Mezoterapija

Sadržaj teksta

Mezoterapija je metoda za rešavanje različitih estetskih i zdravstvenih problema. Metoda datira još iz 1952 godine, a 1958 je dobila današnje ime. Predstavlja posebnu tehniku ubrizgavanja raznih preparata i lekova u kožu i potkožno tkivo. Primenjuje se u estetskoj dermatologiji za: podmlađivanje kože, uklanjanje celulita i lokalnih masnih naslaga ali i u reumatologiji, ortopediji, stomatologiji, fizijatriji i drugim granama medicine. Kod nas je za sada prihvaćena samo u dermatologiji.

autor: Dr Suzana Kostić, dermatovenerolog – ordinacija „Yuta Centar”,032-344-575


Koji se preparati koriste u mezoterapiji?

O preparata za podmlađivanje se koriste:
• hijaluronska kiselina – koja se inače nalazi u našoj koži i koja ima svojstvo da jedan njen molekul vezuje i do 500 molekula vode, tako da igra ulogu u dobroj rehidrataciji kože i kožu zateže
• Oligoelementi – cink, bakar, magnezijum, silicijum, mangan – koji učestvuju u metaboličkim procesima kože
• Kolagen i elastin koji daju elastičnost i bolju potporu koži
• Razni vitamini
• Glikozaminoglikani – služe za tonus kože i rehidrataciju
Od preparata za rešavanje problema celulita i lokalnih masnih naslaga se koriste:
• Vazodilatatori – masno tkivo je veoma slabo prokrvljeno i zadržava veću količina tečnosti. Zahvaljujući vazodilatatorima postiže se bolja drenaža masnog tkiva i bolja razmena materija.
• Sredstvo koje deluje na strukturu tkiva- organski silicijum
• Lipolitici- sredstva koja ubrzavaju metabolizam u masnim ćelijama ili čak dovode do prskanja membrane masne ćelije (Artičoka, aminofilin, cofein, alkaksantin, fosfatidilholin, L- carnitin i dr.)

Kako se mezoterapija „radi“?

Sama tehnika rada zavisi od regije koja se obrađuje i od vrste problema. Najčešće korišćena tehnika je klasična. Ubod se vrši veoma tankom, specijalnom iglicom za mezoterapiju pod uglom od 90 stepeni i na dubini od 4mm. Ubrizgava se mala količina preparata i to na 1,5 do 2 cm razmaka između uboda. Infiltracija je tehnika gde se na manjem broju uboda ubrizgava veća količina preparata.To se radi kada hoćemo da „istopimo” veću količinu masnog tkiva odjednom. Napaž je veoma površno bockanje gde se skoro ne narušava integritet kože.

Postoji specijalan aparat za ubrizgavanje preparata koji liči na pištolj a tako se i zove. Ubrizgavanje pomoću ovog pištolja je gotovo bezbolno. Postoje aparati koji pomažu resorpciju preparata ali bez igle. Moram da naglasim da je njihov učinak znatno slabiji jer je resorptivna moć kože veoma slaba, a kada određeni preparat ubrizgate baš na mesto gde je problem (npr. u potkožno masno tkivo) onda je njegov učinak stopostotan.

Da li se istovremeno mogu tretirati različiti delovi tela?

Telo je kada je mezoterapija u pitanju podeljeno na pet regija. Glava i vrat kao jedna regija, ruke i deo dekoltea, noge i glutealna regija, stomak i poglavina. Princip je da se uvek radi samo jedna regija osim kada pacijent insistira da radi dve regije odjednom. U tom slučaju treba voditi računa o zdravstvenom stanju pacijenta i o količini preparata koja se ubrizgava. Mezoterapija se radi jedanput nedeljno. Broj tretmana zavisi od problema na koži i obično se kreće od 5 do 10 tretmana.

U kojim slučajevima se metoda ne može primenjivati?

Ova metoda se ne može primenjivati kod pacijenata sa psorijazom, lihenom, pemfigusom, kod pacijenata koji imaju ne regulisanu hipertenziju, akutnu hiper ili hopotireozu, akutna febrilna stanja (grip ili prehlade sa temperaturom) ili neregulisan dijabetes. Ne preporučuje se kod dojilja i trudnica.

Kako se ponašati nakon tretmana?

