Novosti u vakcinisanju dece

Sadržaj teksta
napisala: Dr Slavica Milovanović – Đorović

Od naredne, 2014. godine, za svu decu koja su rođena počev od decembra 2013. petovalentna vakcina biće besplatna.Prema Pravilniku o imunizaciji obavezna je vakcinacija protiv sledećih deset bolesti: tuberkuloze, dečje paralize (poliomijelitis), difterije, tetanusa, velikog kašlja (pertusis), malih boginja (morbili), zauški (parotitis), rubeole, hepatitisa B, hemofilusa influence tip B. Vakcinacija protiv ovih oboljenja sprovodi se tokom cele godine i obavezna je za svu decu sem slučajeva gde je kontraindikovana.

Privremeno odlaganje vakcinacije vrši se kod dece koja imaju neku akutnu infekciju, povišenu telesnu temperaturu (viša od 380 C), ili su alergična na neki od sastojaka vakcine.

O odlaganju vakcinacije odlučuje pedijatar i zato je pre same vakcinacije neophodan detaljan pregled deteta.

Vakcine se daju parenteralno i peroralno. Mogu biti monovakcine protiv jedne bolesti ili kombinovane protiv dve ili više bolesti. Daju se jednokratno ili višekratno odnosno u više doza.
Neželjene reakcije se javljaju kod vrlo malog broja vakcinisanih. Komponente vakcina mogu u retkim slučajevima izazvati neki oblik alergijske reakcije. Lokalna reakcija se javlja prvih 24h nakon vakcinisanja i to u vidu otoka, crvenila i bola koji nestaju nakon 2-3 dana.

U konsultaciji sa lekarom, ukoliko dete ima visoku temperaturu ili je postoji jak bol na mestu uboda, roditelji mogu dati paracetamol ili ibuprofen sirup. Preventivno davanje ovih sirupa nije dobro jer, pokazalo se da je stvaranje antitela odnosno imuni odgovor smanjen.

BCG vakcina – vakcina protiv tuberkuloze. Na mestu vakcinacije na spoju gornje i srednje trećine nadlaktice javlja se ožiljak veličine 5mm koji govori o uspeloj vakcinaciji. Ukoliko je ožiljak manji od 3mm znači da vakcinacija nije uspela.

Polio vakcina – vakcina protiv dečje paralize

DiTePer vakcina – protiv difterije, tetanusa i pertusisa.

MMR vakcina – protiv malih boginja, zauški i rubeola.

Hep B vakcina – protiv hepatitisa B

Hib – vakcina protiv hemofilus influence tipa B koji izaziva gnojne infekcije, a najteža je zapaljenje moždane opne (meningitis).

Još od 2010. godine pedijatri, infektolozi, mikrobiolozi i epidemiolozi u Srbiji su se zalagali za uvođenje kombinovanih vakcina od pet komponenti – difterija, tetanus, pertusis, hemofilus influence B (HIB), dečije paralize. Kombinovana vakcina se u svetu već uveliko primenjuje. Daje se intramuskularno u tri doze u prvoj godini života (sa 2 meseca, 3,5 meseca i navršenih 5 meseci) i revakcina u drugoj godini. Jednostavnija je za primenu, dete prima samo jedan ubod za razliku od pojedinačnih vakcina pa je manja verovatnoća neželjenih reakcija (10 puta).

Kod nas se ova vakcina takođe može primiti ali je nedostatak što je roditelji sami finansiraju pa samim tim nije svima dostupna. Stručna javnost se još od pre dve godine zalaže za uvođenje još jedne – pneumokokne vakcine, ali da bi se ona uvrstila u redovni kalendar vakcinacija potrebne su zakonske izmene odnosno, potrebno je da se usvoji novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti a nakon njega i novi Pravilnik o vakcinacijama.

Tek tada će nova vakcina moći da uđe u redovan kalendar vakcinacija. Stručnjaci očekuju da će se to dogoditi do polovine 2014. godine. Inače, vakcina protiv bakterije Streptococcus pneumoniae obavezna je za svu decu u skoro svim državama Evrope. Uvođenje pneumokokne vakcine, naročito je važno kod dece od dve do pet godina kod kojih se najčešće javljaju komplikacije pneumokokne infekcije kao što su upala pluća, upala srednjeg uha, zatim komplikacije na kardiovaskularnom i respiratornom sistemu.

Vakcinacija je kod nas u zemlji obavezna i zakonski regulisana. Deca koja nisu vakcinisana neće moći da se upišu u školu. Pored toga vakcinisanjem svoje dece pružate im imunitet i zaštitu od ozbiljnih zaraznih bolesti što je od neopisivog značaja za njihovo zdravlje.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001