9 zapanjujućih inovacija u zdravstvu

Sadržaj teksta

 

Inovacija u medicini koje imaju potencijal da bitno unaprede zdravlje nije tako mnogo. Donosimo vam 9 zaista zapanjujućih.

 

inovacije-grudnjak za detekciju raka dojke

1. Grudnjak za detekciju raka dojke

Podstaknut dugotrajnom borbom svoje majke sa rakom dojke, 18-godišnji Mulan Džulij Rios Cantu je sa svoja 3 prijatelja razvio grudnjak koji može da otkrije promene na dojkama koje mogu signalizirati pojavu raka. Napravljen u Rios Cantovoj kompaniji – Higia Technologies, ​EVA grudnjak je osvojio glavnu nagradu na „Global Student Entrepreneur Awards“.

Grudnjak koristi 200 biosenzora koji prate promene temperature, oblika i težine dojke. Informacije koje prikupljaju biosenzori se zatim šalju aplikaciji ili računaru. Za dobijanje rezultata, grudnjak je potrebno nositi samo 1 sat nedeljno.

 

inovacije-semena tečnost nosač leka

2. Semena tečnost kao nosač leka

Naučnici sa Instituta za integrativne nanonauke u Nemačkoj stvorili su sistem za dostavljanje lekova, koji za prenos do određenih delova unutar ženskog reproduktivnog trakta koristi spermatozoide.  Ovaj pristup je dizajniran za tretiranje ginekološkog kancera, endometrioze i inflamatornih bolesti male karlice.

Nakon što lek upije semenu tečnost, ubrizgava se u košuljicu premazanu metalom i uz pomoć spoljašnjeg magnetnog polja usmerava se na željenu lokaciju. Rezultati ispitivanja pokazuju da bez obzira na to što košuljica usporava semenu tečnost, ona i dalje može dopreti u ćelije raka. Za sada postoje mnoga pitanja o tome kako se ovaj metod može primenjivati i van laboratorije.

Mapiranje dnk

3. Manipulacija gena za eliminaciju bolesti.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Levis Katz na Univerzitetu Temple i Univerzitetu u Pitsburgu pokazali su da mogu ukloniti DNK HIV virusa iz genoma živih životinja, što predstavlja veliki napredak u postojećoj borbi protiv širenja HIV-a. Strategija se pokazala efikasnom u tri životinjska modela.

Koristeći CRISPR / Cas9 tehnologiju za manipulaciju gena, ova studija pokazuje da se replikacija HIV-1 može zaustaviti i da se virus može eliminisati iz zaraženih ćelija.

semzpri u sočivima

4. Biosenzori u kontaktnim sočivima.

Koristeći suze, transparentni i visoko osetljivi biosenzori u kontaktnim sočivima mogu da kontinuirano prate nivoe glukoze u krvi. Kontinuirano praćenje nivoa glukoze u krvi je efikasnije od metode ispitivanja i testiranja koja se trenutno koriste kod mnogih pacijenata sa dijabetesom. Kako se tehnologija dalje  istražuje i razvija, biće moguće ugraditi u kontaktna sočiva više različitih biosenzora koji mere određene telesne funkcije i prenositi važne  informacije o zdravlju na pametne telefone ili wi-fi / Bluetooth uređaje.

manipulacija gena

5. Mapiranje DNK promena za otkrivanje raka.

Koristeći nanotehnologiju, biologiju i kompjuterske nauke, naučnici sa Univerziteta Illinois razvili su metod za otkrivanje metilacija, koje mogu ukazivati na ranu fazu raka. Probijanjem malene rupe u listu grafena ili drugom materijalu koji može sprovesti električnu energiju, istraživači su u mogućnosti da koriste električni napon za sprovođenje DNK kroz grafen u cilju otkrivanja odvojenih metilacija.

baterije

 

6. Pronalaženje boljih baterija.

Aparati za praćenje telesnih funkcija poput Fitbitsa (merenje koraka ili razdaljine putem npr. mobilnih telefona ili narukvica)  su definitivno u centru pažnje, ali baterije nove tehnologije bi mogle da stvore niz novih mogućnosti za medicinske aparate koji nadgledaju telesne funkcije ili sami dostavljaju lek u organizam.

Australijski istraživači su koristili magnezijum i plastične elektrolite unutar slojeva svile – netoksičnog i biorazgradivog materijala – kako bi napravili baterije koje se rastvaraju nakon 45 dana upotrebe.

Razlaganje baterije može se produžiti dodavanjem slojeva svile, ostavljajući prostora za dalje napredovanje u razvoju privremenij medicinskih bio aparata koji se napajaju baterijama koje bi čak mogle biti apsorbovane u telu.

srčani napad

7. Veštačka inteligencija predviđa srčane napade.

Sofisticiran sistem AI analizirao je više od 378.000 elektronskih medicinskih zapisa kako bi pronašao obrasce koji mogu predvideti kardiovaskularne probleme. Rezultati ovih analiza su posvedočili da je AI tačno predvideo 7,6% više događaja od standardnog metoda predviđanja koje su koristili lekari. AI je takođe imao manje grešaka.

Kako se povećava potražnja stanovništva za zdravstvenim uslugama, doktori mogu uključiti metode mašinskog učenja u svoju praksu što bi pomogo u preciznom identifikovanju pacijenata kod kojih postoji visok rizik da budu u životnoj opasnosti.

autizam

8. Algoritam za otkrivanje autizma kod dojenčadi.

Novi algoritam koji su napravili istraživači sa Univerziteta u Severnoj Karolini može otkriti promene u funkciji mozga 6-mesečnih beba. Ovaj algoritam predviđa da li će se kod deteta tokom kasnijeg doba razviti autizam. Pokazalo se da studija nije imala netačne rezultate – kod dece kod koje je algoritam to predvideo, razvio se autizam.

Kako ova tehnologija nastavlja da se razvija, naučnici veruju da bi bilo moguće uključiti podatke o testiranju ponašanja i ekspoziciji životne sredine sa rezultatima skeniranja mozga i na taj način bi se razvio visoko osetljiv i precizan test za dijagnostifikovanje autizma u ranijem uzrastu.

virusi protiv raka

9. Dizajnirani virusi protiv raka

Švajcarski naučnici stvorili su veštačke ili „dizajnirane“ viruse koji se mogu koristiti za stimulisanje imunološkog sistema  u borbi protiv raka. Pošto ćelije raka izazivaju samo ograničenu reakciju imunog sistema, usled neadekvatne odbrane rak može nesmetano da raste.

Trenutne metodologije lečenja raka mogu biti neefikasne u lečenju određenih vrsta karcinoma. Ali, ako izazovemo intenzivnu imunološku reakciju, prirodna odbrana tela se može ikoristiti za eliminaciju ili usporavanje rasta ćelija karcinoma.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
CG-19-INSTA-696x696