Promene u toku trudnoće

Sadržaj teksta
autor: Dr Slavica Milovanović Đorović

U toku trudnoće u telu žene dešavaju se hormonske promene koje mogu uzrokovati i značajne promene u fizičkom izgledu. Neke od tih promena, poput smanjenja masnoće kože, povlačenje akni kao i poboljšan kvalitet i gustina kose su dobrodošle. Nažalost javljaju se i neestetski problemi koji iako se nakon porođaja po pravilu povlače ili ublažavaju mogu predstavljati izvor nezadovoljstva. Pojavu tih malih estetskih nedostataka možete prevenirati ili ubrzati njihovo povlačenje poštujući preporuke lekara.

Hiperpigmentacija

Problemi hiperpigmentacije najčešće se javljaju kod tamnokosih žena, a mogu se manifestovati u obliku smeđih pruga koje se javljaju ispod pupka ili pak kao zatamljenje kože obraza, čela i brade. Za smanjenje ili potuno uklanjanje hiperpigmentiranih zona mogu biti korisne kreme za posvetljavanje na bazi glikolne ili retinoične kiseline (ali nakon porođaja).

Depigmentirajuće supstance u visokim koncentracijama smeju se koristiti isključivo uz kontrolu lekara.

Akne

Problemi sa aknama i masnom kožom najčešće se u toku trudnoće ublažavaju ali dešava se da kod nekih žena upravo trudnoća bude inicijator pojavljivanja. U tom slučaju, uobičajeno sredstvo za čišćenje lica zamenite blažim, koje ćete moći upotrebljavati nekoliko puta dnevno kako biste uklonili višak masnoće sa lica.

Izbegavajte piling jer biste njime dodatno pojačali lučenje masnoće. Nežna masaža proizvodima sa mikročesticama jednom nedeljno dovoljna je za uklanjanje odumrlih ćelija sa površine kože i za sprečavanje stvaranja mitisera. U trudnoći nemojte koristiti proizvode koji sadrže retinol, vitamin K ili salicilnu kiselinu.

Strije

Javljaju se kao beličaste prugice i crte a nastaju kao posledica povećanja telesne težine. Strije se obično javljaju između šestog i osmog meseca trudnoće, uglavnom na stomaku, grudima i bokovima. Posledica su prekomernog istezanja kože i uticaja hormona, ali i zato što je koža u trudnoći podložna isušivanju pa je jedna od najvažnijih taktika prevencije stvaranja strija redovna hidratacija kože.

Redovnom negom kože preparatima koji sadrže alfa hidroksi kiseline, silikonsko ulje, vitamin B5, može se održati eleastičnost kože. U preventivne svrhe preporučuju se i blage masaže posebno ruku, bokova i nogu radi smanjivanja otoka.

Opadanje kose

Zahvaljujući hormonskim promenama u toku trudnće kosa je boljeg kvaliteta i životni vek dlake je produžen, pa je kosa gušća. Međutim, nakon porođaja kada se i hormoni postepeno vraćaju u normalu, opadanje kose postaje jako izraženo. Važno je prihvatiti ovo kao normalnu pojavu jer se nakon nekoliko meseci stanje vraća u normalu.

Ukoliko je period intenzivnog opadanja dug, mogu se koristiti šamponi ili losioni za jačanje kose. Ishrana bogata voćem i povrćem, vitaminima i mineralima najbolji je saveznik za jačanje kose i sprečavanje opadanja.

Ishrana

Kvalitetna i raznovrsna ishrana tokom trudnoće izuzetno je važna, preduslov je za zdrav razvoj deteta. Da bi zadovoljila svoje potrebe i potrebe pravilnog razvoja deteta trudnici treba između 2000 i 2400 kalorija dnevno. Trudnica ne treba da na prvo mesto stavlja količinu hrane već kvalitet. Jelovnici koji se preporučuju u trudnoći moraju osigurati dovoljnu količinu kalcijuma, folne kiseline, gvožđa i vlakana.

Nedostatak i nedovoljan unos hranjivih materija, vitamina, minerala mogu ozbiljno naštetiti trudnoći i razvoju deteta.

Kod biranja jelovnika preporučuje se savetovanje sa dijetologom.

Preporučuje se unos sporo svarljivih ugljenih hidrata (povrće i integralne žitarice), umesto visoko prerađenih (beli hleb i beli pirinač), nezasićenih masti umesto zasićenih, najveći deo proteina treba da bude biljnog porekla a ne životinjskog. Ovaj tip niskoglikemijske ishrane, koja održava stabilne nivoe šećera u krvi, korisna je protiv dijabetesa, poboljšava kardiovaskularno zdravlje, a takođe može značajno da utiče na razvoj deteta. Jedite mnogo voća i povrća a kad god je moguće, crveno meso zamenite ribom.

