Floaters-mušice, tačkice, končići u vidnom polju

Sadržaj teksta

Mušice, tačkice, končići koji se pojavljuju u vidnom polju i besciljno lutaju poznati su u stručnim krugovima kao floaters. Nastaju kao rezultat slabljenja staklaste strukture oka.

autor: dr Biljana Trajkovic, KBC Zvezdara – Klinika za očne bolesti „Prof. dr Ivan Stanković“


U svakodnevnoj praksi se susrećemo sa pacijentima koji se žale da im se ispred očiju pojavljuju končici, mušice, leteći oblačić, mrlje (floaters.eng) koji se besciljno kreću.

Mušice se najčešće javljaju pri pogledu u belu površinu i na jakom svetlu. Nikada ne miruju i pomeraju se kako se pomera i oko što većinu pacijenata dodatno iritira. U većini slučajeva one nisu znak za zabrinutost pacijenta, ali se svakako preporučuje oftalmološki pregled koji uključuje i širenje zenica.

Kada pacijenti primate ove vidne senzacije vrlo su zabrinuti i javljaju se oftalmologu iz dva razloga:

  • Zato što im ovi fenomeni prilično smetaju- posebno onima koji su navikli na potpuno čisto vidno polje.
  • Uplašeni su, i ne znaju da li ove pojave ukazuju na neko ozbiljno oboljenje.

Kao po pravilu, pitaju i da li će se ovi „leteći objekti“ posle nekog vremena izgubiti.

Floaters ili „leteći objekti“ mogu se javiti u obliku:

-iskrivljenih linija(končića)

-crnih ili sivih mrlja (mušice)

-oblaka ili magle

-prstena

Zašto se pojavljuju „mušice” u oku?

Mušice u vidnom polju pojavljuju se kao rezultat slabljenja strukture staklastog tela oka-viterusa.  Staklasto telo je gelasta struktura (liči na belance jajeta) koja ispunjava unutrašnjost očne jabučice. U mladosti je gelasta struktura vitreusa kompaktna dok sa starenjem dolazi do mestimičnog razvodnjavanja (likvifakcije). Stakleno telo prestaje da bude homogeno, molekuli se cepaju i formiraju se gromuljice kolegena, što se manifestuje pojavom mušica, končića…

Degenerativni procesi najčešće se javljaju u periodu između 50. i 75. godine života, i napreduju sa starenjem. Češće se javlja kod myopa (kratkovidih) i ljudi koji su operisali kataraktu.

Sve o operaciji katarakte 

Retko, ali se može desiti da je pojava floatersa povezana sa nekim ozbiljnijim oboljenjem oka. Floatersi se mogu javiti kod: povreda oka, dijabetične retinopatije, kristalnih depozita u vitreusu (synchysis scintillans), očnih tumora.

Kada treba potražiti pomoć lekara?

Nagli nastanak floatersa  sa pojavom svetlosne senzacije (munje, svetlaca, razlivanje boja), gubitakom  vida, pojavom  zavese “koja pada“, bola u oku, znak je da se pacijent HITNO mora javiti oftalmologu, jer ovi simptomi upućuju na: rupturu  retine, ablaciju retine, krvarenje u vitrusu (haemophtalmus), inflamaciju retine izazvane infekcijom. Ovo su vrlo ozbiljne patologije koje zahtevaju ozbiljniji pristup a često i operativno lečenje.

Lečenje da ili ne?

Lečenje floatersa je još uvek izazov za oftalmologe.

Posle određenog vremena, mozak (koji i registruje svetlosne signale) se navikava na prisustvo mušica i pacijent ih sve manje primećuje. Često vremenom i prestane u potpunosti da ih registruje. Ovaj proces se zove neuroadaptacija. Što se manje obraća pažnja na ove fenomene, oni će brže i nestati.

U slučajevima kad pacijent ne može da se navikne na prisustvo zamućenja u vidnom polju, i kad su ona prisutna u velikoj meri, može da se razmatra njihovo operativno uklanjanje (usitnjavanje laserom a kada remete funkciju vida preporuka je i vitrektomija). Ipak treba imati u vidu da ove operacije nose određeni rizik za nastanak komplikacija, koje iako retke, mogu biti i veoma ozbiljne.

Kako pomoći?

Dajemo terapiju određenim suplementima (vitaminima) koji deluju na smanjenje broja floatersa i gubitka boje, čime se manje remeti vidna funkcija.

Kao što se iz teksta može zaključiti, pojava ,,mušica’’  ,,crnih tačkica’’ i ,,končića’’ u vidnom polju ne predstavlja ozbiljan simptom i prisutan je kod velikog broja osoba. Kad se prvi put jave pametno je obaviti pregled očnog dna kako bi se otklonila svaka sumnja i pacijent bio siguran da nema nikakvog razloga za brigu.

 

KBC Zvezdara Klinika za očne bolesti ”Prof. dr Ivan Stankovic”; Beograd
NAJNOVIJI TEKSTOVI
CG-19-INSTA-696x696