Na mestu uboda ostaju male tačkice – to je vazomotorna reakcija tkiva- koja može trajati do 1 sat. Doktor koji radi mezoterapiju vodi računa da ne povredi krvni sud, ali se može dogoditi da ubode manji kapilar i tada ostaju modrice koje nakon 5-7 dana iščezavaju. Može se koristiti arnika gel ili hepathrombin gel da modrice brže prođu. Važno je naglasiti da se dva dana nakon mezoterapije ne sme ići u solarijum, saunu, parno kupatilo, na masažu. Takođe, dva dana nakon tretmana izbegavajte vežbanje aerobnih vežbi i teretanu jer se vežbanjem ubrzava cirkulacija i znojenje pa uneseni preparati brže ispare. Nakon dva dana sve je dozvoljeno.

Celulit

Mezoterapija je neprikosnovena metoda za lečenje celulita, čak i onog najtvrdokornijeg. Nakon prve ili druge mezoterapije celulit se usitnjava pa se dva dana nakon svake mezoterapije preporučuje dobra anticelulit masaža. Ne preporučuje se kombinovanje mezoterapije sa ultrazvukom ili nekom aparativnom masažom.

Masne naslage

Za uklanjanje lokalnih masnih naslaga koristi se klasična metoda mezoterapije ali i jedna još efikasnija ali malo agresivnija, a to je LIPOLIZA. Kada se radi lipoliza tada se ubrizgava čist Fosfatidilholin – veoma jak lipolitik koji uvlači vodu iz okolnog tkiva, masna ćelija bubri i prska. Ukupan broj masnih ćelija se smanjuje, znamo da se tokom gojaznosti ne uvećava broj masnih ćelija (on je uvek isti) već njihova zapremina. Samim tim kada se lipolizom smanji broj masnih ćelija u određenoj regiji to znači da nećemo moći lako da se ugojimo na istim mestima. Nakon lipolize koža je otečena, crvena i bolna. Bol se može opisati kao kod upale mišića nakon jakog treninga. Bol iščezava sutradan, crvenilo nakon dva dana a otok traje nekoliko dana (5 do 7). Nakon toga može se početi sa masažom i limfnom drenažom. Neophodno je i uzimanje veće količine negazirane vode.

Mezoterapiju rade posebno edukovani doktori

Mezoterapiju rade doktori posebno edukovani za ovu metodu. Na svetu postoje tri škole mezoterapije: ruska, francuska i američka. Ruska i francuska su veoma slične, a američka se razlikuje samo u tehnici ali su preparati isti. Koju izabrati? Onu koja vam je najbliža. Veoma je važno da doktor pogleda šta kod pacijenta treba da se uradi i da napravi dobru procenu ne samo o vrsti tretmana već i o tipu pacijenta. Neko je spreman na malo agresivnije metode a neko nije. Neko ne može da dolazi sedmično pa neće raditi klasičnu mezoterapiju, već će se opredeliti samo za lipolizu i dolaziće na 4-6 nedelja.

Dobra strana mezoterapije kada se koristi u podmlađivanju kože lica, vrata i dekoltea je što se može uspešno kombinovati sa ostalim anti age procedurama: sa hemijskim pilingom, filerima, botoksom i rolerima ali uz određen vremenski razmak (od 5-10 dana). Doktor će predložiti šta je vašoj koži potrebno a na vama je odluka.Treba znati da samo jedna od ovih metoda podmlađivanja nije svemoguća i da ne rešava sve probleme. Tako se zna da je botoks najbolji za gornju trećinu lica, glikolni piling za rehidrataciju i zatezanje lica, azelaični piling za uklanjanje fleka i ožiljaka…Zato, hrabro i ne čekajte da se problemi na koži nagomilavaju, već rešavajte jedan po jedan onim redom kako se pojavljuju. Najbolje vreme za mezoterapiju je sada, da biste do proleća izgledali onako kako želite.

Lipolizom se ne gube kilogrami

Moramo da razbijemo neke predrasude. Ne može se lipolizom izgubiti 10 ili 20 kg! Za gubitak većeg broja kilograma neophodan je odgovarajući režim ishrane i fizička aktivnost. Lipoliza i mezoterapija pomažu u oblikovanju tela. Npr. jastučići na bokovima, sedalna regija, veliki stomak i slično. Ovim se dosta gubi u obimu a u kilogramima manje, jer je salo znatno lakše od mišićnog i koštanog tkiva.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)