Zašto je važno pranje zuba psa

Sadržaj teksta

Pranje zuba psa i održavanje oralne higijene jedan je od preduslova dobrog zdravlja vašeg ljubimca. Za pranje zuba psa koristiti četkicu i pastu koja je namenjena za primenu kod ljubimaca a nikako onu za ljudsku upotrebu.


Štenad na svet dolaze bez zuba. Formiranje zubala može se podeliti na tri etape :

  • Period mlečnog zubala- prvi zubi kod štenadi formiraju se u periodu 21-30 dana starosti ,koliko prosečno iznosi period laktacije kuja ( ½ graviditeta). Sa 6 nedelja poželjno je postepeno navikavanje na čvrstu granuliranu hranu.
  • Period mešovitog zubala – sa 4 meseca počinje zamena mlečnih zuba sa stalnim i ovaj period traje do 7-og meseca.
  • Period formiranja stalnih zuba – sa 7 meseci.

Nastanak zubnog plaka i zubnog kamenca

Psi počinju da konzumiraju čvrstu hranu sa starošću od 6 nedelja. Pored brojnih krajnjih metaboličkih procesa kojima hrana u organizmu podleže, često se zanemaruju oni koji se odvijaju u usnoj duplji. Razlog ovome može biti činjenica da su psi kao vrsta poznati po tome da halapljivo konzumiraju hranu što vodi ka kratkom periodu njenog zadržavanja u usnoj duplji.

Međutim, usna duplja obiluje saprofitskom mikroflorom. Nju čine različite vrste bakterija koje u prvom redu imaju ulogu u sprečavanju dejstva patogenih mikroorganizama koji prodiru iz spoljašnje sredine putem hrane i vode. Prilikom ishrane, bez obzira na vremenski period zadržavanja hrane, njene najsitnije čestice uvek zaostaju.

One predstavljaju značajan supstrat za umnožavanje saprofitne mikroflore sa kojom čine organski deo u formiranju takozvanog zubnog plaka, što je jedan od razloga zašto je važno da psu perete zube. Osim toga brojni elektroliti (neorganski deo) koji se nalaze u salivi pasa vezuju se za organski deo i daljim napredovanjem procesa formira se zubni kamenac (cremor dentium).

Razlika između zubnog plaka i zubnog kamenca

Osnovna razlika između plaka i kamenca je što se prvi može kontrolisati redovnom preventivom (oralnom higijenom) dok se zubni kamenac jedino može hirurški otkloniti.

Zubni kamenac predstavlja uvod u stomatološka oboljenja kod pasa koji se manifestuju najčšće kod jedinki starijih od 5 godina, od kojih je najučestalija paradontopatija.

Ne postoji pravilo kod kojih rasa i u kom vremenskom periodu može da se pojavi ali predisponirajuće rase kod kojih se gotovo svakodnevno susreće su: pudle, bišoni, maltezeri, zapadno škotski terijeri.

Kako prepoznati da pas ima zubni kamenac

Halitoza (neprijatni zadah) je ono sto vlasnici uglavnom prvo primete. Osim toga mogu se uočiti zapaljenje desni, krvarenje iz desni, otežano uzimanje i žvakanje hrane, odbijanje hrane, a kada depoziti kamenca postaju vidljivi tad već može doći i do klimanja zuba i razvoja ireverzibilnih promena kada je jedino rešenje ekstrakcija zuba.

Potrebno je naglasiti i da je ovo bolno stanje, a bol svakako predstavlja stresor koji može indukovati brojne druge patološke procese u organizmu i kao vlasnici ljubimaca koji spadaju u osećajna bića, posedujemo moralnu obavezu da do njega ne dolazi ili ukoliko dođe neophodno je potražiti stručnu pomoć veterinara za rešavanje ovog problema.

Zanemarivanje oralne higijene može dovesti do gingivitisa (zapaljenja desni). Ovaj problem je obično reverzibilne prirode, odnosno rešiv je i podrazumeva ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca u kombinaciji sa antibiotskom terapijom.

