Crveno oko

Sadržaj teksta

Crvenilo oka je vrlo česta i u najvećem broju slučajeva bezazlena tegoba. Međutim, ukoliko je prati bol i smetnja u vidu može biti simptom ozbiljne bolesti oka.

Kako sprečiti iritacije oka :

• Nosite kvalitetne sunčane naočare. Pored toga što štite od uv zračenja, naočare štite i od udara vetra i prašine.
• Prilikom rada na računaru, svakih sat vremena pravite pauze od po par minuta. Koristite veštačke suze.
• Ne dodirujte i ne trljajte oči rukama. Na ovaj način najlakše ćete inficirati oko.
• Stara kozmetika za oči, pogotovu maskara može biti izvor infekcije. Menjajte je na nekoliko meseci.
• Obratite pažnju na higijenu ruku.
• Kontaktna sočiva održavajte po uputstvu lekara i proizvođača.
• Idite na redovne preglede kod oftalmologa.

Crvenilo oka najčešće je uzrokovano zamorom oka usled dužeg rada za računarom, učenja ili čitanja a posledica je isušivanja oka koje nastaje zbog smanjene učestalosti treptanja. Povlači se nakon odmora i ne zahteva nikakvu terapiju. Ukoliko često i dugo radite za računarom preporučuje se da u toku rada pravite kratke pauze, gledajući u daljinu kao i korišćenje veštačkih suza kako bi se suvoća oka sprečilia ili ublažila. Crvenilo oka pri radu može biti posebno izraženo ukoliko postoji nekorigovana greška u vidu što zahteva proveru dioptrije. Sunce, vetar, prašina i slični spoljni činioci mogu da dovedu do blage nadraženosti oka koja se manifestuje crvenilom. Nošenjem naočara ovaj problem se uspešno rešava.

Konjuktivitis, odnosno upala očne spojnice, može biti uzrokovan bakterijskom ili virusnom infekcijom, iritacijom ili alergijom. Pored crvenila oka, simptomi su i osećaj stranog tela u oku, svrab, peckanje, osetljivost na svetlost i pojačana sekrecija. Simptomi jesu neugodni ali oko ne treba dirati ni češati jer se tako stanje pogoršava. Takođe, u periodu dok upala postoji ne treba se šminkati ni nositi kontaktna sočiva. Ukoliko je uzrok konjuktivitisa infekcija, sočiva treba promeniti. Većina konjuktivitisa prolazi spontano ali ukoliko upala dugo traje ili je praćena poremećajem oštrine vida ili drugim simptomima neophodno je o tome porazgovarati sa oftalmologom.

Upala očnih kapaka je jedan od uzroka pojave crvenila oka. Pacijent ima osećaj stranog tela u oku, prisutna je blaga osetljivost na svetlost kao i peckanje. Upala očnih kapaka može da se razvije u mnoga hronična stanja pa je zato neophodno da se neodložno potraži pomoć oftalmologa.
Upala beonjače ili stručnom terminologijom scleritis je vrlo ozbiljna bolest oka. Može se javiti izolovano ili udruženo sa sistemskim bolestima vezivnog tkiva (reumatoidni artritis, sistemski lupus erythematodes..). Najčešće su pacijetni žene, starosti 40-60 godina. Oko je crveno, bolno a na površini beonjače vidi se ljubičasti upalni čvor.
Uveitis ili zapaljenje srednje očne ovojnice je oboljenje oka koje zahteva hitno lečenje. Simptomi su crvenilo oka, osetljivost na svetlost, bol, kompromitovan vid, suzenje.

Da li se preporučuje upotreba kapi za smanjenje crvenila oka?

Kapi za smanjenje crvenila oka svoje dejstvo ostvaruju zahvaljujući supstancama koje deluju vazokonstriktorno odnosno skupljaju krvne sudove oka, te se tako i crvenilo povlači. Ove kapi smeju se koristiti samo kada su u pitanju manje iritacije oka. Dejstvo nastupa već posle nekoliko trenutaka a traje 4-8 sati. Kapi se ukapavaju u oko 2-3 puta dnevno. Kontaktna sočiva se u principu ne smeju nositi kada postoji iritacija i crvenilo oka. U izuzetnim slučajevima dozvoljeno je nošenje tvrdih kontaktnih sočiva i tada se pre ukapavanja leka u oko sočivo mora izvaditi. Dozvoljeno je 15 minuta nakon primene leka sočivo vratiti u oko. Ukoliko nakon tri dana simptomi još uvek traju, treba prekinuti primenu kapi i obratiti se oftalmologu.
Iritacije i crvenila koje su posledica infekcije, prisustva stranog trela u oku ili hemijske povrede zahtevaju hitan lekarski pregled i terapiju.

napisala: Dr Dragana Tasev, spec. oftalmologije, DZ „Vizim“, Knez Miletina 36, Call center: (011) 339 0000, e-mail: office@vizim.co.rs

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Please select listing to show.