Švajcarski sir, ementaler produžava život

Sadržaj teksta

Po rezultatima istraživanja Korea University, Seul, ementaler, švajcarski sir koji je specifičan po svojim rupama, nova je super hrana. Naučnici su otkrili da postoji povezanost između probiotika u ementaleru i dugovečnosti.

Naime, Propionibacterum feudenreichii bakterija koja je zadužena za fermentaciju sira i njegov specifičan ukus, razlaže laktat odnosno so mlečne kiseline koja je uzročnik zapaljenja mišića na acetat, propionat i ugljen dioksid. Acetat i propionat dopriniose zdravlju crevne flore i imunitetu. Takođe, određene mlečne bakterije Weissella koreensis i Weissella Cibaria, produžavaju životni vek glista na kojima je i vršeno ispitivanje i poboljšavaju biomarkere starenja.

Naučnici veruju sa ementaler sadrži i D-metionin koji se može koristiti u prevenciji i lečenju gluvoće izazvane dejstvom velike buke.

Smatra se da ukoliko se D-metionin primeni unutar 7h od izlaganja buci, može povratiti izgubljen sluh. Do sada ni jedan lek ne može postići ovaj efekat.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
Probielle-IBSolutions-205x2655mm-1