Zdrava strana čokolade

Sadržaj teksta

Kako prenoci CBS News grupa naučnika iz Boston Bringham i ženske bolnice, Harvard i Fred Hutchinson centra za istraživanje kancera, Sijetl počela je sa prikupljanjem 18.000 ispitanika na kojima će sprovesti najveću do sada studiju o pozitivnim uticajima čokolade na srce i mozak.

autor: mr ph. Aleksandra Dumić


Većina nas obožava čokoladu ali je jedemo sa grižom savesti jer se plašimo negativnih uticaja na naše zdravlje, da ćemo se ugojiti, pokvariti zube…Naučnici u Americi su odlučili da nam kroz rezultate velike randomizovane kontrolisane studije dokažu da je povoljan uticaj čokolade na zdravlje izuzetan.

“Imamo podatke koji govore o tome da čokolada usporava gubitak pamćenja uzrokovanog starenjem i da preventivno utiče na smanjenje incidence srčanog udara i šloga,” kaže dr JoAnn Manson, šef odseka za preventivnu medicinu u Bringham i ženskoj bolnici.

“U poslednje dve godine pojavili su se brojni rezultati istraživanja koji govore o dobrobitima Flavanola iz čokolade na mozak i pamćenje,” dodaje Manson, koja radi i kao profesor na medicinskom fakultetu univerziteta Harvard.

Flavonoli iz kakaa su prirodne bioaktivne supstance koje, prema rezultatima ranijih studija, imaju pozitivan uticaj na krvni pritisak, holesterol, insulin i inflamaciju gde su svi nabrojani faktori značajni faktori kardiovaskularnog rizika. Flavanoli upodstiču sintezu azot-monoksida koji dilatira krvne sudove i ima brojne pozitivne efekte na kardiovaskularni sistem.

Najavljena studija je prva studija koja će biti dovoljno velika da ispita efekte ekstrakta kakaa na određeno zdravstveno stanje, prema rečima istraživača koji će ispitivati uticaj ekstrakta kakaa na smanjenje učestalosti srčanih oboljenja i šloga.

Količina čokolade koju bi ispitanici trebalo da pojedu tokom studije mogla bi da dovede do povećanja telesne težine pa su se istraživači odlučili da neophodan unos kakaa obezbede putem suplementacije u vidu tebleta sa kakao ekstraktom koje, nažalost, neće imati ukus čokolade.

Studija čiji su sponzori jedna od najpoznatijih kompanija u proizvodnji čokolade Mars i jedna od najpoznatijih kompanija u proizvodnji lekova Pfizer, biće postavljena kao randomizovana kontrolisana studija što podrazumeva da ispitanici neće znati da li uzimaju suplementaciju sa kakao ekstraktom ili placebo kako bi rezultati ovako dizajnirane studije bili prihvaćeni kao verodostojni.

18.000 ispitanika koji će biti uključeni u studiju biraju se na osnovu kriterijuma: muškarci moraju biti stariji od 60 godina a žene starije od 65, bez istorije srčanog udara ili kancera u prethodne dve godine života.

Bilo bi dobro kada bi na kraju studije učesnici otišli kući sa velikom kesom punom prave čokolade ali moraće da se zadovolje činjenicom da su doprineli razvoju novih znanja o pozitivnom uticaju ove ukusne namirnice na zdravlje srca i mozga.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
CG-19-INSTA-696x696