Mrlje i suvoća kože

U trudnoći koža postaje izrazito osetljiva i posebno suva, te se lako ljušti, a na nadlanicama se pojavljuju tamne mrlje. Često i nokti postaju slabiji jer telo pri raspodeli mineralnih soli i vitamina prednost daje plodu u maminom stomaku.

Stepen kiselosti kože najvažniji je za očuvanje njene kompaktnosti. Zato je vrlo važno upotrebljavati blage sapune i terdžente koji poštuju prirodni pH kože, temeljno ispirajte kožu vodom, izbegavajte preterano trljanje peškirom.

Za vrlo suvu i ispucalu kožu ruku najbolje je koristiti kremu za ruke na bazi glicerina. Veoma pogoduju i masaže maslinovim uljem, koje kožu hrani i čini je veoma glatkom i mekom. Pojava mrlja na nadlanicama je uobičajena jer organizam pojačano proizvodi melanin, koji inače izaziva tamljenje kože. Problem možete ublažiti tako što ćete prilikom izlaganja suncu, ruke namazati kremom sa visokim zaštitnim faktorom protiv UV zračenja.

Celulit

Celulit je poremećaj cirkulacije, uzrokovan kod trudnica, prvenstveno hormonskim promenama. To su lokalizovane naslage masnoće, praćene neugodnim problemom zadržavanja vode u telu. Pravilna i uravnotežena ishrana kao i redovna i odgovarajuća telesna aktivnost najjače je oružje protiv celulita, a dodatna pomoć su masaža kremama na bazi divljeg kestena, bršljena, azijske cintele i kofeina. Ako pre trudnoće niste imali muke sa celulitom onda ne treba ni da se brinete, jer nakon porođaja će se ovaj problem ublažiti.

Lekove izbegavati

Osnovno je pravilo da u trudnoći treba izbegavati lekove, a isto važi i za one koji se mogu kupiti bez recepta, kao i za brojne popularne biljne preparate. Lekovi za lečenje akni i psorijaze, retinoidi ( derivati vitamina A) potpuno su kontraindikovani odnosno zabranjeni u trudnoći, i to ne samo kao oralni oblici, nego i kreme.

Oprez je potreban i sa lekovima protiv bolova koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji. Svaka trudnica o uzimanju lekova treba da se savetuje sa svojim lekarom. Lekove, koje uobičajeno koristimo protiv bolova poput ibuprofena, diklofenaka, ketoprofena i scetil salicilne kiseline treba izbegavati. U poslednjem trimestru trudnoće se ne smeju uzimati. Jedini siguran lek protiv bolova i povišene temperature za trudnice je paracetamol.

Otečena stopala i proširene vene

Problem otečenih stopala javlja se kod 75% trudnica. Nastaje usled zadržavanja vode u telu, najčešće u trećem trimestru trudnoće i smatra se normalnim pratiocem trudnoće. Lekaru se treba obratiti u slučaju da je jedno stopalo više otečeno ili je prisutan bol. U ciljusmanjenja oticanja stopala i bola, preporučuje se držanje nogu na uzvišenju. Važan je i izbor obuće.

Sa porastom telesne težine i stopala se šire pa je potrebno nositi obuću koja je komotna i ne steže. Ne treba birati obuću sa visokom petom ali ni onu koja je potpuno ravna. Najbolji odabir je obuća sa petom između 3 i 4 cm. Kod većine žena, nakon porođaja, stopala se potpuno vraćaju u normalu.

Mučnina, povraćanje, gorušica

Mučnine i povraćanje, najčešće prestaju nakon prvog trimestra međutim, ima žena koje ovaj problem imaju tokom čitave trudnoće. Za ublažavanje tegoba preporučuje se da trudnica ima više manjih obroka u toku dana. Takođe, mogu biti od pomoći i suvi krekeri ili štapići. Treba izbegavati masnu, začinjenu hranu kao i onu aromatičnog i jakog mirisa. Iz iskustva trudnica, čaj od đumbira umiruje želudac pa se preporučuje protiv povraćanja i mučnina.

Uzrok gorušice u trudnoći je to što povećana materica potiskuje želudac prema gore pa dolazi do vraćanja želudačnih sokova u jednjak. Važe iste preporuke kao i kod mučnine i povraćanja. Preporučuje se još i spavanje na povišenom uzglavlju jer ovakav položaj sprečava vraćanje kiseline. Ukoliko se gorušica javi u toku noći, zauzmite sedeći položaj.

Trudničke želje

Zašto se javljaju neobične prehrambene želje trudnica još uvek nije objašnjeno. Potrebi za određenim namirnicama ne treba po svaku cenu odolevati ali ni prepustiti se bez kontrole. Treba biti umeren i pokušati da namirnicu za kojoj čeznete zamenite zdravijom. Na primer, sladoled nemasnim voćnim jogurtom, uštipke integralnim pecivom koje je premazano tankim slojem pekmeza ili meda, čips perecama.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001