Oblikovanje tela, mezoterapijom ili lipolizom

Sadržaj teksta

Mezoterapija je metoda za rešavanje raznih estetskih ali i zdravstvenih problema. Predstavlja posebnu tehniku ubrizgavanja raznih preparata i lekova u kožu i potkožno tkivo. U estetskoj dermatologiji se primenjuje za: podmlađivanje kože, uklanjanje celulita i lokalnih masnih naslaga.

autor: Dr Suzana Kostić, dermatovenerolog – ordinacija „Yuta Centar”, (032) 344-575


Kako se mezoterapija „radi“?

Sama tehnika rada zavisi od regije koja se obrađuje i od vrste problema. Najčešće korišćena tehnika je klasična. Ubod se vrši veoma tankom, specijalnom iglicom za mezoterapiju pod uglom od 90 stepeni i na dubini od 4mm. Ubrizgava se mala količina preparata i to na 1,5 do 2 cm razmaka između uboda. Infiltracija je tehnika gde se na manjem broju uboda ubrizgava veća količina preparata.To se radi kada hoćemo da „istopimo“ veću količinu masnog tkiva odjednom. Napaž je veoma površno bockanje gde se skoro ne narušava integritet kože.

Postoji specijalan aparat za ubrizgavanje preparata koji liči na pištolj a tako se i zove. Ubrizgavanje pomoću ovog pištolja je gotovo bezbolno. Postoje aparati koji pomažu resorpciju preparata ali bez igle. Moram da naglasim da je njihov učinak znatno slabiji jer je resorptivna moć kože veoma slaba, a kada određeni preparat ubrizgate baš na mesto gde je problem (npr. u potkožno masno tkivo) onda je njegov učinak stopostotan.

Da li se istovremeno mogu tretirati različiti delovi tela?

Telo je kada je mezoterapija u pitanju podeljeno na pet regija. Glava i vrat kao jedna regija, ruke i deo dekoltea, noge i glutealna regija, stomak i poglavina. Princip je da se uvek radi samo jedna regija osim kada pacijent insistira da radi dve regije odjednom. U tom slučaju treba voditi računa o zdravstvenom stanju pacijenta i o količini preparata koja se ubrizgava. Mezoterapija se radi jedanput nedeljno. Broj tretmana zavisi od problema na koži i obično se kreće od 5 do 10 tretmana.

Da li su modrice i podlivi uobičajeni pratioci ovih metoda?

Posle tretmana na mestu uboda ostaju male tačkice – to je vazomotorna reakcija tkiva- koja može trajati do 1 sat. Doktor koji radi mezoterapiju vodi računa da ne povredi krvni sud, ali se može dogoditi da ubode manji kapilar i tada ostaju modrice koje nakon 5-7 dana iščezavaju. Može se koristiti arnika gel ili hepathrombin gel da modrice brže prođu. Važno je naglasiti da se dva dana nakon mezoterapije ne sme ići u solarijum, saunu, parno kupatilo, na masažu. Takođe, dva dana nakon tretmana izbegavajte vežbanje aerobnih vežbi i teretanu jer se vežbanjem ubrzava cirkulacija i znojenje pa uneseni preparati brže ispare. Nakon dva dana sve je dozvoljeno.

tiomukaza

Celulit

Mezoterapija je neprikosnovena metoda za lečenje celulita, čak i onog najtvrdokornijeg. Nakon prve ili druge mezoterapije celulit se usitnjava pa se dva dana nakon svake mezoterapije preporučuje dobra anticelulit masaža. Ne preporučuje se kombinovanje mezoterapije sa ultrazvukom ili nekom aparativnom masažom.

Masne naslage

Za uklanjanje lokalnih masnih naslaga koristi se klasična metoda mezoterapije ali i jedna još efikasnija ali malo agresivnija, a to je LIPOLIZA. Kada se radi lipoliza tada se ubrizgava čist Fosfatidilholin – veoma jak lipolitik koji uvlači vodu iz okolnog tkiva, masna ćelija bubri i prska. Ukupan broj masnih ćelija, a znamo da se tokom gojaznosti ne uvećava broj masnih ćelija (on je uvek isti) već njihova zapremina, se smanjuje. Samim tim kada se lipolizom smanji broj masnih ćelija u određenoj regiji to znači da nećemo moći lako da se ugojimo na istim mestima. Nakon lipolize koža je otečena, crvena i bolna. Bol se može opisati kao kod upale mišića nakon jakog treninga. Bol iščezava sutradan, crvenilo nakon dva dana a otok traje nekoliko dana (5 do 7). Nakon toga može se početi sa masažom i limfnom drenažom. Neophodno je i uzimanje veće količine negazirane vode.

Lipolizom se ne gube kilogrami…

Moramo da razbijemo neke predrasude. Ne može se lipolizom izgubiti 10 ili 20 kg! Za gubitak većeg broja kilograma neophodan je odgovarajući režim ishrane i fizička aktivnost. Lipoliza i mezoterapija pomažu u oblikovanju tela. Npr. jastučići na bokovima, sedalna regija, veliki stomak i slično. Ovim se dosta gubi u obimu u kilogramima manje jer je salo znatno lakše od mišićnog i koštanog tkiva.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)