Nikotin dodaje godine vašem izgledu

Sadržaj teksta
Dr med. sc. Zorica Plavšić, magistar nauka za javno zadravlje

Sarah Monzani, osoba koja brine o make up-u Madone izjavila je: „Možda će biti teško, ali najbolje što možete da učinite za svoj izgled je da prestanete da pušite.” Pušenje istovremeno dehidrira kožu i smanjuje koncentraciju kiseonika u njoj. Odmah po prestanku videćete pozitivne efekte – koža će postati glatka i sjajnija.

PUŠENJE VAS ČINI STARIJIM

Kao što preterano sunčanje i težak život čine da izgledate stariji tako i nikotin dodaje godine vašem izgledu. Ovi efekti su vidljivi i dokazani. Kada se duvanski dim udahne samo jednom u tkivu pluća se oslobađa više miliona molekula slobodnih radikala. Sluzokoža u disajnim cevima tada izgleda kao da postoji neka upala. Slobodni radikali putem krvi deluju na funkciju ćelija u telu pa i na ćelije kože.

Prisustvo velikog broja molekula slobodnih radikala i nedostatak kiseonika u krvi čini da koža gubi elasticitet i vlažnost odnosno dehidrira. Od 1985. godine u medicinskim terminima postoji i izraz „pušačko lice” koji označava osobu koja izgleda starije nego što u stvari ima godina. Osobe sa „pušačkim licem” su u stvari mnogo mlađe nego što izgledaju, što znači da ovakav izgled nije posledica starenja. Promena boje i kvaliteta kože je rezultat delovanja otrova i iritanasa iz duvanskog dima.

OVO SU KARAKTERISTIKE „PUŠAČKOG LICA”:

• Elastičnost kože se smanjuje i kao posledica javljaju se bore na licu ranije nego kod nepušača i to najčešće na gornjoj i donoj usni, oko očiju, duboke bore na obrazima i duž donje vilice.
• Siva prebojenost kože.
• Kosti lica postaju izraženije

PUŠENJE SMANJUJE SLOJ KOLAGENA U KOŽI

U cigaretama se nalazi preko 4000 različitih toksina i iritanasa. Mnogi od njih prelaze u krv i putem krvi dospevaju u kožu. Ove supstance utiču da se mali krvni sudovi suze. Nakon popušene samo jedne cigarete mali krvni sudovi mogu biti suženi narednih 90 minuta. To dovodi do smanjenja koncentracija kiseonika u koži. Kao posledica smanjuje se i količina kolagena u koži. Ćelije kože postaju osetljivije i gube vlagu. Koža gubi sposobnost regeneracije.

PUŠENJE ČINI DA KOŽA BUDE TANJA

Koža lica kod pušača je uobičajeno tanja zbog loše cirkulacije krvi, a time i slabije ishranjenosti. U jednoj studiji ispitivano je 25 identičnih blizanaca. Jedan od blizanaca je bio dugogodišnji pušač, a drugi nikada nije pušio. Koristeći ultrazvučnu metodu procenjivana je gustina kože na unutrašnjoj strani ruke. Dobijeni su vrlo pouzdani rezultati, da je koža pušača bila za jednu četvrtinu tanja u odnosu na kožu nepušača. Kod pojedinih parova razlika je bila i do 40%.

PUŠENJE UTIČE I NA FIGURU TELA

Pušenje izaziva disbalans količine hormona u telu i na taj način može da utiče na izmenu figure tEla. Neke osobe su počele da puše da bi oslabile ili održale željenu težinu. U stvari duvanski dim ubrzava metabolizam i ima jak uticaj na endokrini sistem – na žlezde koje luče hormone. Gubitak telesne mase je negativni efekat i može da dovede do trajnog hormonalnog disbalansa.
Ovi štetni efekti počinju da se ispoljavaju sa prvim udahom duvanskog dima. Sa godinama ovi štetni efekti postaju vidljivi i pogoršavaju se tokom života ukoliko osoba ne prestane da puši.
U praksi se pokazalo da su mnogim pušačima pored stručnih saveta potrebni i lekovi kako bi uspešno i za ceo život ostavili cigarete.

Određene hemijske supstance imaju sposobnost da imitiraju efekat nikotina, a da pri tome ne stvaraju zavisnost. Jedna od takvih je i Citizin, aktivna supstanca iz biljke Cytisus Laburnum poznate u narodu kao Zlatna kiša. Na našem tržištu se nalazi u obliku tableta koje se koriste samo 25 dana. Važno je da pušač najpre porazgovara sa stručnim licem (lekarom ili farmaceutom), a zatim da tačno po uputstvu koristi lek. Ono što će ohrabriti pušače – nije potrebno da prestanu da puše kako bi počeli da koriste ove tablete.

A kada osoba uspešno prestane da puši koža dobija više kiseonika. To joj omogućava da zadrži vlažnost. Postepeno se menja struktura kože i bore postaju pliće. Vraća se boja i ton kože. Koža izgleda svežije.

Ne možete vratiti godine i izmeniti prošlost, ali zato možete doneti odluke i aktivno kreirati zdravlje za budućnost.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)