Nažalost vlasnici se najčešće obraćaju za pomoć tek kada je krajnji stadijum periodontalnog oboljenja tj kada dođe do razvoja paradontopatije. To je stanje koje ukoliko se javi kao posledica zubnog kamenca, se odlikuje masivnim depozitima kamenca koji potiskuju gingive i dovode do istiskivanja zuba iz alveole. Ovo je ireverzibilni proces kada je jedino rešenje ekstrakcija zuba kako bi se sprečio prodor patogenih mikroorganizama u krvotok i nastajanje septikemije.

Kako se uklanja zubni kamenac

Na osnovu kliničkog pregleda i primenom nekih drugih dijagnostičkih procedura u zavisnosti od potrebe, veterinar pristupa terapiji.

Iako su na tržištu zastupljeni preparati za uklanjanje zubnog kamenca i vlasnici iz dobronamernih razloga posežu za istima, neophodno je objasniti zašto oni obično nemaju svrhu. Naime, zubni kamenac se osim na površini zuba nalazi i u subgingivalnom prostoru kome se izuzev hirurškim instrumentima ne može pristupiti. Drugi razlog je već prethodno napomenut podatak da vlasnici pasa vrlo često potraže pomoć kada je proces uznapredovao.

Zbog toga, lečenje se uvek sprovodi u dogovoru sa doktorom veterinarske medicine, a nikako na svoju ruku jer to može naneti više štete nego koristi.

Pranje zuba psa – kada početi

Vlasnici često smatraju da je za održavanje integriteta usne duplje i zuba dovoljna upotreba poslastica poput Dentastix štapića ili drugih koje su prema uputstvima proizvođača namenjeni u ove svrhe, a na tržištu njihova zastupljenost je enormna. Iako su mišljenja veterinara oko učestalosti primene poslastica oprečna, oko jedne se većina slaže a to je redovna oralna higijena.

Sa oralnom higijenom pa samim tim i pranje zuba psa, poželjno je početi još sa 6 nedelja starosti. Poznato je da psi intenzivno usvajaju komande i “vaspitavaju” se do 4 meseca starosti. Stoga, razlog zbog koga se preporučuje uvođenje paste za zube i četkice u ovom periodu je zbog samog navikavanja na rutinu.

Funkcionalni benefit oralne higijene je značajan tek po formiranju stalnog zubala.

Paste za zube za pse

S obzirom da psi konzumiraju hranu svaki dan ne bi se smatralo greškom da se pranje zuba vrši upravo svaki dan, iako su preporuke 2-3 puta sedmično.

Sprovodi se specijalnim pastama i četkicama namenjenim psima. Razlog ovome je što su paste za zube namenjene ljudima drugačijeg hemijskog sastava. Pojedine materije koje poseduju su TOKSIČNE za pse. Pre nekoliko decenija to je bio heksahlorofen, a danas je ksilitol.

Iako je toksična doza ksilitola prilično visoka (100 mg/kg) opasnost se ne sme zanemariti. Ksilitol se razgrađuje u jetri i ima hepatotoksično dejstvo (izaziva teška ostećenja jetre). Simptomi trovanja su: povraćanje, slabost, neurološki napadi kao posledica hipoglikemije. U slučaju sumnje na trovanje ksilitolom neophodno je obratiti se veterinaru kako bi se sprovela simptomatska terapija, jer specifican antidot ne postoji.

Osim toksikološkog aspekta, drugačiji hemijski sastav pasti za zube koje se primenjuju kod pasa, podrazumeva se i njihova specifična aroma i ukus koji pogoduje ovoj vrsti. Najčešće su ukusa namirnica koje svakodnevno konzumiraju.

Pranje zuba psa – preporuke za vlasnike

Uzroci halitoze su brojni stoga kada god se uoči sama ili udružena sa promenama u usnoj duplji, neophodno je obratiti se veterinaru.

Stomatološka oboljenja predstavljaju samo jedan klinički entitet čiji je simptom neprijatan zadah. Pored njih dolaze u obzir poremećaji distalnih partija gastrointestinalnog sistema (gastritis, hepatopatije, pankreatitis), oboljenja urinarnog trakta (bubrežna insuficijencija), metabolička oboljenja (dijabetes mellitus) kao i konzumiranje nekvalitetne hrane.

Možda će vas zanimato i kako da svog ljubimca zaštitite od spoljnih parazita, pročitajte tekst: Zaštita psa od spoljašnjih parazita

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048