Mamografija – Najsenzitivnija metoda za rano odkrivanje raka dojke

Sadržaj teksta

Mamografskim pregledom rak dojke se može otkriti i do dve godine pre nego što tumor naraste toliko da se može napipati. Zračenje pri ovom pregledu je minimalno. U nekim drugim životnim, svakodnevnim okolnostima primi se veća količina zračenja nego prilikom ovog snimanja (npr. let avionom).

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena. Na sam nastanak bolesti se uglavnom ne može uticati ali na izlečenje može. Prvi korak, možda i najvažniji je rana dijagnostika.

Pedesetih godina dvadesetog veka pojavila se mamografija kao prva vizualizaciona metoda u pristupu oboleloj dojci koja je daljim razvojem mogla da pruži uvid u izmenjenu i narušenu građu njenih strukatura. I pored širokog dijagnostičkog spektra mamografija je zadržala svoju prednost u otkrivanju karcinoma dojke.

Počev od puberteta, tokom adolescencije, doba zrelosti, graviditeta, laktacije, u postmenopauzi i senijumu, dojke mogu da budu stecište brojnih bolesti jer su izložene dejstvu unutrašnjih i spoljašnjih faktora.

Od svih patoloških promena u dojkama najučestalije su fibrocistična bolest, fibroadenomi,benigni i maligni tumori, zapaljenski procesi i traumatska oštećenja.

Cilj svih preventivnih pregleda dojki je pronaći tumor u najranijoj fazi razvitka kada je njegovo izlečenje najuspešnije.

S obzirom na učestalost raka dojke i činjenicu da u dobi od dvadeset godina oboleva jedna od 2500 žena, u četrdesetim jedna od 63 žene, u pedesetim jedna od 28 žena, posebna pažnja se posvećuje ženama starijim od 50 godina života.

Mamografija je najdelotvornija neinvazivna rendgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalno građen rendgenski aparat (mamograf) kojeg odlikuje posebno konstruisana rendgenska cev koja emituje X zrake male energije (oko 20 kV).

Dijagnostička tačnost ove metode procenjuje se na 85 do 90%.

Digitalna mamografija koristi kompjutersku sliku dojki dobijenu konverzijom rendgenskog snimka u digitalnu sliku. Pri tome kompjuterske tehnike omogućavaju proučavanje detalja slike, koji se po potrebi mogu uvećavati i upoređivati sa ranijim snimcima.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
antiox-696x696
CG-19-INSTA-696x696