Kako pomoći detetu koje kašlje

Sadržaj teksta

Kako pomoći detetu koje kašlje, kako odabrati odgovarajući sirup, šta možemo sami a šta zahteva intervenciju lekara-na ova pitanja odgovore nam je dao dr Vladan Šubarević, iz Instituta za Majku i dete u Beogradu.


Kako kod odraslih tako i kod dece potreba za kašljanjem ukazuje da je prohodnost disajnih puteva ugrožena. Kašljanjem se nastoji da se disajni putevi oslobode i uspostavi neometano disanje.

Kašalj je refleksna radnja koju pokreće stimulacija receptora za kašalj koji se ne nalaze samo u epitelu disajnih puteva već i srcu, uhu, dijafragmi, želucu.

Najčešće refleks kašlja pokreće virusna respiratorna infekcija, ali ne treba zaboraviti da kašalj može biti posledica i zapaljenja uha, astme, iritacije nekim hemijskim ili fizičkim supstancama poput duvanskog dima itd.

Više o uzrocima nastanka kašlja govori dečiji ORL, dr Vladan Šubarević, iz Instituta za Majku i dete u Beogradu.

 

 

Kašalj izazvan virusnom infekcijom

Pored povišene telesne temperature i malaksalosti simptomi koji prate virusnu respiratornu infekciju su i zapušenost i curenje nosa, glavobolja, kašalj. Simptomi su najizraženiji u prva 2-3 dana infekcije nakon čega počinju da jenjavaju. Međutim, kod dece čak i nakon što su se svi drugi simptomi povukli, dešava se da kašalj perzistira. Najčešće je to suv i nadražujući kašalj koji ometa svakodnevne aktivnosti i pojačava se u toku noći.

Zašto nastaje suv kašalj u sklopu virusne infekcije?

Kao posedica virusne infekcije dolazi do zapaljenja sluznice disajnih puteva, krajevi nervnih završetaka preko kojih se refleks kašlja prenosi, su ogoljeni i osetljiviji na nadražaj. Nije neobično da čak 4 nedelje nakon završetka infekcije dete i dalje kašlje što se objašnjava činjenicom da je potrebno vreme da se sluznica disajnih puteva oporavi.

Zašto je suv kašalj posebno izražen u toku noći?

Kašalj koji je posebno izražen u toku noći najčešće je “slivajući”. U toku dana dete je aktivno i sekret se izbacuje ili kroz nos ili ga dete proguta. Međutim u toku noći kada dete miruje, sekret se ne eliminiše već sliva ka dušniku i provocira kašalj. Ovaj kašalj, ometa san, dete postaje nervozno i iscrpljeno.

Kako pomoći kod suvog kašlja?

Većina zapaljenja disajnih puteva pa samim tim i simptomi koji ih prate prolaze spontano i ne zahtevaju intervenciju lekara kao ni primenu antibiotika.

Jednostavni postupci koje svaki roditelj može sprovesti u značajnoj meri mogu olakšati tegobe detetu koje muči kašalj.

Savetuje se:

  • Redovno čišćenje i održavanje higijene nosa kako bi se obezbedila prohodnost nosnih puteva i olakšalo disanje, kao i sprečio razvoj komplikacija poput zapaljenja uha.
  • Unos većih količina tečnosti od uobičajnog kako bi se prisutan sekret razredio i olakšalo iskašljavanje.
  • Mirovanje kako bi se organizam lakše izborio protiv virusa.
  • Spavanje na podignutom uzglavlju kako bi nadražaj na kašalj bio umanjen.
  • Održavanje optimalne vlažnosti vazduha u prostoriji u kojoj dete boravi.

Da li je opravdana upotreba sirupa za kašalj?

Što dete više kašlje, sve više se oštećuje sluznica disajnih puteva što dalje pojačava nadražaj na kašalj. Ulazi se u začarani krug koji treba prekinuti. Zato se savetuje uzimanje sirupa kojima bi se kašalj ublažio.

Poslušajte preporuke dečijeg ORL, dr Vladana Šubarevića, sa Instituta za Majku i dete u Beogradu o izboru sirupa protiv kašlja.

 

Kada treba potražiti pomoć lekara?

Pomoć lekara je neophodna ukoliko:

  • Dete dobije visoku temperaturu i kašalj se pogorša
  • Dete je nezainteresovano za igru, odbija hranu, pospano je
  • Pojavi se otežano disanje uz “sviranje” u grudima
  • Kašalj je promukao i podseća na lavež psa, praćen “struganjem” u grudima
  • Ukoliko se simptomi ne smiruju ni nakon 3-5 dana

Postoji jednostavno medicinsko pravilo: ne leči se kašalj već uzrok kašlja!
Zato je vrlo važno postaviti dijagnozu bolesti koju kašalj prati. Izlečenjem osnovnog oboljenja i kašalj će proći.

Pre upotrebe pažljivo pročitajte uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom i farmaceutom.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001