Multisistemski upalni sindrom kod dece (MIS-C) i COVID-19

Sadržaj teksta

Multisistemski upalni sindrom kod dece (MIS-C) je retko, ali ozbiljno stanje koje se javlja u dečijem uzrastu (može i kod adolescenata).

Dolazi do razvoja upale u različitim delovima tela, kao što su srce, pluća, bubrezi, mozak, koža, oči i creva. Trenutno se povezuje sa koronavirusom, jer se zna da je dosta dece sa MIS-C imalo koronavirus ili je pre pojave simptoma bilo u blizini nekoga ko je bio pozitivan.

Mali broj dece se ozbiljno razboli od novog koronavirusa i do sada, većina dece kod koje je postavljena dijagnoza MIS-C se uspešno oporavilo posle bolničkog lečenja.

Međutim, da li postoje i koje su dugotrajne posledice ovog stanje još uvek se ne zna.  Naučnici širom sveta zajedno rade na razumevanju MIS-C i kako da ga najbolje dijagnostikuju i leče.

Multisistemski upalni sindrom kod dece (MIS-C) kako se manifestuje

Kod dece sa MIS-C javlja se groznica i upala u celom organizmu. MIS-C ima neke slične simptome kao druga retka stanja kod dece, poput Kawasaki sindroma i toksičnog šok sindroma. Kod dece sa MIS-C se može javiti i tromboza, slabljenje srčane funkcije i oštećenje bubrega.

Simptomi koji zahtevaju odlazak kod lekara su:

  • Povišena telesna temperatura (preko 38°C) koja traje duže od 24 sata
  • Bol u stomaku, dijareja i povraćanje
  • Bol u vratu
  • Osip ili promena u boji kože
  • Crvene oči

Ukoliko se javi neki od ovih simptoma neophodna je hitna medicinska intervencija:

  • Otežano disanje
  • Bol ili pritisak u grudima koji ne prolazi
  • Konfuzija
  • Dete ne može da se probudi ili ne može da ostane budno
  • Plavičasta boja usana ili lica

Treba imati u vidu da neće sva deca imati sve navedene simptome. Ono što je veoma važno je da se pedijatru ili hitnoj službi da informacija ukoliko je dete pozitivno na koronu ili je bilo u bliskom kontaktu sa pozitivnom osobom u poslednje 4 nedelje.

Kako se multisistemski upalni sindrom kod dece dijagnostikuje i leči

Da bi se postavila dijagnoza i započela terapija potrebno je sprovesti krvne analize, uraditi rendgen pluća, potom EKG i ultrazvuk srca.

Lečenje se zasniva na davanju lekova koji će smiriti upalne procese u celom organizmu i intravensko davanje velike količine tečnosti. Sprovodi se u bolnici, a u pojedinim veoma ozbiljnim slučajevima na odeljenjima intenzivne nege.

Kontrola posle otpusta

Multisistemski upalni sindrom kod dece MIS-C može izazvati miokarditis, pa je dve do tri nedelje nakon otpusta potrebna kontrola kod dečijeg kardiologa. Pacijentima je zabranjena fizička aktivnost narednih 6 meseci.

Iako se u početku mislilo da se javlja samo kod dece, gotovo identičan sindrom je uočen i kod odraslih (MIS-A), a prvi slučajevi su prijavljeni u junu ove godine.

Prema nekim podacima 30% odraslih i 45% dece sa multisistemskim upalnim sindromom imalo je antitela na koronaviris.

To upućuje na zaključak da bi MIS-C i MIS-A mogli predstavljati postinfektivne procese, ali su potrebna dalja istraživanja kako bi se razumeli tačni uzroci ovog stanja i njegovi dugoročni efekti.

CRP Referentne Vrednosti – Koliki treba da je CRP i šta kada je povišen?

NAJNOVIJI TEKSTOVI
kids2-696x696
CG-19-INSTA-696x696
05-300x300