Izbrišite tragove zime sa svoje kože

Sadržaj teksta

Zimska hladnoća koži oduzima vlagu, što uzrokuje slabljenje prirodnih odbrambenih sposobnosti kože. Kožu celog tela, a posebno kožu lica, hladnoća stavlja na težak ispit izdržljivosti. Podočnjaci, sitne bore oko očiju, bore koje spajaju uglove usana i koren nosa, neujednačena boja tena samo su neki od vidljivih znakova štetnog delovanja hladnoće.


Jedno britansko istraživanje u kojem je učestvovalo pet hiljada žena u dobi između 27 i 60 godina, pokazalo je da se sve navedene promene javljaju upravo zimi. Uzrokuju ih, osim hladnoće, nedostatak prirodnog sunčevog svetla i vrlo često nedostatak vitamina D, ali i dehidratacija.

Izbrišite tragove zime

Hidriranje-prvi korak u borbi protiv bora

Upravo je hidriranje kože prvi korak u borbi protiv bora, ubrzanog starenja kože i ostalih neželjenih promena. Osim toga, samo dobro hidrirana koža može se odbraniti od štetnih uticaja i sačuvati ritam prirodnog obnavljanja strukture, čvrstoće i elastičnosti, kolagena i elastina.

Zimske uslove posebno teško podnosi suva koža koja u takvim uslovima ubrzano gubi vodu. Jačanjem njene površine, zaštitnog filma, ali i delovanjem na strukturu u dubljim slojevima kože, to je moguće sprečiti, odnosno moguće je ublažiti gubitak vode i vratiti koži prirodnu ravnotežu.

Da li nam je piling potreban

Hladnoća naročito deluje i na prirodno čišćenje odumrlih ćelija kože. Umesto da se odstranjuju prirodnim ritmom, odumrle ćelije nakupljaju se na površini kože, zatvaraju pore i koži oduzimaju prirodni sjaj. Protiv toga, pomoći će pažljivo odabrani piling, nežan ali temeljit koji će odstraniti nakupljene mrtve ćelije i uz sjaj koži vratiti i sposobnost upijanja aktivnih supstanci koje sadrže serumi, kreme i maske za negu.

Česta je zabluda da što je koža starija to joj je potreban češći piling. Između 20. i 25. Godine života ćelije kože se najbrže obnavljaju. Pošto nove ćelije potiskuju stare ka površini kože, u ovom životnom periodu površinski sloj kože je najdeblji pa može podneti više pilinga nego zrela koža, koja žudi za dodatnom hidratacijom.

Nega kože po Vašoj meri. Zakažite svoj termin za konsultacije sa Crystal Derma timom stručnjaka (dermatolog, farmaceut specijalista kozmetologije) i izradu personalizovane kozmetike: radnim danima od 9 do 15 časova +381 (0) 11 243 35 85 / +381 (0) 69 243 35 85 www.crystalderma.rs

Izbrišite tragove zimeČest sastojak krema za ovlaživanje kože i to ne samo za kozmetičku primenu nego i za lečenje dermatoza kod kojih se javlja izrazito suva koža, je urea. Urea je prirodna supstanca i sastavni je deo NMF (prirodnog faktora hidriranosti kože).

Osim što je izuzetno hidrataciono sredstvo i pomaže koži da zadrži vodu, urea čini kožu glatkom.

Hijaluronska kiselina je takođe čest sastojak krema za negu suve kože kao i anti age krema.

Njeni molekuli poput sunđera upijaju i zadržavaju vodu u tkivu kože. Popularnost je stekla jer se koristi u obliku injekcija kojima se popunjavaju bore.

Osim injekcijama hijaluronska kiselina može se koristiti i u obliku krema i seruma, a učinak tih proizvoda vidljiv je već za nekoliko dana.

Osetljiva koža ne voli parfeme

Različiti mirisi koji se dodaju u kreme i druge kozmetičke proizvode kako bi se zamaskirali ili učinili prijatnijim mirisi sastojaka, često mogu da iritiraju pa čak i pokrenu alergijske reakcije kod osoba koje imaju osetljivu kožu.

Dermatolozi zato savetuju ukoliko je koža osetljiva, korišćenje preparata sa prirodnim sastojcima koji ugodno mirišu umesto parfimisanih.

Agresivno čišćenje oštećuje kožu

Pravilna nega izuzetno je važna, a ona počinje pravilnim i redovnim čišćenjem kože. Važno je odabrati sredstva koja temeljno odstranjuju nečistoće i čestice šminke, ali ne isušuju kožu.

Nova sredstva za čišćenje sadrže i hranjive i hidratantne komponente, uz čišćenje osiguravaju koži barem jedan deo potrebnih supstanci od kojih zavisi, ne samo njena lepota već i sposobnost odbrane od spoljnih štetnih delovanja i sposobnost obnavljanja.

Proširene pore na licu

Umivanje je sastavni deo svakodnevne nege lica ali se ona time ne završava. Naizmenično umivanje toplom pa hladnom vodom može poboljšati cirkulaciju u koži i time osvežiti izgled ali ne može smanjiti pore ili ih učiniti manje vidljivim. Proširene pore su mesta gde se lojne žlezde otvaraju na površini kože i izbacuju loj zbog čega takvo lice zahteva pojačanu negu.

Svakodnevno jutarnje i večernje čišćenje, toniranje i hidratacija kao i jedan do dva pilinga nedeljno I sve to preparatima koji su specijalno namenjeni nezi kože sa proširenim porama.

Genetika nije presudna za izgled kože

Za lep i zdrav izgled kože geni su važni ali još važniji je stil života. Na iznenađenje mnogih koji misle da su za njihove probleme sa kožom odgovorni geni, otkriveno je da oni tek sa 40% učestvuju u izgledu kože, dok je preostalih 60% pod našom kontrolom. Zdrava ishrana, psihička stabilnost, izbegavanje duvanskog dima, pravilna nega i svakodnevno korišćenje krema sa SPF-om imaju nezamenjivu ulogu u očuvanju zdravlja i lepote kože.

Hidrirajte kožu iznutra

Kožu moramo negovati i iznutra, u tome je od neizmerne pomoći uravnotežena ishrana bogata biljnim uljima, mineralima i vitaminima, kao i konzumiranje neophodne količine tečnosti, najbolje vode.

Smatra se da je dnevna potreba za vodom oko 30-40ml po kilogramu telesne težine.

Vodu organizam dobija ispijanjem tečnosti (oko 1,5l dnevno), hranom ( oko 1l), ali je i sam proizvodi u toku različitih oksidativnih procesa (oko 300ml). Neke namirnice poput voća i povrća obiluju vodom pa osobe koje takvu hranu jedu u velikim količinama u manjoj meri osećaju žeđ od onih čija ishrana obiluje proteinima.

Redovnim hranjenjem i hidratacijom, koža će lakše zadržati svoju prirodnu ravnotežu, ten će biti gladak i ujednačene boje, promene u ćelijama koje su deo procesa starenja odvijaće se sporije.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)