakterije, nego i na toksine zmijskog otrova.

BELI LUK

Prva asocijacija je jak, većini ljudi neprijatan miris. Ovaj miris potiče od sumpornih jedinjenja koja su sastojak etarskog ulja. Alicin, supstanca koja se stvara prilikom mrvljenja čena belog luka dokazano je moćan borac protiv bakterija i gljivica pa ga neki nazivaju i prirodnim penicilinom.

Nekada se beli luk koristio kao lek za koleru, malariju, tifus, tuberkulozu. Pored nesumnjivih antibiotskih svojstava, beli luk zauzima značajno mesto u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova. On snižava nivo loših masnoća u krvi pa samim tim usporava razvoj ateroskleroze. Beli luk snižava povišen krvni pritisak. Zanemarite aromatičan miris nakon konzumiranja belog luka, zdravlja radi, ili ga bogato naseckajte i dodajte u jelo na samom kraju kuvanja. Efekat terapije neće izostati a aromatičan miris nestaje.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
Post 2.2