Kako prepoznati da pas ima krpeljsku groznicu?

Sadržaj teksta

Sa dolaskom lepog vremena pitanje koje muči vlasnike kućnih ljubimaca prevashodno pasa je kako zaštititi psa od krpelja? Kada se kontakt sa krepljom desio, nameće se pitanje da li je pas zaražen i kako prepoznati da pas ima krpeljsku groznicu?


Babezioza ili krpeljska groznica pasa je parazitsko oboljenje krvi pasa koje se prenosi putem zaraženih krpelja.

Uzročnik je Babesia canis koja pripada protozoama i obrazuje infektivne oblike, merozoite, unutar eritrocita domaćina koji mogu biti različite životinje a u ovom slučaju psi.

Infekcija nastaje ubodom zaraženog krpelja i javlja se najčešće u prolećnom periodu kada je aktivnost krpelja najveća.

Kako prepoznati da pas ima krpeljsku groznicu?

Period inkubacije odnosno vreme za koje je potrebno da se ispolje simptomi iznosi u proseku 7 do 10 dana i promene koje vlasnici obično uočavaju tiču se promene boje mokraće (tzv. “koka kola” boja urina).

Oboleli psi su apatični, imaju povišenu temperaturu, nezainteresovani su za hranu i igru i pojačano piju vodu.

Dijagnozu postavlja veterinar na osnovu kliničkog pregleda, hematološkog nalaza i razmaza kapi periferne krvi.

Kliničkim pregledom se uočava povećanje telesne temperature, bledilo ili žuto prebojavanje sluznica u zavisnosti od stadijuma oboljenja, a urinarnom kateterizacijom se dobija urin tamno smeđe boje koja nastaje kao posledica prisustva hemoglobina u mokraći.

Hematološki nalaz ukazuje na smanjenje broja eritrocita, hematokritske vrednosti i trombocita.

Na razmazu kapi perifernne krvi koja se uzima iz ušne vene se uočavaju eritrociti u kojima se nalaze merozoiti koji predstavljaju infektivne oblike ove protozoe i karakterističnog su kruškastog oblika.

Kako se pas koji ima krpeljsku groznicu leči?

Terapija podrazumeva dvokratnu aplikaciju imidokarb dipropionata strogo intramuskularno u razmaku od 14 dana. U slučaju izrazite hemolitičke anemije u zavisnosti od hematokritske vrednosti krvi, u pojedinim slučajevima je neophodna transfuzija krvi.

Pored toga upotrebljavaju se suplementi na bazi gvožđa koji potpomažu proces regulisanja anemije.

Posledice koje mogu da se očekuju u slučaju kasnog otkrivanja oboljenja podrazumevaju pojavu akutne ili hronične bubrežne slabosti jer hemoglobin patološki izlučen urinom dovodi do narušavanja građe glomerula bubrega.

Kako zaštiti psa od krpelja?

Preventiva nalaže obaveznu zaštitu protiv krpelja tokom cele godine jednomesečnom aplikacijom preparata prema preporuci veterinara. Preparati su u vidu tablete ili spot-on metode i deluju na parazita nakon što on dođe u kontakt sa kožom domaćina.

Možda će vas interesovati i: Kako zaštiti kućnog ljubimca od spoljašnjih parazita?

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048