Hijaluronska kiselina – multitasking sastojak preparata za negu kože

Sadržaj teksta

Zbog svoje sposobnosti da vezuje vodu, hijaluronska kiselina je nezaobilazan sastojak preparata za negi kože. Međutim, da bi se postigao očekivani efekat neophodno je da hijaluronska kiselina dopre do dubljih slojeva kože.

autor: mr ph. spec. Jasmina Jović Novaković


Koža, posebno lica najbolji je pokazatelj životnog stila. Preduslov da koža bude glatka i  sjajna je zdrava ishrana, fizička aktivnost, dovoljno sna, izbegavanje stresa, alkohola i duvana kao i zaštita od UV zračenja. Međutim, sve ovo ponekad nije dovoljno jer i godine čine svoje pa koži treba pomoći i spolja, korišćenjem odgovarajućih preparata.

Koža je sjajna kada je dovoljno glatka da može da reflektuje svetlo a takva je samo koža koja je dobro hidrirana. Kako je koža stalno izložena negativnim uticajima iz spoljne sredine sa jedne strane, a osetljiva je na sve, čak i manje neravnoteže koje se u organizmu dešavaju, lako gubi vlažnost i dehidrira. Problem dehidrirane kože postao je toliko raširen da se svakodnevna nega ne može ni zamisliti bez hidratantnog krema. Iako je tehnologija izrade hidratantnih kremova sve naprednija, u sastavu dominiraju hidratantni klasici među kojima glavno mesto zauzima hijaluronska kiselina.

Hijaluronska kiselina prisutna je u svim delovima našeg organizma pa su joj i funkcije brojne. Otkrivena je još davne 1934. godine ali je u žižu javnosti dospela mnogo kasnije zahvaljujući novinaru koji je istraživao zašto stanovnici japanskog sela Yuzuri Hara čak i u poznim godinama (osamdesete i devedesete) imaju glatku, jedru, kožu skoro bez bora, fleksibilne zglobove i bujnu kosu. Zaključeno je da je tajna u molekulama nalik estrogenu koje šalju signal ćelijama da povećaju stvaranje hijaluronske kiseline. Ove molekule su sastojci soje i tofu sira, kojima ishrana stanovnika Yuzuri Hara obiluje.

Hijaluronska kiselina i vezivanje vode

Hijaluronska kiselina ima veću sposobnost vezivanja vode od bilo koje duge prirodne ili sintetske supstance.

Samo jedan gram hijaluronske kiselina može vezati do 6 litara vode a upravo voda čini kožu mekanom, jedrom, eleastastičnom-mladolikom. Pored svojstva da održava optimalnu vlažnost kože, hijaluronska kiselina zahvaljujući svom antioksidativnom dejstvu štiti kožu od oštećenja koja nastaju delovanjem slobodnih radikala i ublažava zapaljenske procese. Hijaluronska kiselina zato predstavalja nezaobilazni, multitasking sastojak za negu kože bez kog se ne može zamisliti ni jedan preparat.

Međutim, koliko su ovi preparati zaista efikasni?

Hijaluronska kiselina je veliki molekul i u svom izvornom obliku ne može da prodre u dublje slojeve kože i ostvari dugoročni efekat “navodnjavanja” dehidrirane kože. Umesto toga, kada na kožu nanesemo preparat koji sadrži hijaluronsku kiselinu u njenom izvornom obliku, ona ostaje na površini kože čineći je kratkoročno glatkijom i jedrijom. Međutim, dugoročno umesto da koža dobije neophodnu vlažnost, hijaluronska kiselina “sedeći” na njenoj površini, izvlači vlažnost (vodu) iz površinskih slojeva i koža postaje još dehidriranija.

Kako bi se efekat hijaluronske kiseline da zadržava vodu, hidrira kožu i održava elastičnost iskoristio, neophodno je da ona prodre u dublje slojeve pa su dizajnirane inovativne formulacije koje to omogućavaju.

Takvu inovativnu formulaciju predstavlja kremasti mus koga su razvili naučnici nemačke kompanije Merz Pharma.

merz

 Pored hijaluronske kiseline, Merz Spezial hijaluron krem mus sadrži i druge supstance sa izuzetnim hidratacionim delovanjem:

  • glukozamin morskog porekla koji dodatno stimuliše proizvodnju hijaluronske kiseline,
  • sok od aloje koji je poznat po svom efektu da vlaži kožu i umiruje,
  • ekstrakt morskih algi i vitamin E koji štite kožu od dehidratacije.

 Zahvaljujući zajedničnom dejstvu komponenata Merz spezial hijaluron krem musa, postiže se trenutni i dugoročni efekat na hidrataciju kože što je potvrđeno i studijama. Merz spezial krem mus hidrira i vlaži kožu, dajući joj svežinu i vitalnost.

Merz spezial – Nauka u službi lepote!

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3