Aloja

Sadržaj teksta

Aloja (Aloe barbadensis) je biljka koja se komercijalno uzgaja u južnom Teksasu, Floridi, Meksiku i nekim Karipskim ostrvima. Pogoduju joj peskovito tlo i topla klima. O blagotvornom dejstvu aloje jako dugo se zna. U vreme faraona aloja je nazivana i „biljkom besmrtnosti” dok su je stari Grci koristili za lečenje nagnječenja i različitih povreda kože. Poznato je više od 300 vrsta aloje ali „pravom” se smatra Aloe barbadensis koja potiče saBarbadosa.

Nagla ekspanzija u proizvodnji i popularnosti aloje u svetu desila se sedamdesetih godina prošlog veka. Najveću popularnost imaju dva aloja proizvoda: gel, koji se najviše koristi u dermatologiji i sok, koji je najveću primenu našao kao laksativ. Iako potiču iz iste biljke ova dva proizvoda su potpuno različita i ne treba ih mešati. U prodaji su osim ovih zastupljeni preparati u obliku spreja, losiona, đusa, krema i kapsula.

Aloja Gel

Aloja gel je u širokoj upotrebi kao biljna lekovita supstanca nezamenjiva u lečenju opekotina i ostećenja kože ali i kao sastojak kozmetičkih preparata, gde mu je osnovna funkcija obezbeđenje i očuvanje vlažnosti kože. Aloja se smatra potencijalnim stimulatorom sinteze kolagena i elastičnih vlakana što može zaustaviti degenerativne promene kože vezane za njeno starenje. Osim ovoga poznata su i njegova antibiotska i antimikotička svojstva.

Konvencionalna medicina za svaku supstancu koja je u medicinskoj upotrebi postavlja pitanje „Koji je hemijski aktivni princip?” Međutim, istraživanja aloje pokazala su da se aloja gel sastoji od sedamdesetak različitih supstanci. Tu su pre svega polisaharidi, zatim steroidi, različite organske kiseline, antibiotski agensi, amino kiseline, minerali, vitamini A, B1, B2, B6, C, E ,K, alantoin, itd. Jedan enzim nađen kod aloja gela ukazuje na to da je baš on glavna komponenta odgovorna za efikasnost gela kod opekotina kože.

Novija istraživanja pomeraju granice upotrebe aloja gela i znanja o njemu pa tako:

•   studije sprovedene u Japanu pokazale su da određeni lecitin (vrsta proteina) iz aloja gela može stimulisati imuni sistem da poveća proizvodnju „ćelija ubica” ili limfocita koji ubijaju bakterije ili tumorske ćelije.

•   istraživanja univerziteta u Teksasu o uticaju aloja ekstrakta na normalne i tumorne ćelije kože pokazala su da aloja ne može zameniti citostatike ali ukazuje na veliku efikasnost aloje kod opekotina i oštećenja kože koja se zasniva na velikoj sposobnosti da prodre u kožu i umanji upalu i bol.

•   najnovija literatura ukazuje na opravdanost upotrebe aloje u kozmetici u cilju usporavanja starenja kože i smanjenja bora.

Ukoliko imate mogućnosti bilo bi dobro izabrati preparate koji su rađeni bez konzervansa ili u malim serijama, manufakturno, ali najvažnije od svega je izabrati preparat koji odgovara tipu kože i godinama. Za mlade kremovi na bazi aloje su odličan izbor za konstantne probleme sa aknama.

Aloja gel se proizvodi na nekoliko načina. Neki od njih podrazumevaju presovanje biljke a drugi ekstrakciju. Na tržištu su zastupljeni proizvodi različite koncentracije i kvaliteta o čemu posebno treba povesti računa.

Aloja kao laksativ

Aloja sok (pripremljen od gorkog žutog soka iz lišća) i  njegovi derivati na široko se upotrebljavaju kao aktivni sastojci u komercijalnim laksativnim preparatima, najčešće u kombinaciji sa drugim biljnim komponentama kao što su: sena i krušina.U Nemačkoj koncentrovani ekstrakt suvih listova aloje kao laksans se koristi pre rektalnih hiruških intervencija i u tretmanu hemoroida. Preparati aloje nisu apsolutno bezbedni, oni mogu ukoliko se ne koriste pravilno prouzrokovati: abdominalni bol, gastrointestinalna krvarenja ili čak oštećenja bubrega. U trudnoći ili kada doje, žene ne bi trebalo da koriste preparate aloje u laksantne svrhe, jer oni mogu pojačati kontraktilnost materice (može doći do prevremenog porođaja).

Zahvaljujući veoma složenom sastavu ekstrakta aloje ona je kao pomoćno lekovito sredstvo našla široku primenu u medicini i farmaciji. Obzirom na to da ona nije ispitana do kraja i naučnicima je još uvek interesantna, možemo očekivati da ćemo u budućnosti saznati za još mnoga lekovita svojstva ove egzotične biljke. •

Kozmetička linija za lepu i zdravu kožu BG PHARM

Mladolika, sveža i blistava koža proizilazi iz savršene fiziološke ravnoteže kožnog tkiva. Njeno stanje zavisi od godina, zdravlja i načina života. Koža lica je potpuno izložena u odnosu na druge delove i traži redovnu dnevnu i noćnu negu i zaštitu da bi zadržala nežan i prefinjen izgled.

Kozmetička linija za lepu i zdravu kožu je linija namenjena za kompletnu negu lica i tela: kreme za lice, losioni za čišćenje lica, mleko za skidanje šminke i mleko za negu tela.

Kozmetička linija za lepu i zdravu kožu:

   Odlikuje se visokim sadržajem prirodnih komponenti

   Blagotvorno deluje na kožu, štiti je i neguje

   Redovnom upotrebom ovih proizvoda koža postaje meka, sveža i zdrava

Proizvodi iz ove linije su bazirani pretežno na prirodnim aktivnim sastojcima. Kreme su veoma blage i imaju finu teksturu, pogodne su za sve tipove kože a naročito za osetljivu kožu koja reaguje na mnoge hemijske agense. Izrađene su po tradicionalnim apotekarskim proskripcijama, poznate u narodu kao tzv apotekarske kreme.Kremesu u pakovanju od 50 ml alosioni i mlekau pakovanju od 200ml.

Kvalitet i zdravstvenu ispravnost gotovog proizvoda potvrđuju sertifikati nadležnih institucija.

napisala: mr ph.spec. Lucija Đoković

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-predijabetes-1-696x696
slika1-1024x2048