Podočnjaci traže pažnju-preispitajte uzrok nastanka

Sadržaj teksta

Koža kapaka je tanka pa su umoran izgled i tamni krugovi oko očiju problem koji se lako uočava kod mnogih žena.


Genetska predodređenost za pojavu podočnjaka često postoji, a podočnjaci mogu da nasatnu i usled alergija, bolesti srca i bubrega, pojačane pigmentacije kože oko kapaka, loše cirkulacije, dugotrajne nesanice  ili pušenja.

Dugotrajan rad pred računarom, previše gledanja televizije ili umor, loša, nekvalitetna i neredovna ishrana su takođe mogući krivci. Tamni, upali podočnjaci mogu biti znak anemije. Usporena drenaža i cirkulacija pogoduju pojavi podočnjaka.

Kako koža stari, podočnjaci će, ako ste im skloni, postati sve izraženiji. Koža u zoni oka je tanja od kože lica, a starenjem se dodatno istanjuje i gubi elastičnost te negativni efekti postaju izraženiji.

Kesice ispod očiju mogu da signaliziraju i problem s bubrezima ali i hormonske poremećaje poput smanjene funkcije štitaste žlezde, pa zato najpre isključite medicinske razloge njihovog nastanka. Tek kad ste sigurni da ste zdravi, posvetite se nezi koja će ih ublažiti ili otkloniti.

SVI PODOČNJACI NISU ISTI

Natečeni podočnjaci formiraju kesice ispunjene vodom a nekada i masnim naslagama. Ako su vam oči redovno natečene u istom periodu meseca to može da ima veze sa vašim menstrualnim ciklusom. Jedan od čestih znakova PMS može biti pojava otoka nekoliko dana pre ciklusa.

Kod tamnih kolutova, koje može, a i ne mora da prati naduvenost kože, uočava se mreža krvnih sudova koja se providi ispod veoma tanke kože, a veruje se da je u pitanju i nakupljanje gvožđa u potkožnom tkivu. Promena nivoa pigmenata posle porođaja ili kao neželjeni efekat upotrebe nekih lekova može izgledati kao podočnjaci u području oko očiju. Ako se radi o problemu hormonske neravnoteže to treba lečiti.

UNUTRAŠNJA HARMONIJA

Kompletno čišćenje ili detoksikacija organizma pomaže kod otečenosti i kesica. Povratak zdravijem načinu života, dobar san, lagana fizička aktivnost i hrana koja pomaže u detoksikaciji organizma su veoma važni.

Probajte da koristite prirodne diuretike kao što su zeleni čaj, peršun, kopriva, kukuruzna svila, jedite češće zelenu salatu. Izbacite slanik sa stola, a tokom pripremanja hrane redukujte so i začine koji sadrže so. Birajte gotovu hranu koja nije slana (presoljene suhomesnate proizvode, prevrele sireve, konzervisanu hranu izbegavajte). Smanjite unos ugljenih hidrata, posebno u večernjim satima. Pijte puno vode, ne samo osam čaša dnevno, već onoliko često koliko možete. Voda značajno poboljšava cirkulaciju krvi, što je zdravo i za oči a može ublažiti hormonsku pojavu podočnjaka i natečenost oko očiju.

Često natečene oči praćene slabošću, infekcijom i povišenom temperaturom pokazuju da vam nedostaju proteini, esencijalne masnoće, B vitamin, gvožđe i folna kiselina. Dodajte svojoj ishrani meso, ribu, mlečne proizvode i jaja.

Preparati koje možete kupiti protiv otoka najčešće sadrže biljne ekstrakte koji pomažu drenažu i smanjuju kesice oko očiju.

SPOLJAŠNJA NEGA

Kesice ohlađenog čaja od kamilice ili vatu namočenu u ledenu vodu stavite na predeo kapaka. Možete da pravite i obloge od čaja žalfije. Jednu kašičicu listova žalfije prelite sa pola čaše vrele vode. Ostavite poklopljeno 10-15 minuta, procedite, polovinu ohladite, drugu polovinu podgrejte. Na kapke naizmenično stavljajte obloge natopljene čas toplim, a čas hladnim čajem.

Krompir skuvajte u ljusci pa potom topao presecite i staviti na oči 30-40 minuta. Ova maska smanjuje otoke ispod očiju.

Krastavci su vrlo delotvorni, isecite ih na kolutove i držite u frižideru. Neka stoje na očima 15-tak minuta, najmanje jednom dnevno, idealno bi bilo svako jutro.

Kao alternativa mogu da posluže i ohlađene jagode i tanki listići jabuke. Prijaće i koži lica.

Ledena terapija smanjuje otečenost. Uzmite nekoliko kockica leda, zamotajte ih u gazu i stavite na oči. Držite 10-tak minuta.

Otečeni kapci i kesice ispod očiju mogu da signaliziraju i problem sA bubrezima ali i hormonske poremećaje poput smanjene funkcije štitaste žlezde.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)