Primena Zika virusa u lečenju agresivnog karcinoma mozga

Sadržaj teksta

Prema rezultatima istraživanja objavljenom u Journal of Experimental Medicine, opasan virus koji može da izazove razarajuće oštećenje mozga kod beba mogao bi sa druge strane da ponudi iznenađujuće rezultate u lečenju raka mozga kod odraslih. Do sada, Zika se video samo kao globalna zdravstvena opasnost, ali najnovija istraživanja pokazuju da ovaj virus može selektivno da inficira i ubije ćelije karcinoma mozga kod odraslih, koji ne reaguju na drugu terapiju.


Postoji mnogo različitih vrsta karcinoma mozga kod odraslih. Glioblastomi su najčešći tip i jedan od najtežih za lečenje. Brzo rastu i difunduju, što znači da se šire kroz moždano tkivo, pa je teško utvrditi gde se završava tumor, a gde počinje zdravo tkivo. Radioterapija, hemoterapija i hirurgija često nisu dovoljni da se uklone ovakvi invazivni kanceri. Ali, najnovije istraživanje na živim miševima i doniranim uzorcima ljudskog mozga pokazuje da terapija Zika virusom može da ubije ćelije otporne na konvencionalne metode lečenja, pri čemu zdrave ćelije mozga ostaju neoštećene.

Zvuči neverovatno, ali ima smisla

Primena Zika virusa u cilju uništavanja ćelija raka je pokušaj da se ustvari iskoristi ono što je kod ovog virusa najopasnije: on cilja i uništava nezrele ćelije mozga koje još uvek rastu. To ima razarajući efekat na mozak fetusa koji se tek razvija i gde su skoro sve ćelije nezrele. Kod pacijenata sa karcinom mozga je obrnut slučaj. Nezrele ćelije su neprijatelji. Glioblastom se javlja kada astrociti, jedna vrsta glia ćelija u mozgu, postanu nezreli i počnu nekontrolisano da se dele. Normalne, zrele glia ćelije štite, ishranjuju i održavaju neurone u mozgu zdravim.  To znači da bi tretman Zika virusom trebalo da uništi samo ćelije karcinoma, bez izazivanja ikakve kolateralne štete.

Kao dodatnu meru predostrožnosti, tim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu i Medicinskog fakulteta Univerziteta u San Dijegu je počeo sa genetskim modifikacijama ovog virusa kako bi ga učinili prikladnijim i bezbednijim za primenu. Istraživač, dr Michael Diamond je rekao: „Kada napravimo još par mutacija mislim da će biti praktično nemoguće da virus izazove bolest. Ovaj virus koji napada ćelije važne za rast mozga kod beba moći ćemo da usmerimo na brzo-rastuće tumore.” On se nada da će ispitivanja na ljudima početi za 18 meseci.

Upotreba patogena kao sredstva u borbi protiv raka nije nova ideja, ali upotreba Zika virusa jeste. Ranije ove godine istraživači su izvestili o uspehu u lečenju glioblastoma kod pacova pomoću genetski izmenjenih sojeva roda Salmonella.

Zika

Zika se prenosi na ljude ujedom zaraženog komarca.

Većina odraslih osoba neće imati nikakve simptome ili će oni biti slabo izraženi, ali bolest može da predstavlja ozbiljnu pretnju za trudnice i fetus.

Zaražene bebe se rađaju sa abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgovima, što je stanje poznato kao mikrocefalija.

Infekcija ovim virusom je povezana sa ozbiljnim defektima novorođene dece u preko 30 zemalja.

Iako više ne predstavlja “međunarodnu zdravstvenu pretnju” Svetska zdravstvena organizacija i dalje pažljivo prati situaciju sa ovim virusom.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
CG-19-INSTA-696x696